Arşiv Anasayfa Göz Sağlığı
Sayfalar: 1
Egzoftalmus Göz Büyümesi By: SheWolf Date: May 17, 2013, 10:37:02 AM
Egzoftalmus Göz Büyümesi


Ekzoftalmus; göz küresinin öne doğru (göz büyümesi) yer değiştirmesidir.

Risk faktörleri: Göz küresinin arkasında yerleşimli iyi ya da kötü huylu kitleler ekzoftalmusa neden olabilirler. Bu lezyonlar inflamatuar (yangıya bağlı), kistik, damarsal ya da tümör kaynaklı olabilir. Her iki gözde ekzoftalmus görülmesi genellikle sistemik (vücudu yaygın olarak tutan) bir hastalığın belirtisidir. Bu durum en sık Graves hastalığında görülür.


Graves hastalığı tiroid bezinin tamamından tiroid hormonlarının aşırı miktarda salgılanmasıyla (hipertiroidi) oluşan bir bozukluktur. Genellikle 40 ile 50 yaşlarında daha sıktır. Kadınlarda daha sık olarak görülür.


Belirti ve bulgular:


Hastaya yukarıdan ve yandan bakıldığı zaman göz küresinin öne yer değiştirdiği görülür. Kapakların gözü tamamen kapatabildiği durumlarda genelde başka bir şikayete yol açmaz. Kapakların gözü kapatamadığı durumlarda ise kornea tabakası zarar görebilir. Buna bağlı olarak gözlerde kızarıklık, yanma, batma gibi şikayetler oluşabilir. İleri durumlarda kornea tabakasında opaklaşma (matlaşma, katarakt) olabilir ve körlüğe kadar gidebilir.


Tanı:


Hertel ekzoftalmometresi denilen ölçüm ile tanı konur. Okunan değerlerin 20 mm’nin üzerinde olması ekzoftalmusa işaret eder. İki göz arasında 2 mm’nin üzerinde bir fark bulunması mutlak değer ne olursa olsun şüphe ile karşılanmalıdır. Graves hastalığını araştırmak amacıyla tiroid hormon testlerine (TSH) bakılmalıdır. Gözün bilgisayarlı tomografisi (BT) ve manyetik rezonans (MRG) incelemesi altta yatan hastalığın tespiti için kullanılabilir.


Tedavi:


Ekzoftalmusa neden olan hastalığa bağlı olarak tedavi değişir. Kitle varlığında cerrahi gerekmektedir. Graves hastalığında ileri derece ekzoftalmus durumunda sistemik (tüm vücutta etki gösterecek şekilde) steroidler (kortizonlu ilaçlar), radyoterapi (ışın tedavisi), cerrahi tedavi uygulanabilir.

SiteMap - İmode - Wap2