Arşiv Anasayfa Diyabet Hastalığı
Sayfalar: 1
Tip 2 Diyabette Tanı By: Alone_Angel Date: April 06, 2013, 10:54:19 AM
Tanı

Tip 2 diyabetli kişiler uzun yıllar boyunca diyabet bulgularını göstermeden kan şekeri  yüksekliği  yaşayabilirler. Bir hastalık ya da stres varlığında pankreas fonksiyonları azaldığında diyabet bulguları ortaya çıkar. Tip 2 diyabet genellikle erişkinlerde görülmesine karşın, gençlik döneminde gelişiyorsa genellikle ergenlik zamanında bulgu verir çünkü bu dönem zaten insülin direncinin fizyolojik olarak arttığı dönemdir.

Nasıl keşfedilebilir?

Rutin muayene sırasında idrarda şeker tespit edilebilir.
Tip 2 diyabette sık idrara çıkma ve fazla su içme belirgin olmayabilir.
Değişken derecelerde kilo kaybı olabilir.
Yorgunluk olabilir.
Bir hastalık ya da enfeksiyon sırasında kan şekeri yükselebilir ve kanda keton çıkabilir.
Ayak baş parmaklarında uyuşukluk ve karıncalanma olabilir. Bu bulgu süregelen kan şekeri yüksekliğinin yol açtığı sinir hasarına bağlıdır.
Görme problemi (görme bulanıklığı, gözlük değiştirme ihtiyacı) olabilir. Kan  şekeri yüksekliğinden ötürü lensin şişmesine bağlıdır.
Diyabet için laboratuvar testleri:

Kan şekeri çok yüksekse ( örn: >200 mg/dl ya da 11.1 mmol/L) glukoz tolerans testi yapılması gerekmeyebilir.
HbA1c düzeyi yüksektir. Bu test diyabet tanısı koymak için yeterli değildir ama   daha detaylı incelemelerin yapılması gereken kişileri belirlemede faydalıdır.
Şeker yükleme testi (OGTT): 10 saatlik açlık gereklidir. Açlık kan şekeri için kan alındıktan sonra şeker içeriği vücut ağırlığına göre düzenlenen bir limonata  5 dakika içerisinde içilir. Limonata içmeden önce ve içtikten iki saat sonra kan örnekleri alınır. 
İnsülin ya da C-peptid (vücutta yapılan insülinin yan ürünü) düzeyleri. Bu testlerin vücut metabolizması normale dönünce (tanıdan 2 – 3 hafta sonra) yapılması daha doğru sonuç verir.

SiteMap - İmode - Wap2