Arşiv Anasayfa Alternatif Tıp
Sayfalar: 1
Kafurun Yararları By: Asortik Hatun Date: April 16, 2013, 12:19:39 AM
kafur bitkisinin etkileri - kafur neye iyi gelir - kafur nasıl kullanılır
Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Bitkinin en önemli bileşeni olan kamfor, kafur ağacı kabuğunun distile edilmesiyle elde edilir. Kamfor, oldukça lipofilik bir maddedir ve hem ciltten hem de bağırsaklardan hızlıca emilerek etki gösterir. Hızlıca emilerek sistemik dolaşıma katılan kamfor, yine hızlı bir şekilde sistemik dolaşıma katılarak vücuda dağılır.

Günümüzde kafur sıklıkla analjezik (ağrı kesici), anestezik (uyuşturucu) ve anti-pruritik (kaşıntıyı giderici) olarak kullanılmaktadır. Kafur, ticari olarak satılan bazı preparatlarda genellikle ökaliptus ve mentol gibi uçucu yağlarla kombine edilerek kullanılır. Kafur, hastalığa neden olan bazı mantarlar için öldürücü etki göstermektedir. Kafurun öldürücü etki gösterdiği bazı mantarlar arasında Trichophyton rubrum, Trichophyton mentagrophytes, Microsporum canis, Epidermophyton floccosum ve Epidermophyton stockdale adlı mantarları sayabiliriz.

Kafur yağının topikal kullanım alanları, oral kullanım alanlarına göre daha yaygındır. Kafur yağı halk arasında,

Ağrıları dindirmek,
Siğiller ve uçuklar gibi virüs nedenli bazı deri hastalıklarının tedavisinde,
Hemoroid tedavisine yardımcı,
Osteoartrit ağrılarını dindirmeye yardımcı,
Antipruritik etkisi sayesinde kaşıntıyı giderici,
Sürüldüğü bölgedeki kan akışını ve dolaşımı hızlandırmak,
Özellikle müköz membranların iltihaplandığı solunum yolları hastalıklarında,
Bazı kardiyak semptomları (kalple ilgili semptomlar) hafifletmek için,
Kulak ağrılarını hafifletmek için topikal olarak (etkilenen bölgenin üzerine) kullanılır.
Bazı üst solunum yolu hastalıklarında ise solunarak kullanıldığında öksürüğü kesici ve solunum yollarını rahatlatıcı etkinlik gösterir.
Kafur oral olarak ise, halk arasında (ağızdan alınarak) ekspektoran (balgam söktürücü), sindirim sistemindeki gazı giderici ve solunum yolu hastalıklarının iyileşmesine yardımcı edici olarak kullanılır. Ancak oral kullanımı sakıncalı olduğundan ve toksik olabileceğinden kullanımı tavsiye edilmemektedir.

Etkili Olduğu Durumlar:

Öksürük: Kafur ağacından elde edilen kamfor maddesinin, öksürük tedavisi için, topikal kremlerde %11 ve altı konsantrasyonlarda kullanımı FDA tarafından onaylanmıştır.
Ağrı: Kafur ağacından elde edilen kamfor maddesinin, analjezik (ağrı kesici) ve anestezik (uyuşturucu) amaçlı olarak, topikal kremlerde %11 ve %3 ‘lük konsantrasyonlarda kullanımı, FDA tarafından onaylanmıştır.
Pruritus (kaşıntı): Kafur ağacından elde edilen kamfor maddesinin, kaşıntıyı azaltma amacıyla, topikal kremlerde %11 ve %3 ‘lük konsantrasyonlarda kullanımı, FDA tarafından onaylanmıştır.
Osteoartrit: Kafur, glukozamin sülfat ve kondroidin sülfat içeren medikal bir kremin, osteoartritten kaynaklanan şikayetleri yarı yarıya azalttığı görülmüştür.
Onikomikoz: Onikomikoz, halk arasında tırnak mantarı olarak bilinen rahatsızlıktır. Yapılan bazı araştırmalar sonucu, kafur, ökaliptus yağı ve mentol içeren, öksürüğü hafifletmek amacıyla göğse sürülerek topikal olarak uygulanan bazı preparatların, tırnak mantarına karşı düzenli olarak tırnağa uygulanması sonucu, mantarın iyileştiği gözlenmiştir. Ancak bu konuda kesin bir sonuca varabilmek ve kafurun tırnak mantarına iyi geldiğini söyleyebilmek için daha fazla araştırma yapılmalı ve daha fazla bulgu elde edilmelidir.

Kullanım Şekli ve Dozaj:
%3 veya %11 lik konsantrasyonlarda kafur içeren topikal kullanılan medikal bir preparat, kaşıntı ve ağrıya karşı günde 3-4 kez kaşınan ya da ağrıyan bölgeye uygulanabilir. Öksürüğe karşı ise %4,7 ve %5,3 konsantrasyonlarında kafur içeren topikal preparat, boğaz ve göğüs bölgesine kalınca bir tabaka halinde sürülerek temiz ve ılık bir bezle sarılabilir veya açık bırakılabilir. Osteoartrit ağrılarına karşı ise 23mg/gr kafur, 30 mg/gr glukozamin sülfat ve 50 mg/gr kondroitin sülfat karışımı içeren bir topikal preparatın, osteoartrit ağrılarını yarı yarıya azalttığı görülmüştür. Bahsedilen bu krem, osteoartrit hastaları tarafından gün içinde ihtiyaç duydukça ve 8 hafta boyunca kullanılmıştır. Öksürüğü kesmek için ise geniş bir kabın içerisine konulmuş kaynar suyun içerisine bir miktar kafur yağı karıştırılarak, bu suyun buharı solunduğunda öksürüğün hafiflemesine yardımcı olur. Bu işlem günde 3 kez tekrarlanabilir. Kafur yağı, ışık almayan bir şişede saklanmalıdır.

SiteMap - İmode - Wap2