Arşiv Anasayfa Bitki Dünyası.
Sayfalar: 1
Şahterotu By: Asortik Hatun Date: May 02, 2013, 10:37:02 PM
Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Yetiştiriciliği - Hakkında


Şahterotu



ŞAHTEROTU

FUMARIA OFFICINALIS L.

(Papaveraceae-fam.)



Bulunduğu Yerler: 10-40 cm. kadar yüksek olan gövde çok dallı, sepet gibi yere serili veya doğru, mavimtra yeşil renkte, bitkisi çıplak içi kof, çizgili, bir yıllık otsu ufak, pembe ile kırmızı erguvan renkte olup üzüm salkımı şeklinde sap uçlarında bulunurlar. Çanak iki yapraklı, taç 4 yaprakl, bunun üstüne olanı urlanmış torba gibi olup dip kısmında 2-3 erkek organı bulunur. Meyve bir tohumlu böbrek şeklinde bir kapsüldür.

Kullanılan Kısımlar: Toprak üstü kısımlar kullanılır. Bunlar çiçek açma zamanında mayıs-temmuz aylarında toplanır. Gölgede veya 45 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Rutubet payı % 12 dir. Balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar yerlerde muhafaza edilir.

Kimyevi Terkibi: Fumar asidi, fumarin alkoloidi, boyama, reçine, fumarin asidinin kalsiyum, potasyum ve magnezyum tuzları kriptokarpin, yaurotenzin,acılık,vs. ihtiva eder.Fumarin alkoloid, tıpkı protopin alkoloidi ayarındadır.Protopin alkoloidi uyuşuk kalp felcini uyarıcı (geçici uyarıcı,nabzı hızlandırır ve iştahı arttırır)te’sirdedir.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır:iştihayı tahrik eder,bağırsak zaafiyeti (atoni),iştahsızlık,sarılık,verem hastalıklarında kullanılır.Haricen gıcık,cilt likenlerine karşı kullanılır.

Şahter otu halk tababetinde sarılık, basurlar, yüz ve beden sivilceleri, su toplama, kabız, sirace, bağırsak tembelliği, fena ağız kokusu, verem, vayıflamada kullanılır. Haricen kızarmış şahterotu gözlere banyo olarak kullanılmasında tavsiye eder.

Kullanılışı: Bitkiden 1 çorba kaşığı 0,5 lt. suda 5 dakika kaynatılır. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.


SiteMap - İmode - Wap2