Arşiv Anasayfa Gebelik ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Sağlıklı Nesillerde Çocukların Ölüm Nedenleri By: Asortik Hatun Date: February 21, 2013, 12:02:37 AM
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Acil Tıp Birimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayri Levent Yılmaz, ?Çocuk ölümlerinin yüzde 80?i acil durumlarda uygun ilk yardım ve tedavilerin yapılmamasından kaynaklanıyor? dedi.
Hayri Levent Yılmaz, ?Anne baba ve çocuk bakıcıları, ilk yardım veya çocuklarda temel yaşam desteği eğitimi almalı? uyarısında bulundu.
Doç Dr. Levent, toplumlardaki çocuk sağlığı düzeyinin o toplumun gelişmişlik göstergelerinin kriterleri arasında yer aldığını, gelişmiş toplumlar çocuk sağlığı sorununu çözerken, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde ise sorunun devam ettiğini belirtti.

Çocuk ölümlerini azaltmanın en önemli etkenlerinden birinin ilk yardım olduğuna işaret eden Doç. Dr. Levent, ?Yapılan araştırmalara göre, erişkinlerin önemli bölümü süregelen hastalıklardan, çocukların ise yüzde 80?ini ani nedenlerle ölüyor. Yani, çocuğun kaybı, acil durumlarda uygun ilk yardım ve tedavilerin yapılmamasından kaynaklanıyor? dedi.

Doç. Dr. Levent, ani nedenlerden kaynaklanan ölümleri önlemek için ilk yardım bilgisi düzeyinin yüksek olması gerektiğine işaret ederek, ?ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kişilere olay yerinde yapılan hayat kurtarıcı müdahaleler? olarak tanımlanan ilk yardımı herkesin bilmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye?de, ailelerin ilk yardım konusunda yeterince bilinçli olmadığını, bu yüzden bazı çocukların çok sıradan rahatsızlıklar yüzünden bile kaybedilebildiğini anlatan Doç. Dr. Levent, şunları söyledi:
?Her ani rahatsızlıkta bebeğin başında bir çocuk hastalıkları uzmanı doktor bulundurmak mümkün olmadığından, bebeklerde acil yardım gerektiren 16 belirtiye dikkat edilmesi hayati derecede önem taşıyor.?

Doç. Dr. Levent, ?(16 S.O.S) diye tabir ettikleri acil duruma da dikkati çekerek, sadece birkaç noktayı öğrenmenin bile acil durumlarda çocukların yaşama tutunabilmelerine katkı sağlayacağını ifade etti.

?EN RİSKLİ DÖNEM İLK 6 AY?
Bebeğin doğumdan itibaren ilk 6 ayın en riskli dönem olduğunu, bu dönemdeki çocukların daha yüksek risk altında bulunduklarını ifade eden Doç. Dr. Levent, 16 riskli durumu şu şekilde özetledi:
?6 aydan küçük çocuklarda, son 24 saatte besin alımında önceki günlere göre yarıdan fazla azalma, solunum güçlüğü, sık soluk alıp verme, hırıltılı solunum, solunumda ara ara kesilmeler olması yüksek riske işarettir. Bebeğin, son 24 saatte 4?den az ara bezi ıslatmış olması, önceki alışkanlığına göre daha fazla uyuma isteği veya tersine uykusuzluk, ciltte, ağız kenarlarında morarma, karında hassasiyet, sertlik, göz teması kurmaması, etrafa ilgisinin azalması veya kaybolması da acil müdahale gerektiren durum olarak değerlendirilmeli.?

Doç. Dr. Levent, vücudun aşırı sertleşmesi veya pelte gibi yumuşak olması, gözlerin çökmesi, ağız içinin ve dilin kuruması, ağlarken göz yaşının olmaması, ateşinin 38,9 derecenin üzerinde olmasının da süt çocuklarında ağır hastalığın varlığı hakkında çok belirleyici olduğuna dikkati çekti.

Doç. Dr. Hayri Levent, Türkiye?de ailelerin ve çocuk bakıcılarının, bebekteki risk belirtileri ve ilk yardım konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, ?Bebek ve çocuk ölümlerinin azaltılması ve sağlıklı bir nesil için anne ve babalar ile bebek bakıcıları mutlaka ilk yardım veya temel yaşam desteği eğitimi almalı? dedi.

SiteMap - İmode - Wap2