Arşiv Anasayfa Gebelik ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Gebeliğin Üçünçü Trimestr Dönemi By: Asortik Hatun Date: February 16, 2013, 01:20:54 PM
Gebeliğin son üç ayına girdiniz. Yalnız değilsiniz, Mutfakta, banyoda, yatakta, sokakta hep sizinle. Hıçkırıklarıyla, tekmeleriyle hep ben buradayım diye anımsatacak. onu hissettikçe, vücudunuzun onu taşıyabilmek için genişlediğini, daha önceleri yaşamadığınız ağrı, acı ve streslerin onun için olduğunu, 3 ay sonra bunların yok olacağını, her şeyin düzeleceğini düşündükçe, tüm sıkıntılarınız ortadan kalkacaktır.
Son üç ayda bebeğin kilosu üç kat, boyu iki kat büyüyecektir. Beslenmeye, yürümeye ve gebelik jimnastiğine özen göstermelisiniz.
Gebeliğin son üç ayında, beslenme özel bir önem verilmelidir. Kemik yapımının arttığı, büyüyüp geliştiği dönem olduğundan kalsiyum gereksiniminin en fazla olduğu dönemdir. Bebekler kalsiyum gereksinimini tamamen anneden sağlar. Bir gebenin günlük kalsiyum gereksinimi 1200 ila 1300 mgdır. Kalsiyum en çok süt ve süt ürünlerindedir. Bir bardak süt yada bir bardak yoğurt 300 mg kalsiyum içerdiğine göre günde en az 34 bardak süt ya da peynir, yoğurt sütten yapılmış yiyecekler almalı.

28. gebelik haftası rahminiz göbekten yaklaşık 4 parmak yukardadır. Bu döneme kadar ortalama 79 kilo almak normaldir. Bebeğiniz yaklaşık olarak 1000 gramdır. 700 ila 1450 gram arasında ölçümler normaldir. Akciğer gelişimi devam etmektedir
Bu haftadan itibaren doktor ziyaretlerini 3 haftada bir yapılmasını öneren görüşlere karşın sağlıklı giden gebeliklerde aylık izlem devam edebilir. Ancak yüksek riskli gebelerin 23 hafta ara ile doktor kontrolü gerekebilir. 36.-38.haftadan sonra haftalık doktor kontrolleri gerekecektir.
Gebeliğin başından itibaren Tansiyonunuz ve kilonuz özenle izlenmelidir. Çünkü gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsinin erken bulgusu tansiyon yükselmesidir. Preeklampsi bebek ve anne açısından oldukça riskli bir gebelik komplikasyonudur.
Bu dönemde bacak krampları, hemoroitler, bacakta varisleri, cilt kuruluğu, bel ve sırt ağrıları, çarpıntı ve hazımsızlık yakınmaları belirginleşebilir.



Gebeliğin dokuzuncu ayı (33-34 - 35 - 36. gebelik haftaları)

Gebelikte yüz şişmesi önemlimidir?

33. gebelik haftasından itibaren kilo alımınız artabilir. Hamilelik sırasında kan basıncı yaklaşık % 40 dolayında artar. Kan hacmindeki artış kan dolaşımını bazen yavaşlatır. Bu nedenle gebeliğin son aylarında oluşan az miktardaki ödem normal sayılmaktadır. Ancak el ve bileklerde oluşan şişkinlik, ellerin 2030 dakika yukarıda tutulması ile azalmıyorsa doktora başvurmalısınız. Şişlik iniyorsa günlük su tüketimini ve yan yatış sayılarını arttırarak, böbrek çalışmasını hızlandırıp şişkinlikleri giderebilirsiniz. Şiddetli baş ağrısı, gözde ışık demetlerinin uçuşması, 23 gün zarfında hızlı kilo alma ve vücutta şişme olması (özellikle yüzde) önemli bir uyarıdır. Karında şiddetli bir ağrı, bulantı ve kusmanın olması durumunda acilen hastaneye gitmelisiniz. Mide bölgesinde ve karaciğere uyan bölgelerdeki ağrılar ciddi gebelik belirtisi olabilir. Bu belirtiler geç gebelik döneminde görülen, anne ve bebek açısından oldukça ağır bir hastalık olan preeklampsinin belirtileri olabilir. Preeklampside annenin tansiyonu yükselirken tüm vücutta ödem ve idrarda protein kaçağı söz konusudur.
33.haftada bebeğinizin içinde bulunduğu amniyon sıvı miktarının en yüksek olduğu aşamadır. Bu haftadan sonra miktarı sabit kalacaktır. Hızlı beyin gelişimi artarak devam etmekte ve bebeğinizin baş çevresi her hafta artmaktadır. Bebeğinizin cildi, altında biriken yağ nedeni ile pembe rengini almıştır. Farklı renklerden oluşan mevsimsel salatanıza ton balığı gibi omega yağ asitli gıdaları almayı unutmamalısınız.
33. haftanın içinde bebek ortalama 19002000 gramdır. 1450 ila 2580 gramlar arası normal çizgiler arasındadır.


Ağrısız su gelmesi ne anlama gelir?

35. haftadan itibaren doğumun olma olasılığı artmaktadır. Bu nedenle ağrılı rahim kasılmaları açısından hazırlıklı olunmalıdır. Ayrıca bebeğin içinde bulunduğu kesenin erken yırtılması ile amniyotik sıvı vajinadan gelebilir. Çiş kaçırma şeklinde olabilecek amniyon sıvı gelmesi doğum başlaması olarak kabul edilir ve doktorunuza haber verilmeli ya da doğum yapacağınız hastaneye gitmelidir. Endişesiz ama gecikmeksizin hastaneye gidilmelidir. Bazı doğumlar ağrısız su gelmesi (erken kese açılması) ile başlayabilir. Yani su gelmesi doğumun başladığını gösterir.
Bebeğiniz yaklaşık 2400 gram ağırlığına ulaşmıştır. 1800 ila 3150 gram arası değerler normaldir. Yağ birikiminin devam etmesi sonucu bebeğiniz hafif tombul bir görünüm alır. Bebeğiniz büyümesi nedeni ile rahim içerisinde eskisi gibi rahat hareket edemez. Erkekse testisler torbadaki yerlerini almıştır.




SiteMap - İmode - Wap2