Arşiv Anasayfa Gebelik ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Gebelikte 9 Ay Boyunca Neler Yaşanır? By: Asortik Hatun Date: February 07, 2013, 10:16:44 PM
1. AY: Bu ilk dört haftalık dönemde yumurta hücreniz eşinizin spermi tarafından döllendiği anda bebeğiniz oluşmaya başlar. Yumurtlama gününüz muhtemel adet kanamanızdan 14 gün öncesi olup, yumurtlama gününden önceki birkaç gün de verimli günlerinizdir.

2. AY: Adet gecikmesi olduğu andan itibaren bebekte organ gelişimi başlamıştır. Bu dönemden itibaren anne adayları doktorlarının önerdiği kurallara uymalıdırlar. Sigara ve alkolden ve bunların tüketildiği ortamlardan uzak durulmalıdır.

3. AY: gebelik haftaları bebeğin organ gelişiminin hızlandığı ve tamamlandığı dönemdir. Bebek bu ayın başında başıyla gövdesi aynı boyutlarda olan bir canlıyken ayın sonunda bebeğin bedensel oranları "normale" döner, el ve ayak parmakları oluşur, yutma, hıçkırık, yanlara dönme, başını oynatma gibi hareketler ortaya çıkar.

4. AY: bebeğinizin ne kadar hızlı büyümüş olduğunu görüp şaşırabilirsiniz.Bu haftalarda yapılan ikili test esnasında bebeğinizin omurgası, midesi, beyni, gözleri, parmakları, kolları ve bacakları, idrar torbası ve plasentası rahatlıkla görülebilmektedir

5. AY: Her anne adayının karnının belirmeye başladığı hafta farklıdır ve bebeğin gelişimiyle veya cinsiyetiyle ilgili değildir. Bebek hareketleri ilk hamileliğini yaşayan anne adaylarında bu ayın sonunda ortaya çıkmaya başlar

6 AY: Bebek hareketleri bu haftalarda yavaş yavaş hissedilmeye başlanır ve bu ayın sonuna doğru baba adayı da elini rahimin üzerine koyduğunda bunları hissedebilir. Bebekler bu ayın sonuna doğru duymaya başlar. Anne ve baba adyının bu ayın sonuna doğru bebekle iletişim kurması onun ruhsal gelişiminin rahim içinde başlatılması açısından önemlidir

7. AY: anne adayında bu haftalarda sık sık yorulma, sık sık acıkma, çatı kemiklerinin genişlemesi nedeniyle bel ağrıları, mide yanmaları gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Basur ve varis gibi belirtiler ise özellikle çok ayakta duran anne adaylarında oluşmaktadır. Karında çatlakların en fazla oluşmaya başladığı dönem bu haftadan itibaren başlar.

8. AY: Hamileliğin sekizinci ayında anne adayları istirahate önem vermeli, iyi beslenmeli ve stresten uzak durmalıdırlar. Erken doğum riski olan anne adaylarında doğum önü istirahatine zamanında ayrılmak kaçınılmazken, bu açıdan riski düşük olan anne adayları doğum önü izinlerini kullanmayarak doğum sonrasına aktarabilirler, lakin bebeğin rahim içinde de bakıma ihtiyacı olduğu gerçeği unutulmamalıdır.

9. AY: Anne adayları bu haftalarda büyümüş olan karınlarına bakarak bebekleriyle gurur duyarlar. Bu dönemde rahimin karın içindeki büyük damarlara olan baskısını azaltmak için sol yana yatarak istirahat etmek önemlidir. Uykuya daldığınızda ise bu pozisyonu korumaya çalıştığınız halde sabahleyin kendinizi sağ yanınıza yatmış veya sırtüstü dönmüş olduğunuzu farkederseniz endişelenmeyin. Özellikle uyanıkken yaptığınız istirahatte yan yatmayı sürdürün.


Hamileliğin bu son ayı anne adayının bedeninin doğuma hazırlanmasıyla geçer. Bebek ise doğum kanalında yavaş yavaş aşağı ilerlemeye başlar. Anne adaylarının bu dönemde en sık üzerinde durdukları konu doğum şeklidir. Önerimiz, doktorun önerisine uyulması şeklindedir. Herhangi bir nedenle sezaryen önerilmişse bu 38-39. haftalar arasında gerçekleşir. Anne adayları bu dönemde düzenli giren sancılar, nişan gelmesi, kanama, su gelmesi, bebek hareketlerinde azalma gibi durumlarda doktorlarına başvurmalıdırlar..

SiteMap - İmode - Wap2