Arşiv Anasayfa Güncel Sorunlar & Hayat
Sayfalar: 1
İkinci hayat kutlaması By: anderameda Date: April 25, 2008, 02:10:30 AM
ORGAN ve doku bağışını teşvik etmek amacıyla her yıl 3- 9 Kasım tarihleri arasında kutlanan ‘Organ ve Doku Bağışı Haftası', Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ikinci hayata başlayan hastaları buluşturdu.

Hastane içindeki kafeteryada verilen partiye, organ nakliyle hayata yeniden tutunanların yanı sıra, yakınları, doktorlar ve diğer hastane personeli katıldı. Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Kaplan, “Nakillerde merkez olarak bir numarayız. Organ bağışının artması için bilinç, duyarlılık yaratmaya çabalıyoruz” dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin içindeki Kort Kafe'deki kutlamaya, Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaplan'ın yanısıra 80 kalp nakli gerçekleştiren ekibin başı Prof.Dr. Mustafa Özbaran, Organ Nakli Koordinatörleri Sorumlusu Op. Dr. Ata Bozoklar, Dr. Nurşen Altuğ, Dr. Şükriye Alyanak, Organ Nakli Merkezi Başhemşiresi Vildan Tanıl, Kalp Nakli Sorumlu Hemşiresi Sultan Karakula katıldı. Acil nakil ameliyatına girmek zorunda kalan Karaciğer Nakil Sorumlusu Doç. Dr. Murat Kılıç ile Böbrek Nakil Sorumlusu Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun ile ekipleri partiye katılamadı.

DHA muhabirine organ nakli ve bağışlar konusunda bir değerlendirme yapan Sağlık Bakanlığı Organ Nakil Koordinatörleri Kurul Başkanı ve Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Kurulu Üyesi Op. Dr. Ata Bozoklar, “Bu yıl çok iyi durumdayız. Çok çok umutluyuz” dedi. Op. Dr. Bozoklar, şunları söyledi:

“Sevinerek belirtmek isterim, bu yıl TBMM'de bir brifingimiz var. İlk kez Meclis'te milletvekillerine ulaşarak Türkiye'de organ nakli ve bağışların durumunu ileteceğiz. Bunu bir devrim gibi görüyorum, organ naklinin tarihinde. Onun dışında üst düzey bürokratlarla da toplantımız olacak ve hemen arkasındanda Sağlık bakanlığı nezdinde Ulusal Koordinasyon kurulları toplanacak. Devletin artık yavaş yavaş bu kadar ilgi göstermesiyle organ bağışı kavramının başka boyuta taşınacağına inanıyorum. Çünkü her zaman söylüyorum; bizim sorunumuz organ bağışı değil. Halkımız bu konuya iyi yaklaşıyor. Sorunumuz organizasyon eksikliği, devletin örgütlenememesiydi. Artık sevinerek görüyorum ki devlet giderek daha iyi örgütleniyor, daha iyi organize oluyor. Bunun neticesini önümüzdeki yıl mukakkak göreceksiniz. Bir yıl sonra aynı konuşmayı yaptığımızda çok farklı donör sayısıyla karşılaşacağımızı düşünüyorum. TBMM'de milletvekillerine devletin bu işteki önemini anlatacağız. Sizler milletvekilleri bu işin asıl sorumlularısınız, bir şeyler yapmalısınız. Öncelikle yasama konusunda. Yasada eksikliklerimiz var. Önce yasadaki eksikleri düzeltelim.

Yasamanın ilgi göstermesi yürütmeye etkili oluyor. Yasayla en büyük eksiğimiz koordinatörlerin konumlandırılması ve kadro verilmesi gerekiyor. Eğer organ nakil koordinatörü olmazsa organ olmaz. Dünyada hiç bir ülke yok ki organ nakil koordinatörü olmadan organ bulunsun. Türkiye'de 170-200 civarında koordinatör olması gerek. Oysa bizde 10-15 koordinatör var ve tanımı da yok. Öncelikle bunların tanımı olacak, ardından kadrolaşacaklar, sonra da görevlendirilecekler. Görevlendirildikten sonra da denetlenecekler. O zaman bu sorunu çözeriz.”

Pastalı kutlamaya 21 gün önce Bodrum'da beyin ölümü gerçekleşen bir İngiliz gencin kalbi takılan 18 yaşındaki Tayfun Erdem de katıldı. Diğer kalp nakilli hastalarla birlikte yeni bir yaşama adım atışını da kutlayan, arkadaşlarının kendisine kalbini taşıdığını İngiliz'in adıyla hitap ettiğini belirten Erdem, “Bana arkadaşlarım Oliver Tayfun diyor. Benim gibi hayatı organ nakline bağlı olan hastalar adına halkımızın organ nakline daha bilinçi yaşlaşmasını duyarlı olmasını istiyorum. Bana bir İngiliz hayat verdi, oysa kendi insanımızdan da bu nakil yapılabilirdi, organ bulunamadı. Organlar toprakta çürümesin, hayat kurtarsın” dedi, organ bağışının yetersizliğine dikkat çekti.

Öte yandan hastalarla birlikte pasta kesen Merkez Müdürü Prof. Dr. Hasan Kaplan, Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nin Türkiye'de birinci olduğunu söyledi. İlk üç sırayı hiç kaybetmediklerini belirten Prof. Dr. Kaplan, “Kalp naklinde birinciyiz. Son yılda yapılan 38 kalp naklinin 19'u bizde yapıldı. Yılda 100 kadar karaciğer nakli yapılıyor. Bunun yarıdan fazlası canlıdan nakil. Bu çok ileri teknik, emek isteyen bir iş. Bu nakiller de bizde yapılıyor. Böbrek nakli yine yılda 100 civarında. Yani üç organ naklinde de bir numarayız. Ama merkez olarak çok önem verdiğimiz konu halkı organ bağışı konusunda bilinçlendirmek, organ bağışın artırmak, organ teminini sağlamak” diye konuştu.

Ynt: İkinci hayat kutlaması By: By.CeZa Date: April 25, 2008, 02:15:41 AM
bilgiler için teşekkürler emeğine sağlık..
Ynt: İkinci hayat kutlaması By: [MasaL] Date: April 26, 2008, 06:07:08 PM
€meqine saqLık.
Ynt: İkinci hayat kutlaması By: xxRuzqaRxx Date: April 29, 2008, 02:15:53 AM
paylaşım için teşekkürler emeqine saqlık
Ynt: İkinci hayat kutlaması By: anderameda Date: April 29, 2008, 02:43:35 PM
Begendıgınıze sevındım =))
Ynt: İkinci hayat kutlaması By: zizilita Date: May 07, 2008, 05:34:38 PM
Çok teşekkürler cnm
Ynt: İkinci hayat kutlaması By: BbuSHhHeE Date: May 19, 2008, 09:47:45 AM
emeqine saqLık (:
Ynt: İkinci hayat kutlaması By: HaYaL Date: May 20, 2008, 12:47:54 PM
payLasım ıcın tskLer.

SiteMap - İmode - Wap2