Arşiv Anasayfa Tarih
Sayfalar: 1
Roma Tıyatrosu By: anderameda Date: April 25, 2008, 01:14:24 AM
Roma, tiyatroya özgü bir katkı yapmaktan çok Yunan tiyatrosuna öykünmekle yetinmiştir. Bununla birlikte, Roma toplumunun estetik bir eşiği aşamayan, ama belli bir canlılığı sürdüren yöresel bir oyun geleneği vardır. Bunlardan biri, yöresel hasat şenlikleri ve evlilik törenlerinde hokkabaz-oyuncu- şarkıcıların söylediği ve belli bir temsil öğesini de barındıran carmina Fescenninay'dı. Güney İtalya'da doğan ve IO 3. yüzyılda Roma'da yaygınlaşan bir başka yöresel türde fabula Atellanay'dı. Fars, parodi ve siyasal taşlama öğelerini içeren bu oyunlar, İtalyan tiyatrosuna palyaço Maccus ve budala Bucca gibi tipler kazandırdı.
Bir Yunana oyununu Latinceye çevirerek Yunan tiyatrosunu Roma'ya tanıtan kişi Yunanlı Livius Andronicus'tur. İlk Romalı oyun yazarı olan Naevius, fabula palliata adı verilen türün de kurucusudur. İÖ 2. yüzyılda Roma tiyatrosunun en önemli iki temsilcisi, Plautus ve Terentius, Yunan, Yeni Komedyası'nı, Roma toplumuna uyarladı. Ama Roma'da tiyatroya gidenler, özelliklede Terentius'un daha düşünsel içerikli oyunlarını izleyenler nüfusun sınırlı bir kesimini oluşturuyordu. Roma tiyatrosu, en baştan beri, Yunan kentlerinden daha büyük bir nüfusun incelmemiş, zevklerine cevap vermeye yönelikti.
İzleyici çekmeyen oyunlara ayrılmış ödeneğin şenlik yöneticisince iptal edilebildiği bir ortamda, oynanan oyunlarda da gösteri öğeleri öne çıktı. Senecan'ın bu gelişmeye bir tepki olarak yazdığı oyunlar (IS 1.yy) oynanmaktan çok, yüksek sesle okunmak için yazılmıştır.
Roma döneminde tiyatro sanatı ile ilgili en önemli eser, Horatius'un Ars Poetika'sıdır. Ars Poetika'da, tiyatronun eğitici işlevi ve biçimsel düzeni hakkında açıklamalar yapılmıştır. Roma tiyatrosunun iki büyük komedya yazarı Plautus ve Terentius, Atina Yeni Komedyasından aldıkları konuları Romalının günlük yaşantısına, aile ilişkilerine uyarlamışlardır. Amaç, seyirciyi, günlük ilişkilerini yöneten kurallar korusunda eğitmektir.

Ynt: Roma Tıyatrosu By: By.CeZa Date: April 25, 2008, 01:18:07 AM
bilgiler için teşekkürler..
Ynt: Roma Tıyatrosu By: zizilita Date: May 03, 2008, 09:06:53 AM
emeğine sağlık...
Ynt: Roma Tıyatrosu By: LadyEsmer Date: May 06, 2008, 07:40:15 PM
Paylasim icin Saol
Ynt: Roma Tıyatrosu By: resulbaba7553 Date: May 07, 2008, 12:18:05 PM
ellerine sağlık güzel bilgilerin için
Ynt: Roma Tıyatrosu By: Hayabusa Date: May 09, 2008, 04:07:35 PM
Paylasımın için Tşk
Ynt: Roma Tıyatrosu By: anderameda Date: May 09, 2008, 04:36:51 PM
rıca edrım
Ynt: Roma Tıyatrosu By: dreamily Date: July 04, 2008, 02:42:20 PM
paylaşımın için saol

SiteMap - İmode - Wap2