Arşiv Anasayfa Ağız ve Diş Sağlığı
Sayfalar: 1
Diş Apsesi Belirtileri Ve Ameliyatı By: abra Date: February 28, 2013, 02:30:36 PM
diş apsesinin belirtileri - diş apsesi ameliyatı hangi durumlarda yapılır - dişte apse

Diş apsesi hangi belirtilerle ortaya çıkar

Diş apsesi, dişin kökünden kaynaklanan ve bu bölgeye bakterilerin yerleşmesiyle meydana gelen klinik bir tablodur. Burada dişin içinde oluşan cerahat, bir şekilde dışarıya çıkmaya çalışır. Bu sarıda dişte basınca bağlı çok ciddi bir ağrı oluşur.


Hasta, dişindeki ağrının kalp gibi attığını, nabzının dişinde attığını söyler ve dişinin yerinden yükseldiğinden şikâyet eder. Ağzını kapattığı zaman ilk o dişine değdiğinden ve bunun son derece rahatsızlık verici olduğundan yakınır. Hatta bazı hastalar, diliyle bile dişine dokunamadığını belirtir. Apseye kaynak olan dişte ve onun önündeki ve arkasındaki dişlerde sallanma görülebilir.


Ayrıca, apse ilerledikçe içerideki cerahat kökün ucundan çevreye doğru yayılmaya çalışır. Bu da çevre yumuşak dokularında şişliğe neden olur. Bu şişlik çeşitli bölgelere, alt çenede yanağa ve dudağa, üst çenede damağa, dudağa ve göz kısmına kadar yayılabilir.


Bu şişlikle birlikte hastada hafif ateş de görülebilir. Bunun dışında, bir enfeksiyon söz konusu olduğu için genel sistemik şikayetler olabilir. Hastada kırıklık, halsizlik ve hafif ateş gözlenebilir. Boyundaki lenf düğümlerine dokunulduğu zaman ağrı ve bu lenf nodüllerinde şişme görülebilir.


Diş apsesi ameliyatı hangi durumlarda yapılır?


Diş apsesi, diş ve çevre dokuları ilgilendiren, kısa fakat seyri ciddi olan, bölgesel olarak ağrı ve enfeksiyonla karakterize olan bir iltihap şeklidir. Diş apsesinin genel tedavi yöntemi, antibiyotikle birlikte endodontik tedavi yani kanal tedavisidir.


Apse tedavisinde genel olarak birkaç basamaklı bir yöntem kullanılır. İlk önce akut enfeksiyon antibiyotiklerle baskılanır. Daha sonra, eğer drene etmeye, akıtmaya uygun bir apse söz konusu ise, apse drene edilerek iltihap akıtılır. Sonrasında ise, kanal tedavisine uygun bir durum varsa, kanal tedavisi yapılarak diş ağızda tutulmaya çalışılır. Ama bu mümkün değilse, diş onarılamayacak durumdaysa, bu koşullarda cerrahi olarak diş çıkarılır ve apsenin çene kemiğinden temizlenmesi tedavisi uygulanır.


SiteMap - İmode - Wap2