Arşiv Anasayfa Gebelik ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Bebek Banyosu By: Asortik Hatun Date: February 08, 2013, 12:33:29 AM
Uzun bir bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız, sağlıklı bir şekilde evinize döndünüz. Artık evinizde yeni bir hayat sizi bekliyor. Onun için her zaman en iyisini düşünerek, en doğrusunu yapmaya çalışıyorsunuz. Peki ilk banyosunu nasıl, ne zaman yaptırmalısınız, nelere dikkat etmelisiniz?
İlk banyosuna kadar bebeğinizi yalnızca silmeniz ya da yarım banyo yaptırmanız mümkün. Tam bir banyo, doğumdan sonraki 2 veya 3’üncü güne bırakılabilir. Göbek kordonu düşmemiş ve yeni düşmüş bebekler hiç çekinmeden yıkanabilirler. Yalnızca banyo öncesi ve kurulandıktan sonra göbek ve çevresini doktorunuzun tavsiye ettiği antiseptik bir solüsyonla (batticon, biocadin, poviod, vb. ) güzelce temizlemeye özen gösterin.
Bebeğinize banyo yaptırırken su ısısı 35-37 ⁰C arasında olmalıdır. En uygun ısı 36 ⁰C’dir. Eğer bebek hasta ise ve ateşi varsa 35 ⁰C olabilir. Banyo suyu ısısı 40 ⁰C’ı asla geçmemelidir. Banyo için ideal banyo ısısı ise 22-24 ⁰C’dir.
Banyo zamanı…
Bebeğinizin omuzlarının da suyun içine girmiş olacağı şekilde küvete su doldurun. Bebeğinizi yavaşça ve güvenli bir şekilde küvete yatırın: Öncelikle bebeğinizin ayakları suya girmelidir. Bir elinizle bebeğinizin başını ve boynunu destekleyin. Bebeğinizin üşümemesi için vücuduna düzenli olarak su dökün.
Bebeğinizin altını elinizle, yumuşak bir süngerle veya bir havlu parçası ile yukardan aşağıya ve önden arkaya doğru yıkayın. Bebeğinizin başını temizlemek için ıslak ve yumuşak bir bez ve uygun banyo losyonu kullanın. Burun delikleri kirliliklerini veya göz kenarlarındaki çapakları temizlemek için nemli bir pamuk kullanın. Bebeğinizin vajinasını veya penisini normal bir şekilde yıkayabilirsiniz. Kız bebeklerde önden arkaya doğru yıkamaya dikkat edin.
Bebeğinizi küvetten çıkarmadan önce iyice durulayın. Bunu yaparken bir elinizle bebeğinizin boynunu ve başını, diğer elinizle poposunu destekleyin. Bu arada uyluk kısmını başparmağınız ve işaret parmağınız ile tutun. Banyo sonrası bebeğinizi bir havluya sarın ve derhal kurulayın. Bebeğinizin cildi çabuk kurumuşsa yumuşak bir losyon veya krem kullanmanızda fayda olabilir. Tüm bu işlemlerden sonra bebeğinizi giydirin ve bir battaniyeye (v.b.) sarın.
Bebeğinizin başını yıkarken, bıngıldak olarak bilinen kemiklerin arasındaki boşluklara dokunmaktan korkmayın. Bu bölgelerin de temizliği, başın diğer bölgeleri gibi yapılır. Bıngıldağın altında sert zarlar ve içlerinde de özel bir sıvı vardır. Bu nedenle beynine zarar veremezsiniz.
Banyo, belli bir düzen sağlanana kadar bebek ve anne için oldukça yorucu gelebilir. Banyolara babanın da yardım etmesi, aile içinde mutluluk kaynağıdır. Güzel geçirilen bir zamanı paylaşmak bazen bakımdan da önemli olabilir.

SiteMap - İmode - Wap2