Arşiv Anasayfa Gebelik ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Anne Sütünün Kalite Ve Miktarı Nasıl Artırılır? By: Asortik Hatun Date: February 08, 2013, 12:09:26 PM
Anne için, bebeği emzirme yorucu, yıpratıcı, mesai saati belirsiz ama aynı zamanda tatlı, inanılmaz güzellikler taşıyan, hayatta en gönüllü ve içten gelerek yapılan görevdir. Emzirmeyi nasıl daha kaliteli hale getireceğiniz konusunda Diyetisyen Nil Şahin Gürhan yardımcı oluyor.

Bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren 6. ayına kadar tamamen anne sütü ile beslenmesi en ideal olanıdır. Bu mucize besin, bebeğin su dahil tüm besin ihtiyaçlarını karşılar. 6. aydan sonra ek gıdalara başlanabilir ve anne sütünün rolü yavaş yavaş azalarak yerini doğal beslenmeye bırakabilir. Günümüzde bilimsel çalışmalar, anne sütünün 2 yaşına kadar verilmesini öneriyor. Peki böylesine özellikli ve bebek için önemli olan mucize besin anne sütüne gerekli önemi veriyor muyuz? İşte; anne sütünün kalitesini ve miktarını arttırmaya yönelik öneriler...

Anne pozitif ve rahat olmalı: Annenin sütü; stres, korku, kaygı, üzüntü, huzursuzluk, mutsuzluk gibi durumlarda azalabilir, yoğun stresli durumlarda tamamen kesilebilir. Bu sebeple anne olumsuzluk veren olaylardan, kişilerden, ortamlardan ve konulardan uzak durmalıdır. Daima olumlu bir yapıda olmalıdır.

Düzenli emzirmeli: Anne, bebeği sık sık emzirmelidir. İki emzirme arasındaki süre maksimum 3 saat olmalıdır. Anne bu süreyi üç saatten fazla yapmamaya çalışmalıdır. Böylece süt miktarı artar.

Her emzirmeye farklı göğüsten başlamalı: Bebek aç olacağı için ilk emzirilen göğsün sütünü daha çok emecektir. İkinci göğüsteki süt daha az tüketilecektir. Bu nedenle bir sonraki emzirmeye diğer göğüsten başlanmalıdır. Böylece hem bebeğin daha iyi beslenmesi, hem de göğüslerin düzenli boşaması sağlanmış olur.

Anne sütü olmayacak korkusu, kaygısı içinde olmamalı: Bu kaygılar annede stres yaratır, sütün verimini olumsuz etkiler.

Anne, uykusunu almalı ve dinlenmiş olmalı: Annenin bebeğine sürekli aynı kalitede yardımcı olması için dinlenmesine de dikkat etmelidir. Bu konuda çevresi destek olmalıdır. Anne, uykusunu düzenler ve iyi dinlenirse daha sağlıklı olur.

Anne, sabah uyandıktan sonra 1 saat içinde mutlaka kahvaltı yapmalı: Kahvaltı, "en önemli öğün" unvanına sahiptir. Bu nedenle uyandıktan sonra en kısa zamanda çeşit ve içerik olarak zengin bir kahvaltı yapılmalıdır. Çocuk bakımı ve sabah telaşı, kahvaltının aksamasına neden olabilir. Anneler, bu engelleri ortadan kaldırmak için gerekli yardımı ve tedbirleri alıp, kahvaltıya zaman ayırmalıdırlar.

Anne 2-3 saat arayla beslenmeli: Günde 6-7 öğün beslenilmeli, öğünlerin arası 2-3 saat olmalı, 3 saatten fazla aç kalmamalıdır. Yetersiz beslenme, öğün atlama, 'sütüm artsın' veya 'kilo verebileyim' mantığı ile tek yönlü beslenme, hem sütü azaltır hem de kilo almayı kolaylaştırır. Halkımız arasında 'şu yiyeceği tüketirsen sütün artar' gibi yönlendirmeler ve baskılar olur. Anneler bu yönlendirmelere ve baskılara itibar etmemeli, sağlıklı beslenmeye özen göstermelidirler.

Öğünler bütün yiyecek gruplarını içermeli: Her annenin, her bireyin vücudumuz için çok önemli olan yiyecek gruplarını bilmesi gerekli. Bu bilgiyi öğünlerine de yansıtmalı.

Günde 3 litre su içilmeli: Emzirme döneminde annenin su ihtiyacı da artar. Emzirme döneminde anneler su tüketimini en az 3 litreye çıkarmalıdır. Su içme alışkanlığı yoksa yavaş yavaş sık sık su içerek miktarı artırabilir. Bol su tüketimine ilave olarak şekersiz az meyveli komposto suyu da içilebilir.

Bol salata tüketilmeli: Salata, içeriğinin zenginliği nedeniyle süt miktarını ve kalitesini arttınr. Ayrıca bebeğin de annenin de sindirim sisteminin iyi çalışmasını sağlar. Emziren anneler her öğünde mutlaka salata tüketmelidirler.

Taze meyve tüketilmeli: Anne özellikle mevsim meyvelerini tercih etmeli ve çeşitli meyveler tüketmelidir.

Ara öğünlerde ceviz, badem, fındık, fıstık tüketilmeli: Ara öğünler ihmal edilmemeli ve bu öğünler süt üretimine etki eden, içerik olarak zengin, annenin ağız tadına renk verecek ceviz, badem, fındık, fıstık gibi yiyeceklerle süslenmelidir.

SiteMap - İmode - Wap2