Arşiv Anasayfa Bitki Dünyası.
Sayfalar: 1
Güzelavrat Otu By: Asortik Hatun Date: May 01, 2013, 06:23:21 PM
Güzelavrat Otu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Güzelavrat Otu Hakkında - Güzelavrat Otu Faydaları - Güzelavrat Otu Yetiştiriciliği


GÜZELAVRAT OTU

ATROPA BELLADONNA L.

(Salanaceae-fam.)


Bulunduğu Yerler: Gölgelikli ormanlar, ağaçları kesilmiş olan orman sahaları ve çalılıklar arasında ve daha yüksek yerlerde yetiştirilir.

Yapısı: 1m. kadar uzunluğunda, dış kısmı bozsarı, içi beyaz, dallı sulu, bazrn menekşe nüanslı, yeşil saplı, koyu yeşil, yumurta biçiminde sivrice, bütünkenarlı, alt yaprak almaşık, yukarıdakiler adeta karşılıklı, bunlardan biri daha büyük, üst yüzü çıplak, alt tarafı hafif kıllıdır. Çiçekler kahve menekşe, bireyli veya ikili, yaprak koltuklarında sarkar halde bulunurlar. Çanak 5 bölümlü , taç 5 yapraklı ve 5 erkek organlıdır. Meyve siyah menekşe renginde, parlak ve sulu, mayhoş tattadır.

Kullanılan kısımlar: Bitkinin yaprak ve kökleri kullanılır. Yapraklar çiçek açma devresinde (haziran ,ağustos aylarında) toplanır. Toplama işi birkaç elde yapılır. Evvela alt yapraklar, bunlar daha büyüktür. Belli bir zaman sonra yukarıdakiler toplanır. Bu şekilde toplanan yapraklar daha kalitelidirler. Hemen gölgede veya 50 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru yaprakların üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü daha açık renkte
karakteristik kokulu ve acı tattadırlar. Balya halinde paketlenir. Kökler sonbahar, meyvelerin olgunlaşmasından sonra (eylül ayında) 2 ile 5 yaş arasındaki bitkilerin kökleri çıkarılır. Yıkandıktan ve temzilendikten sonra kalın kökler yarılır ve gölgede veya 50 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru köklerin dışı sarımtrakboz, içi beyaz renktedir. Tadı evvela tatlımsı, sonradan acımsı ve az baygınlık veren kokusu vardır. Kenevir veya kağıt torbalarda paketlenir. Gölgede ve kuru , havadar binalarda muhafaza edilir. Yaprak ve köklerde rutubet payı % 13 tür.

Kimyevi Terkibi: Bitkinin bütün organları aşağıdaki alkoloidleri atropin, hiossiamin, l-skopolamin, apoatropin, boledonin,, azotmetil, pirolin, azotmatil-pirolidin, piridin, tetrametildiaminbutin, metileskuletin glikozidi, vitamin C (yapraklarda) ve kuskgirin (köklerde), skopoletin, tanenler pektinler, nişasta, sakız, fitosterin, fermentler vs. ihtiva eder.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Güzel avratotu alkaloidleri spazmolitik te sirdedir., salgı bezlerinde ifrazatı tahrik eder. Nabız atışlarını süratlendirir; atropin ve hissiamin de rahatlatıcı te’ sir yapar.

Bitki sindirim sistemi hastalıklarında (mide ülseri, gastrit, bağırsak sancıları, aşırı ekşime), solunum organları hastalıklarında (bronşlu nefes darlığı, bronşit), idrar ve cinsiyet organlarında (sancı nöbetleri) yani böbreklerde taş hastalığı, idrar yolları spazmda klasik ilaçtır, safra kesesi iltihabı ve safra taşı hastalığı; bunan başka boğmaca, spastik kabız, sara, kolera, aşırı terleme, nevralji, uykusuzluk, tavuk karası, kadınlarda kritik yaş devresi vesaire için kullanılır.

Güzel avratotu kökleri halk tababetinde uykusuzluk, inme (nüzül)ler alat kaçırma ve terlemeler, histeri, deniz hastalığı, göz pratiğinde vs de kullanılır. Un halinde öğütülen kökler cerahatlı ve yanık yaralar üzerine eklemekte 1: 50 nisbetinde domuz yağı ile karıştırılarak basurlara yağlamakta kullanılır. Güzel avratotu yaprakları tatula yaprakları ile birlikte sigara halinde, nefes darlığı hastaları tarafından içilir, mantar ve morfinden zehirlenenlere karşı panzehir olarak kullanılır.

Güzel avratotu kökleri ile parkinsonizm (uyku hastalığı) hastalığını tedavi eden bulgar halk hekimi İvan Raev ın tavsiyesine uyularak dünya tababetinde kullanılmaktadır ve şu şekilde tabik edilmektedir: 30 gr. güzel avratotu kökü, 600 gr. beyaz alkol ve 1 kahve fincanı hayvani kömür, hep birlikte 10 dakika kaynatılır, süzülür, günde 3 defa yemeklerden evvelbirer tatlı kaşığı, muntazam 3 gün alınır. Bundan sonraki günlerde doz 4 tatlı kaşığına çıkarılır, şarabın alınmasından 3 saat sonra az miktarda rendelenmiş hindistan cevizi alınır ve azak eğeri (kokulu saz) (acorus calamus l.) kökleri çiğnenir. Yukarıdaki tedavi usulünü ivan raev şöyle arzetmiştir.: No 1 (güzel avratıtu kökü); No 2: (hayvani kömür); No3: hap(una karıştırılmış hindistan cevizi) No 4: (kök) kokulu saz kökü. Parkisonizm hastalığının tedavisi hakkında ivan raye vin tatbik ettiği tedavi usulü bulvar tedavisi namıyla dünya tıp ilmine geçmiştir

DİKKAT: BU BİTKİ ZEHİRLİDİR! DOKTOR KONTROLÜ ALTINDA ALINMALIDIR!
Ynt: Güzelavrat Otu By: Benkay Date: July 02, 2014, 02:45:04 AM
Adına kanmamak lazım çok zehirlidir
Ynt: Güzelavrat Otu By: şelale Date: September 21, 2014, 01:02:53 AM
eskiler daha çok zehri için kullanmışlar
Ynt: Güzelavrat Otu By: berilsezin Date: October 19, 2014, 04:40:11 PM
Hep duyardim ve merak ediyordum, Teşekkürler.

SiteMap - İmode - Wap2