Arşiv Anasayfa Kalp ve Damar Hastalıkları
Sayfalar: 1
Iftardan Hemen Sonra Sigara Içmenin Zararı By: Asortik Hatun Date: March 15, 2013, 08:07:15 PM
İftardan Hemen Sonra Sigara İçmenin Zararı

Sigarayla Savaşanlar Vakfı Kurucu Başkanı Ubeyd Korbey, iftar yemeğinin kalp atışlarını hızlandırdığını, bu nedenle iftardan hemen sonra içilen sigaranın kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini yaklaşık 10 kat artırdığını söyledi.



Korbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigaranın insan sağlığına zararlarını anlatabilmek için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Bu konuda yapılan çalışmalara rağmen sigara içiminin her geçen yıl arttığını
ifade eden Korbey, "Türkiye’de yılda yaklaşık 115 bin, dünyada ise 5 milyon kişi sigaradan ölüyor. Yani elimizdeki rakamlara göre dünyada her 6 saniyede bir kişi sigaradan ölüyor. Türkiye’de ölenlerin 12-13 bini ise pasif içici" dedi.

Tiryakiler dikkate alındığında Türkiye’de yaklaşık 23 milyon kişinin sigara
kullandığını bildiren Korbey, şunları kaydetti:

"Ramazan ayında sigara içimine dikkat etmek lazım. Sigara, ramazan ayında
diğer dönemlere oranla daha fazla risk oluşturuyor. Gün boyunca kişi aç kalıyor.

İftar yemeği kalp atışlarını hızlandırıyor. Bu nedenle kanın dolaşımının rahat
olması lazım. Kan dolaşımının hızlanma süreci içinde sigara kana karışırsa kan koyulaşır. Damarlar üzerinde büyük baskı oluşturuyor. Tiryakiler yemekten sonra yoğun şekilde içiyor. İftardan hemen sonra içilen sigara, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini yaklaşık 10 kat artırıyor. "

İftarda birbiri ardına içilen sigaranın kanın oksijen taşıma yeteneğini
azalttığını ve bunun vücuda ciddi zararlarının olduğunu belirten Korbey,
sözlerine şöyle devam etti:

"İftarla birlikte ya da hemen sonra ardı ardına içilen sigara sadece kalp
krizi riskini değil, beyin kanaması, damar tıkanıklığı ve felç olma riskini de 10
kat arttırıyor. Sigara tiryakisinin bu dönemde oldukça dikkatli olması gerekiyor.

Sigara mutlaka içilmesi gerekiyorsa yemek bitiminden sonra 15-20 dakika, vücudun yemekten kaynaklanan yükünün hafiflemesi beklenmelidir . Oruçlu insanın sigarayı bırakması çok kolay , sadece biraz çaba gerekiyor. Ülkemizde her yıl 20 bin civarında akciğer kanseri vakası ortaya çıkıyor. Bunların yüzde 97’si sigaradan kaynaklanıyor. Sigara kaynaklı akciğer kanserlerinin yaklaşık yüzde 10’u ise pasif içiciler."

Yürürlüğe giren sigara yasağıyla birlikte 2010 yılında sigaradan ölenlerin
sayısının yaklaşık 15 bin azalacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Korbey,
"Yasanın yürürlüğe girmesiyle sigara dumanından kurtulanların çoğu ise pasif içiciler" diye konuştu.

İftar sigarası felç edebilir

Uzmanlar, iftar yemeğinden hemen sonra içilen sigaranın, kalp krizi ve felç riskini 10 kat arttırdığını açıkladı.

Adana’daki Artı Sigara Bıraktırma Merkezi Eğitim Sorumlusu ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adem Yılmaz, iftar yemeğinden hemen sonra içilen sigaranın, normal zamanlarda içilen sigaraya oranla beyin kanaması, kalp krizi ve felç riskini 10 kat arttırdığını söyledi.


Gün boyunca sigaradan yoksun kalan tiryakilerin nikotin ihtiyaçlarını gidermek için iftardan hemen sonra sigara içtiklerini belirten Dr. Adem Yılmaz, “Tiryakiler, ramazan ayında sigaranın zararlı etkilerine daha fazla maruz kalıyor. İftarla sahur arasında art arda yakılan ve derin solukla içe çekilen sigaranın olumsuz etkisi, diğer zamandakinden daha fazla olur” dedi. Yılmaz, üst üste içilen sigaranın kalp hızını ve tansiyonu artırdığını, damarlarda daralmalara, kanın pıhtılaşmasına ve sinir sisteminin zarar görmesine yol açtığını, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda kalp krizine ve beyin damarlarında oluşturduğu tıkanmalarla da felce yol açabileceğini kaydetti. Yılmaz, yapılan incelemelerin, iftarda art arda içilen sigaranın, beyin kanaması, kalp krizi ve felç riskini 10 kat artırdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:


OKSİJEN YERİNE NİKOTİN

“İçerisinde egzoz gazı karbonmonoksit gazı dahil yaklaşık 4 bine yakın kimyasal içeren sigara dumanı vücuda ciddi zararlar vermekte. Oruç açıldığında hücreler yoğun oksijene ihtiyaç duyuyor. Bu dönemde oruç tutan tiryaki, birkaç lokmadan sonra yaktığı sigarayla hücrelere oksijen yerine bu kimyasalları gönderiyor. Sigara içicisi henüz tam doymadığından sigara kalp kasının kasılmasını ve oksijen tüketimini artırır. Kanın oksijen taşıma yeteneğini azalttığından, damarların daralmasına, sinir sisteminin zarar görmesine, kanın pıhtılaşmasına yol açabilir. Diğer taraftan başta beyin hücreleri olmak üzere, vücuttaki hücreler ölür, organlar ciddi oranda zarar görür. Yine, aç karnına içilen sigara mide asidini de artırarak ülser oluşmasına ya da var olan ülserin şiddetinin arttırmasına neden olur. Ayrıca, sigara reflünün de başlıca sebebidir. Dolayısıyla görülmektedir ki sigara ramazan ayında diğer zamanlara oranla daha büyük risk oluşturuyor. Bu nedenle en azından zararı azaltmak için tam doyduktan ve yemekten en az 20 dakika geçtikten sonra sigara içilmelidir. Ayrıca ardı ardına sigara içilmemesine dikkat edilmelidir.”


Oruç tutan tiryakilerin yaklaşık 14 saat boyunca sigara içmediğini belirten Yılmaz, bu dönemi fırsat bilenlerin sigarayı rahatlıkla bırakabileceğini kaydetti.



SiteMap - İmode - Wap2