Arşiv Anasayfa Gebelik ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Gaz Sancısı Nedir ? By: Asortik Hatun Date: February 09, 2013, 11:53:03 PM
Yeni doğan bebeklerde yaşamın 2 haftasında başlayan ve yaklaşık olarak 3. aya kadar devam eden, kesin olarak nedeni bilinmemekle birlikte bağırsak fonksiyonundaki bir olgunlaşma eksikliğine bağlanan “İnfantil” kolik’e halk arasında gazlı bebek denilmektedir. Anne ve babalarda uykusuzluk ve moral bozukluğu yaratan bu durumu kesin tedavisi yoktur.


Bu sorunu azaltıcı öneri ve tedaviler aşağıdaki gibidir;
Bebek anne sütü ile beslenmelidir. ( Anne sütü alanlarda bağırsak sorunları daha az görülmetedir.)

Her emzirme sonrası bebek kucağa dik pozisyonda alınarak 5-10 dakika sırtına hafiften vurularak gazı çıkarılmalıdır.

Bebek emzirilirken sadece meme başı değil, meme başının etrafındaki kahverengi halka areola’nın tamamı bebeğin ağzında olmalı, bebeğin alt çenesi meme ile tam temas etmeli ve bebeğin hava yutmaması için burun açık tutulmalı, gerekirse buruna serum fizyolojik damla damlatılmalıdır.

Gazını tam çıkaramayan bebek, kısa süreli yüzükoyun veya sağ yan pozisyonda yatırılmalı bu esnada bebeğin yanında bulunulmalıdır.

Gazlı bebeklerde sık banyo ( her gün, bazen de günde 2 defa ) yaptırılmalıdır.

Bazen karına ütü ile sıcak hale getirilmiş havlu sarmak, saç kurutma makinasını düşük ayarda karına tutmak veya bir bebek yağı ile karına masaj yapmak fayda sağlayabilir.

İlaç olarak yan etkileri çok az olan metsil damla, sabsimpleks damladan biri günde 3-4 defa her seferinde 8-10 damla olacak şekilde verilebilir.

Rezene ve papatya çaylarından biri günde 2-3 defa 25-30 ml. olacak şekilde verilebilir.

Bütün bunlara rağmen şikayeti geçmeyen, sürekli ağlayan bebeklerde parasetamol içeren ağrı kesici ilaçlar 6-8 saat arayla verilebilir.

Bu tedavi ve önerilerle şikayeti geçmeyen bebeklerde benzer şikayetlere yol açan başka hastalıklar da olduğundan doktorunuza danışmayı unutmayınız, doktorunuza danışmadan ilaç kullanmayınız.


SiteMap - İmode - Wap2