Arşiv Anasayfa Bitki Dünyası.
Sayfalar: 1
Skabiyosa Çiçeği By: Asortik Hatun Date: May 01, 2013, 09:32:27 PM
Skabiyosa Çiçeği Hakkında Bilgiler


SKABİYOSA (Diğer adı: Uyuz otu)

Tarakotugiller familyasındandır. Dünyanın çeşitli bölgeleri ile ülkemizde doğal olarak yetişen, bilimsel adındaki Scabiosa sözcüğü 'uyuzotu' anlamına gelen ve bazı türleri gerçekten uyuz hastalığının iyileştirilmesinde kullanılan bu cinsteki bitkilerin 100 kadar türü bulunmaktadır. Bunlardan anayurdu Akdeniz Havzası olan ve süs bitkisi olarak yeğlenen S.atropurpurea türünü kitabımıza örnek olarak alıyor ve kısaca Skabiyosa diye adlandırıyoruz. 50-100 cm. kadar boylanabilen skabiyosa, bir yıllık dayanıklı otsu bitkidir. Kenarları derin dişli ve koyu yeşil renkli uzunca yaprakları vardır. Yaz başından

sonbaharın ortalarına kadar açan 7,5 cm. kadar genişlikteki hoş kokulu çiçekleri kubbe biçimli olup çok sayıdaki erkek organı gümüşi renkleriyle taçyapraklarının arasından görünerek bazı ülkelerde bitkinin 'iğneyastığı' diye adlandırılmasına neden olur. Bitkinin çiçekleri kırmızı, lavanta mavisi, mavi, somon, mercan, gül ya da kestane rengindedir. Böyle çeşitli renk tonlarında ve hoş kokulu olan uzun saplı çiçekleri, uzun süre dayanan çiçek buketlerine yeğlenerek konulur. Skabiyosa bitkisi, bahçelerdeki çiçek tarhlarında öteki çiçeklerle ya da kendi başına grup halinde yetiştirildiğinde çok güzel durur.   



İstekleri ve Üretimi
Skabiyosa bitkisi bol güneşli ortamları; organik madde yönünden zengin bitek ve süzek (suyu iyi akıntılı), kireçli bahçe topraklarını sever. Bitkinin üretimi tohumlarıyla yapılır. Tohumlar ilkbaharda beklenen son donlardan sonra, havalar ve toprak ısındığında doğrudan doğruya bahçedeki yerlerine 30'ar cm. aralıkla ekilir. İki hafta içinde çimlenen bitki, tohumlarının ekiminden üç ay kadar sonra çiçek açmaya başlar. Skabiyosa bitkinin solan çiçeklerinin geciktirilmeden kesilmesi çiçek açma dönemini uzattığı gibi, bitkinin yeni çiçekler açmasını da teşvik eder.


SiteMap - İmode - Wap2