Arşiv Anasayfa Ziraat
Sayfalar: 1
Kırmızı Malabar Ispanağı By: Anqel* Date: April 22, 2013, 04:56:36 PM
Arsız sarmaşık formunda gelişen ve ıspanak gibi tüketilebilen bir sebzedir. Yaz aylarından sonbahar ortasına dek gelişir ve hasat imkanı sağlar. Saksıda da dikine yetiştirilebildiğinden kolaylıkla dar bahçelerde ya da teraslarda lezzetli bitkinin üretimi yapılabilir.

Kolay ve hızlı gelişir, zahmetsizdir. Yapraklarını ıspanak gibi pişirebilir, genç filizlerini salatalarda ya da haşlayarak kullanabilirsiniz.

Her fide arasına 15 cm mesafeli dikin.

Tohum ekimi

Son don tehlikesinden 6 hafta önce tohumları üretim saksılarınıda iç aydınlık mekanda fidelemeniz önerilir.

Önerilen ekim: Şubat başı - Haziran ortasına kadar olan dönemde ekimi önerilir.

çimlendirme

Kolay.7-14 gün. Erken hasat için Şubat sonundan itibaren bahar ayları boyunca tohumları ekebilirsiniz. Son donlar geçtikten 10 gün sonra dış mekâna alacağınızı hesap ederek ekim tarihini bulunduğunuz bölgeye göre belirleyin. Malabar ıspanağının yetişme toprağı, humusça zengin, drenajı yüksek ve nemli topraktır. Sezonda yavaş yarayışlı organik gübrelerle besleyiniz.

Güneş gören, rüzgâr almayan korunaklı bir köşede kolayca yetişir. Dikimden önce toprağın hazırlanması, ekimden fideleme sürecine dek toprağın hazırlanmış toprağın dinlenmesi yerinde olacaktır.

Bitki sırıklara sardırılmalı, ya da sırıklar arasına çekilen kafes yada iplerle destek verilmelidir. Ortalama 15-18 °C de tohumları hazırladığınız ekim saksısına yarım cm derine ekin. Çimlenme gerçekleşene dek toprak nemli olmalıdır. En doğrusu nemli toprağa doğrudan ekim yapmaktır. Bu şekilde fidelenen malabar ıspanağı, dış mekâna kalıcı yerlerine son don tehlikesi geçtikten ve toprak ısınmaya başladıktan sonra alınır.

Bakımı

Tutunacak bir çit, sırık yada kafese ihtiyaç duyar. Hasat için çiçeklenmesini beklemeyiniz. Erken hasat ediniz ve çiçeklenmesine izin vermeyiniz. Böylece hasat süresini uzatabilirsiniz. Sezon sonunda tohum toplamak için malabar ıspanağını çiçeklenmesi için bırakınız.

Yavaş yarayışlı Kompost hayvan gübresi, peletli gübreler ve organik gübrelerle desteklenen toprakta yetişen bitki daha bol hasat verir.


SiteMap - İmode - Wap2