Arşiv Anasayfa Bilim - Teknoloji ve Bilim Adamları
Sayfalar: 1
Dünya Benzeri Gezegenler Için Yeni Uydu By: beaver Date: April 26, 2013, 11:06:49 AM
Amerikan Uzay Dairesi NASA bu ayın başında yeni bir uydunun yapımına karar verdi. Yeni uydu iki yıl boyu dünya benzeri gezegenleri arayacak ve buldukları üzerinde yaşamın izlerini de araştıracak.

TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) isimli uydu, güneş sistemi dışındaki gezegenleri, kendi güneşlerinin önünden geçerken ışıklarını zayıflatmaları sayesinde bulacak. Bu amaçta tüm gökyüzünü tarayarak, göreceli olarak yakın olanları yani yetmiş ila yüz ışık yılı uzaklıktakileri gözlemleyecek. Bu mesafe, daha sonra atmosferlerinde canlılara ait olabilecek elementleri incelemek için uygun, diyor araştırmacılar.

Dünyadan görülen bir gezegen, güneşin önünden geçtiğinde, atmosferine giren ışıkla değişen bileşimi, uzay teleskopuyla incelenebiliyor. Bu şekilde ortaya çıkan tayfa göre de gezegenin atmosfer bileşimi hakkında bilgi edinilebilmektedir. Bu mesela bir su damlası, oksijen ve indirgenmiş gaz olduğu takdirde, burada yaşamın olduğundan başka bir açıklama getiremeyiz diyor Kaltenegger. 2017 yılında uzaya gönderilecek TESS, araştırmalarını 2019 yılında tamamlamış olacak. 2009 yılından bu yana güneşötesi gezegenleri arayan Kepler uzay teleskopunun aksine, TESS’in hedefindeki yıldızlar dünyaya on misli daha yakın olacak. Çünkü ancak bu mesafeden, dünya benzeri gezegenlerin atmosferlerini spektroskopik olarak da incelemek mümkün olacak. Fakat bunun için halihazırdakilerden daha büyük teleskoplara ihtiyaç duyulmakta. Bunun içinse 2018 yılında Hubble’ın yerine gönderilecek olan 6,5m çapındaki aynalı James-Webb teleskopu uygun olacak. TESS görevlerini tamamladığında belki de yüzlerce ya da en azından bir avuç dolusu dünya benzeri gezegen bulunmuş olacak.


SiteMap - İmode - Wap2