Arşiv Anasayfa Gebelik ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Doğum Süreci Nasıl Huzurlu Geçer By: Asortik Hatun Date: February 07, 2013, 08:36:36 PM
O anları acıyla değil, mutlulukla anımsayabilmek sizin elinizde!

Her anne adayının isteği bebeğini ağrısız, sızısız, sağlıklı ve doğal doğum ile dünyaya getirmek. Bu süreci destekleyen bazı yöntemler var. Kadıköy Şifa Hastanesi’nde “Doğal Doğum Destek Programı” adıyla bu yöntemleri uygulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Dilek Cengiz, anne adaylarına konuyla ilgili bilgiler veriyor.

Doğum, anne ve dünyaya getirdiği bebeği için unutulmaz bir yolculuktur. Anneler ve bebekleri doğum yolculuğunu korku ve acıyla değil, mutluluk, huzur ve keyifle hatırlamak isterler.

* Gebelik ve doğum süreçlerinin olumlu duygularla geçirilmesinin bebeğin hem sağlığını, hem de bireysel ve ileride kuracağı toplumsal ilişkilerini olumlu yönde etkilediği, bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir.

* Bireylerin doğum süreçleri boyunca içerisinde bulundukları duygusal ortam, hayat boyu bilinçaltlarında kayıtlı kalır.

* Doğal doğum yapmış olan bir anne, bebeğine bu şekilde dünyaya gelmesi için zaman ve fırsat tanıdığı, bu arada kendisi de doğum için gereken zihinsel hazırlığını tamamlamış olduğu, dolayısıyla bedeni bu sürecin üstesinden zorlanmadan geldiği için, kendini başarılı addeder, huzurla içsel mutluluğa ulaşır.

Bu tespitlerin tamamı tüm anneler ve bebekleri için geçerlidir.

Sonuç olarak; Rahat ve ağrısız bir biçimde gerçekleştirilmiş doğal doğum, hem anne, hem de bebeği için kalıcı olumlu etkileri olacak önemli bir süreçtir.
Bebeği ve kendisi için rahat ve ağrısız bir doğal doğum gerçekleştirmeyi tercih eden anne adaylarının, birbirini destekleyen, ancak ayrı ayrı da uygulanması mümkün olan şu dört yöntemi uygulamaları oldukça yardımcı olacaktır;

1. Gebelik Yogası
2. Telkin Tekniği ile Doğum (HypnoBirthing)
3. Doğum Koçluğu
4. Hamilelik Dönemi ve Bebek Bakım Seminerleri
1. Gebelik Yogası
Yoga ve Gebelik

Gebelik, yogaya başlamak için en ideal dönemlerden biridir. Yoga kişiyi bedenin, nefesin, duyguların daha farkına varıldığı, esaslı değişimlerin olduğu hamilelik zamanını bilinçli olarak yaşamaya, doğal bir doğuma ve mutlu bir anneliğe hazırlar.

Hamileler ile çalışırken normal yoga duruş ve nefesleri gebeliğe uyum sağlayacak şekilde adapte edilmelidir. Bu nedenle çok özel olan bu yoga tekniğini sadece gebelik öncesi (Prenatal) ve gebelik sonrası (Postnatal) yoga eğitmenliği sertifikası olan eğitmenler tarafından öğretilmesi gerekir.

Gebelikte yoga ne gibi yararlar sağlar ?

Çeşitli Bedensel Yararlar

• Asanalar pelvik taban kaslarını çalıştırır, esnemeye ve kasılmaya hazırlar. Doğum sırasında cildin yeterince esneyememesi sonucu yapılan kesiyi, doğum sonrası oluşabilecek mesane güçsüzlüğünü ( idrar kaçırma) ve sarkmaları bu şekilde önlerler.
• Omurgaya binen yük nedeniyle normalde meydana gelen yorgunluk oluşmaz.
• Akciğer kapasitesi esneme hareketleriyle artırılır, bebeğe daha fazla oksijen gitmesi sağlanır.
• Doğal nefesin farkına varılır, nefes yolları çalıştırılır (Pranayama). Öğrenilen nefes tekniği ile pelvik taban kasları kontrol edilir. Doğum sancısının etkisi artırılırken, ağrısı hissedilmez ve derin nefes nedeniyle vücut rahat ve gevşek kalır.
• Göğüs kaslarını güçlendiren duruşlar (Asanalar) anneyi süt verme dönemine hazırlar.
• Doğum sonrası rahim eski boyutuna kavuşur.
• Doğum sonrası beden en hızlı şekilde doğum öncesi durumuna döner.

Çeşitli Duygusal Yararlar

• Kişinin bedenine ve gücüne olan güveni artar.
• Bilinci açar, yaşanılan anı fark etmeyi sağlar.
• Annenin karnındaki bebeğiyle daha iyi iletişim kurmasını sağlar, çünkü ruh, zihin ve bedeni bir bütün haline getirir ve dengeyi kurar.
• Meditasyon ile ruhsal rahatlama ve gevşeme sağlanır. Böylece anne çevre faktörlerini, gürültüyü ve rahatsız edici düşünceleri dışarıda bırakarak içindeki sessizliğine dönebilir ve kendisiyle karşılaşır.

2. Telkin Tekniği ile Doğum (HypnoBirthing)

Telkin Tekniğinin Etki Mekanizması

Gebelik sürecinde anne adaylarının genelde yaşadıkları durum şu şekilde gelişir; çeşitli doğum tecrübeleri yaşamış aile yakınları ya da akrabalar, çoğu kez iyilik yaptıkları düşüncesiyle bu tecrübelerini anne adayına aktarırlar. İyi niyetli ve yol gösterme amaçlı olsa da, bu paylaşımlar zamanla anne adayını, yaşayacağı doğumun zor ve ağrılı geçmesi gerektiği konusunda ikna eder. Bu hatalı düşünce anne adayını korkutur. Korku anneyi tedirginleştirir, vücudunu gergin kılar. Tedirginlik hali doğum kanalının kasılmasına, bu da annenin gerçekten doğum esnasında ağrı hissetmesine sebep olur. Oysa bu düşünce yanlıştır. Doğum ağrılı olması gerekmeyen, tamamen doğal bir süreçtir.

Telkin tekniği ile annenin korkularının giderilmesi, böylece zihinsel ve bedensel olarak rahatlaması sağlanır. Bu rahatlama ile annenin doğum yolu açılır. Doğum doğal yoldan, rahat ve ağrısız bir biçimde gerçekleşir. Anne, doğum sırasında kendini telkin ederek ve özel nefes teknikleri kullanarak doğumun zihinsel kontrolünü ele alır, rahatlık içerisinde doğumunu tamamlar.

3. Doğum Koçluğu

Halk arasında geçmişten bugüne genel kabul görmüş bir inanışa göre, birikimleriyle doğum sırasında anneye yol gösterip korkularını gideren yardımcı bir "bilge kişi"nin varlığı anneyi sakinleştirip rahatlatmakta, böylece doğumun ağrısız bir biçimde gerçekleşmesi sağlanmaktadır.

Günümüzde bu inanışın anlamlı ve tutarlı bir temeli olduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur. Bu rotada gelişen "bilge kişi" rolü nihayet daha tanımlı ve profesyonel bir boyut kazanmıştır. Doğum koçluğu uygulaması işte bu temel üzerine inşa edilmiştir.

Güncel anlamıyla doğum koçluğunun amacı;
• Doğum sürecinde telkin, gözetme, beraberce yapılan nefes teknikleri, uygulanan doğru beden pozisyonları ve masaj teknikleri ile annenin ağrısının azaltılması,
• Yukarıda bahsi geçen teknikler ile doğum süresinin kısaltılması,
• Anneye güç, dayanma sabrı ve moral desteği verilmesi,
• Babanın kendisinin yetersiz kalacağını düşündüğü durumlarda anneye doğum ve loğusalığında yardımcı olunması.

SiteMap - İmode - Wap2