Arşiv Anasayfa Kalp ve Damar Hastalıkları
Sayfalar: 1
Bel Çevresi Kalp Sağlığının Göstergesi By: Asortik Hatun Date: March 17, 2013, 08:50:32 PM
Kalp sağlığına giden yol ince belden geçiyor...
Dünya Kalp Sağlığı Federasyonu’nun 27 ülkede 11 bin kişi üzerinde yürüttüğü araştırmaya göre kalp sağlığı ile göbek çevresi kalınlığı arasındaki ilişki konusunda halk kadar doktorlar da bilinçsiz. Uzmanlar kalp sağlığının kontrolü için bel çevresi ölçümünün en basit ve etkili yöntem olduğunu hatırlatıyor.

Türkiye’nin de içinde yer aldığı Dünya Kalp Sağlığı Araştırması’na göre göre hekimlerin yarısı, halkın da yüzde 70’i bel çevresi şişmanlığının kalp hastalığına dönüştüğünü bilmiyor.

Araştırmayı yorumlayan Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof Dr. Ali Oto’ya göre kalp sağlığının en basit ve etkili göstergesi bel çevresinin ölçümü. Dünya çapındaki araştırmanın insanlarda bel çevresi kalınlığı konusunda yeterince bilinç olmadığını ortaya koyduğunu belirten Prof Dr. Ali Oto, “Türkiye için kadınlarda 88, erkeklerde de 96 cm’yi sınır değer olarak kabul ediyoruz. Bunların üstündeki rakamlar kalp sağlığı açısından riskin arttığı anlamına geliyor. Bizim çalışmalarımıza göre Türkiye’de 3.5 milyon erkek ve 10 milyon kadında şişmanlık hastalığı var” dedi.

Türkiye’de 3 milyona yakın kalp damar hastası olduğunu, yılda 200 bin ölüm gerçekleştiğini söyleyen Prof Dr. Ali Oto’ya göre önlem alınmazsa 10 yıl sonra yılda 400 bin kişi kalp damar hasatlıkları nedeniyle yaşamını yitirecek.

KARINDA DEPOLANAN YAĞLARIN ETKİLERİ


Hilton Oteli’nde yapılan basın toplantısında konuşan Türk Kardiyoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Prof Dr. Zeki Öngen ise karında depolanan yağların niteliğine dikkat çekti. Karın içi yağlanmanın vücudun en önemli organları çevresinde bulunduğunu hatırlatan Prof Dr. Zeki Öngen, “Bu dokunun şeker metabolizmasını etkilediği ve anormal HDL; kolesterol ve trigliserit düzeylerine neden olduğu kabul ediliyor” diye konuştu.

Kalp damar hastalıklarına neden olan faktörler içinde kontrolü en zor olanı şişmanlık faktörü. Prof Dr. Zeki Öngen, “Bu nedenle önemli olan şişmanlık oluşmadan önlem almak. Hekimlerin de hastalarının bellerini ölçerek karın bölgesi şişmanlığının kalp damar hastalığı konusunda riski artırdığını söylemeleri gerekiyor” dedi.

DÜNYA’DAKİ HER 3 ÖLÜMDEN BİRİNDEN SORUMLU


Toplantıya Dünya Kalp Sağlığı Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Philip, Poole Wilson da onur konuğu olarak katıldı. Dr. Wilson kalp damar hastalıklarının dünyadaki her üç ölümden birinden sorumlu olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
“Kalp damar hastalıklarından ölümlerin genellikle gelişmiş ülkelerde gerçekleştiği yanılgısı hakim. Araştırmalara göre dünyada her yıl 17 milyon insan kalp damar hastalığı nedeniyle ölüyor. Bu ölümlerin de yüzde 80’i düşük ve orta gelir düzeyine sahip ülkelerde gerçekleşiyor. Bu sorunun aşılmasında hükümetlere de önemli rol düşüyor. Biz 25 Eylül 2005’de düzenleyeceğimiz 5. Dünya Kalp Günü’nün temasını “Sağlıklı Kilo, Sağlıklı Biçim” olarak saptadık. Etkinlikleri 100 ülkede organize edeceğiz. Yürüyüş, koşu, bisiklete binme, kay kay, atlama, fiziksel egzersizi artıran aktiviteleri, sağlıklı beslenme ve profesyonel sağlık danışmanlığını teşvik eden festivaller düzenleyeceğiz.”



SiteMap - İmode - Wap2