Arşiv Anasayfa Kalp ve Damar Hastalıkları
Sayfalar: 1
Stent Ve Balon Sonrası Yogalates Yapın! By: Asortik Hatun Date: March 15, 2013, 08:38:40 PM
Memorial Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Öztürk, önce hastalarının tıkalı olan kalp damarlarını balon ve stent ile açıyor, sonra da onlara yogalates yapmalarını öneriyor.

Doktorunuz size, “koroner arter hastalığı” teşhisi koydu. Bu şu demektir: Kalbinizi besleyen damarlarda tıkanıklık vardır. Yapılan tetkiklerde size anjiyoplasti (balon- stent) önerildi. İşlem, halk arasında balon patlatmak olarak bilinse de, balon anjiyoplasti işleminde balon patlatmadığımızı biliyorsunuz.

Anjiyoplasti etkili bir tedavi olsa da damarların daralmasına neden olan damar sertliği denilen hastalığın ilerlemesi ve başka darlıklara yol açması ilaçlarla en aza indirilmeye çalışılıyor. Anjiyoplasti sonrası hastanın, kalbinde sorun yaratan zararlı alışkanlıklarını değiştirmesi gerekiyor. Bunların başında da egzersiz geliyor.

Egzersiz; hastalarda kalp krizi geçirme oranını azaltıyor. Prof. Dr. Servet Öztürk de hastalarına, bedenlerini esneten ve ruhlarına dinginlik kazandıran yogaletes’i öneriyor.

Anjiyoplasti işlemi nasıl yapılıyor?

Anjiyoplasti kalbe gelen kan akımını artırarak koroner arter hastalığının yarattığı yakınmaları geçirmektedir. Anjiyoplasti işlemi sırasında ucunda bir balon bulunan ince yumuşak bir kateter (tüp), problemi olan koroner artere konur. Balon şişirilerek daralan bölge genişletilir. Sonra kateter çıkarılır. Hastanın işlem sonrasında hastanede 1 ya da daha fazla gün kalması gerekebilir.

Anjiyoplasti sonrası hastalar nasıl bir hayat tarzını benimsemelidir?

Anjiyoplasti, koroner arter hastalığının etkili bir tedavisidir ama damar sertliğini tamamen yok edecek nihai bir tedavi değildir. Kişinin her şeyden önce kalbinde sorun yaratan sağlıksız alışkanlıklarını değiştirmesi gereklidir. Sigara içme, tuzlu ve yağlı yiyeceklerden fazla tüketme, yeterince egzersiz yapmama gibi risk faktörlerini azaltarak, kalbin işlem sonrası sağlıklı hale gelen durumu kontrol altında tutulabilir.

Sağlıklı bir kalp için yapılacak değişiklikler neler olmalıdır?

Anjiyoplasti sonrası egzersiz yapan hastalar ilk bir yılı % 95 oranında olaysız tamamlıyor. Koroner damar sistemindeki sorun çözüldükten sonra problemin arkasındaki damar sertliği hastalığı kontrol altına alınmalıdır. Bunun için de birinci öncelik egzersizdir. Egzersiz damar sistemin tümünün elastikiyetini ve dolayısıyla genişleme potansiyelini artırmaktadır. Hastalara önerimiz, sevecekleri aerobik bir aktivite seçmeleridir. Bisiklet, yüzme, merdiven çıkma, yürüyüş, dans, jogging gibi aktiviteler kalp sağlığı için çok yararlıdır.

Yogalates yapın!

Anjiyoplasti, balon ya da stent uygulamaları sonrası hastalara, ruh ve beden sağlıkları için çok yararlı olduğuna inandığımız bazı aktiviteleri tavsiye ediyoruz. Bunlardan biri de yogalates. Yogalates, yoga ve pilates egzersizlerinin karışımı olan bir saat süren bir çalışma. Hastalar yogalates ile hem bedenini esnetebilir forma sokabilir, hem de ruhsal bir dinginliğe kavuşabilir. Kişinin güçlü ve uzun kaslara sahip olmasını sağlayan bu egzersiz, karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendiriyor.

Vücudun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturuyor. Dayanıklılığı artırıyor, metabolizmayı hızlandırıyor, bedeni yeniden yapılandırıyor. Yogalates tüm bunların yanında hastalara ruhsal dinginlik de sağladığı için stresten uzaklaştırıyor. Bu da kalp damarlarının en büyük düşmanı adrenalinden vücudu koruyor
Yogalates önerdiğiniz hastalarınızda ne gibi değişiklikler gözlemliyorsunuz?

Hastalar müdahale geçirdikten sonra vücutlarının üst bölgesinde bütün ağrıların kalpten kaynaklandığını düşünür ve moralleri bozulur. Yogalates ile yapılan egzersizler sayesinde hastalar vücutlarının üst kısımlarındaki bu ağrılardan kurtuldukları için çok rahatlıyor. Ayrıca bu egzersizler hastaların müdahale sonrası yaşadıkları korkunun azalmasına da yardımcı oluyor. Yogaletes hastalara ruhsal dinginlik sağlıyor, hastaları kontrole geldiklerinde daha sakin ve rahatlamış görüyoruz. Yogalates tansiyon ve kalp atışları üzerinde de olumlu etki yapıyor.

Anjiyoplastiden sonra “iyi yaşam” için neler öneriyorsunuz?

Anjiyoplasti, balon ya da stent işleminden sonra ilaçlarınızı tarif edildiği şekilde kullanın
Sigarayı kesinlikle bırakın.

Tansiyon ve kolesterol düzeyleriniz yüksekse, doktor kontrolünde bunların normal seviyede tutulmasını sağlayın

Fazla kilolarınızdan kesinlikle kurtulun.
Aşırı stresten uzak durun.

Şeker hastasıysanız şeker seviyenizi hekim gözetiminde kontrol altında tutun
Hayvansal yağlardan, yağlı ve ağır yemeklerden uzak durun, beyaz et tüketin kırmızı eti sınırlandırın

Daha az tuz tüketin

Fast food tarzı besinlerden uzak durun
Daha fazla lifli gıda tüketin
Taze sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin
Bol bol su için

Yogalates nedir, nasıl yapılır?

Yer hareketleri ve plastik top gibi aletlerle yapılan bir kondisyon programı olan pilatesin, top olmadan yapılan şeklidir. Nefes ve hareket koordinasyonu sağlayan bir öğretidir. Nefes ve doğru duruş sistemidir. Yogalates nefes kapasitesini artırır, vücuda daha fazla oksijen girmesini sağlar, kanı temizler ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Kaslar oksijen dolu olan kan dolaşımı ile beslenir. Sırt ve bel bölgesinde oluşan ağrıların ve zamanla oluşan duruş bozukluklarının giderilmesinde etkilidir. Vücudu tepeden tırnağa yeniler.

Yapılan egzersizler vücudu sıkılaştırıp forma sokar.

Hayata pozitif bakış artar kişi kendini ve işini daha çok sever.

Daha doğru nefes tekniğini öğrenmeye yardımcı olur. Bu da kalp ritmini ve tansiyonu dengeler.
Egzersizler, karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturur.

Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.



SiteMap - İmode - Wap2