Arşiv Anasayfa Bitki Dünyası.
Sayfalar: 1
Karaağaç By: Asortik Hatun Date: April 30, 2013, 11:21:12 PM
Karaağaç Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Karaağaç Hakkında - Karaağaç Faydaları - Karaağaç Yetiştiriciliği


ULMUS MINOR MILL. ( U. CAMPESTRIS L. P. P.)

(Ulmaceae-fam.)

Bulunduğu Yerler: Dere kenarlarında, sulak vadilerde ve geniş yapraklarda ağaçlarla kaplı dağ bölgelerinde yetişir.

Yapısı: 30 m. kadar yükseklikte olup dallı bir ağaçtır. Yapraklar ikişer veya üçer dişli, düzensiz, üst yüzü çıplaki düz veya pürüzlü, alt yüzü az veya çok kıllıdır. Demetleri, ağaç henüz yapraklanmadan mart-nisan aylarında demetçik halinde gelişirler. Çiçekler; İki cinsiyetli ve dört beş adet olup kenar yaprakçıklar yeşil renktedir. Erkek organlar dört beş adet ve bir örgenlidir. Meyve kanatlı, kenarları zarlı ve çekirdeklidir.

Kullanılan Kısımlar: Körpe dal kabukları. Kabuklar, ilkbaharda ağaca su yürümeden evvel soyulur. Gölgede veya 40 derecede sıcaklıktaki fırınlarda kuruutlur. Balya halinde paketlenir, Kuru va havadar binalarda korunur.

Kimyevi Terkibi: sepi maddeler ve kesinleşmemiş terkipler ihtiva eder. Yapraklarda balyum sülfat bulunmuştur.

Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Kan dindirici etkenliğe sahiptir. İshal, kanama bel soğukluğu, rahim kanaması ve kabızlık tedavisinde kullanılır. Haricen; sistit (mesane) iltihabında ve rahim ( metriti) iltihabında tampon olarak kullanılır.

Halk tababetinde Kara ağaç yaprakları haşlama seklinde deri sivilceleri, sirace hastalığı mide ve bağırsak ağrıları vs. yerlerde kullanılır. Haricen; cerahatlı yaralara, kuru mantarlara ve çıbana karşı lapa veya kompres şeklinde uygulanır.

Kullanılışı: Ufalanmış kabuklardan bir çorba kaşığı 0.5 litre suda 10 dakika kaynatılır. Süzüldükten sonra günde dört defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.

SiteMap - İmode - Wap2