Arşiv Anasayfa Gebelik ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Genişletme Ve Kürtaj By: Asortik Hatun Date: February 11, 2013, 01:10:09 AM
Ameliyatların en yaygını olan bu uygulamaya çoğu kez Jinekolojinin peynir ekmeği denir. İngilizcesinde başlangıç harfleri olan D ve C dilatasyon (serviksin açılıp genişletilmesi) ve currettage (rahim duvarının kazınması - kürtaj) anlamında kullanılmışsa da, bu D ve C çok defa şaka yollu, dusting and cleaning (toz alma ve temizleme) biçiminde değiştirilmektedir. Küçük bir ameliyat olduğundan, vajina içinden yapılır, bu nedenle iz bırakmaz. Bu ameliyat iki amaçla yapılır: Teşhis ve tedavi. Birçok kadına zaman zaman bu ameliyatı yaptırmakla, enfeksiyon yaratabilecek mikroplar ve kanser öncesi gelişmeler temizleniyormuş gibi gelir. Doğru değildir bu. Rahim normal ve sağlıklıysa, her ay adet kanamasıyla kendini temizler. Ne olur ne olmaz diye bu ameliyatı yaptırmak, zorla bela aramaktan başka bir şey değildir. Çok ender de olsa, bazı komplikasyonlar görülebilir. Jinekoloğunuz özel bir amaçla gerek görmeden, siz kendiliğinizden genişletme ve kürtaj istemeyin. Bu ameliyat teşhis amacıyla yapıldığında, rahim örtü tabakası endometriyumdan biyopsi almak anlamına gelir. Endomet-riyumda herhangi bir bozukluk akla gelirse, genişletme ve kürtajla jinekolog yeterince endometriyum dokusu alıp olası bir habis oluşum bakımından incelenmek üzere bir patoloji laboratuarına gönderir. Rahimde polip gibi ufak bir anormallik varsa, bu uygulamada alınır. Bu. da bu ameliyatın tedavide kullanıldığı noktalardan biridir.
Genişletme ve Kürtaj Nerelerde Gereklidir

Bunun başlıca gerekçesi, anormal rahim kanamalarıdır. Birçok jinekolog daha genç kadınlarda bu rahatsızlığı progesteron vererek rahim duvarını pul pul dökmek ve beraberindeki bozuklukları düzenlemek yoluyla tedavi ederler (özellikle yüksek östrojen düzeyi gösteren kadınlarla Stein Leventhal hastalığı nedeniyle endometriyumun çok kalınlaştığı durumlarda.) İlaç tedavisi başarısız kalırsa, bir genişletme ve kürtaj ameliyatıyla fazla doku ya da herhangi bir anormal gelişme çıkarılabilir. Endometriyum boşluğuna açılan bir fibroid tümör (submüköz miyom) varsa, genişletme ve kürtaj ameliyatı durumu düzeltmez, fakat jinekologun, teşhisi tam olarak koymasını ve daha sonra uygun biçimde tedavi etmesini sağlar. Bu, ilk belirtisi düzensiz kanamalar olan endometriyum kanseri için de geçerlidir. Kanserin erken teşhisine olanak sağlayan bir genişletme ve kürtaj ameliyatı, canınızı kurtarabilir. Anormal kanamalar yanlış yerleşmiş, uymamış bir spiral sonucuysa genişletme ve kürtajla spiral çıkarılıp rahim temizlenebilir. Genişletme ve kürtaj genellikle basit, güvenceli, çok yönlü yarar sağlayan, son derece değerli bir ameliyattır. Bununla birlikte bazı kadınlar genişletme ve kürtaj yaptırdıkça mutluluk duyarlar ve bunu sık sık yaptırmak isterler. Bunun bazı komplikasyonların olabileceğini ve herhangi bir anestezinin bazı riskleri olacağını unutmamalıdır.
Genişletme ve Kürtaj Nasıl Yapılır?

Her ne kadar serviksin çevresine enjeksiyonla lokal anestezi yapılabilirse de, bu iş çoğunlukla genel anestezi altında yürütülür. Anestezi yapıldıktan sonra vajina antiseptik bir eriyikle yıkanır ve ameliyat başlar. Doktor Önce serviksin iç tarafından kazıyarak bir örnek alır. Bu, daha sonra rahimden alınan dokuyla karşılaştırılarak, rahimdeki bozuklukların servikse geçip geçmediği araştırılır. Arkasından, bir rahim sondasıyla rahmin derinliği Ölçülür. Hastaya rahim kanseri teşhisi konulmuşsa, yapılacak kanser tedavisi tipini belirlemek bakımından bu ölçme önemlidir. Bu Ölçüm hastanın bir spiral takılmasını istemesi durumunda da yararlıdır, çünkü kadının hangi tip spirali taşıyabileceğini, rahmin büyüklüğü belirler. Daha sonra serviks, çapları gitgide artan bir dizi aletle yavaş yavaş genişletilir. Serviks yeterince açıldığında, küçük bir kaşık biçiminde olan bir küret rahim boşluğuna sokulur ve rahim duvarı hafif hafif kazınır. Rahim içindeki en küçük bir pürüzün fark edilebilmesi için jinekologun dokunuşunun çok hafif olması gerekir. Çok fazla doku çıkarılırsa, endometriyum zarara uğrayabilir ve bu nedenle ileride düşük, kısırlık gibi komplikasyonlara yol açabilir. Kürtaj tamamlandıktan sonra, doktor serviksin dış tarafından bir biyopsi alıp tahlil için laboratuvara gönderebilirse de, iyi bir Pap testi hemen hemen aynı sonucu verebildiği için çok kez buna gerek kalmaz. Genişletme ve kürtaj yapılıp da hastaneden taburcu edildikten sonra, genellikle beşle yedi gün hafif kanamalar olur; bazen bu, iki hafta kadar sürer. Ameliyattan sonraki ilk üç, dört hafta, enfeksiyondan korunmak için cinsel ilişkiden, tampon gibi yabancı cisimleri vajinaya sokmaktan sakınmalıdır, iyileşme dönemi, kişiden kişiye değişmekle birlikte, bedensel çalışma söz konusu değilse, kadın işine üçle on dört günde dönebilir.



SiteMap - İmode - Wap2