Arşiv Anasayfa Gebelik ve Çocuk Bakımı
Sayfalar: 1
Gebeliğin 36. Haftası By: Asortik Hatun Date: February 06, 2013, 07:27:55 PM



Bebekteki değişiklikler

Bebek yaklaşık 2750 gram ağırlığındadır. Poposundan başına uzunluğu 34 cm. olup toplam uzunluğu da 46 cm.’dir.Bebeğinizin yağ depolaması devam ediyor. Yüzünün tüm karakteristik özellikleri oluşmuştur. Bebeğinizin yanaklarının büyüklüğü, depoladığı yağ oranını ve emme kas kuvvetini gösterir. Bebeğinizin kafatası tamamen şekle girmiştir, ancak henüz sert değildir.Bu haftada kol ve bacaklarda yağ tutulumu başlıyor. Tüm organ sistemleri gelişim ve olgunlaşmasını tamamladı. Artık son rütuşlar yapılıyor. Artık içinde yüzdüğü suya oranla rahim içinde daha fazla yer kaplamaya başladığından hereketleri de çok kolay olmayacaktır.

Annedeki değişiklikler

Gittikçe büyüyorsunuz. Bebeğiniz büyüyor, plasenta büyüyor ve bebeği çevreleyen amniotik sıvı miktarı yükseliyor. Tüm bu faktörler de cenin ağırlığını ölçmeyi zorlaştırıyor. Bebeğin gerçek kilosunu, amnitoki sıvının ve plasentanın ağırlığını kestirmek oldukça zordur. Bu yüzden çoğu doktor, 500-1000 gram yanılma payı ile tahmin yürütür.Bu haftalara geldiğinizde uykusuzluk probleminiz artış gösterebilir. Uykusuzluğun bir nedeni de bebeğin yavaş yavaş aşağı inmesi nedeniyle mesaneye bası yapması ve sık aralıklarla tuvalete gitme gereksinimi duymanız olabilir. Gece yatmadan önce sıvı alımınızı kısıtlamanız bu konuda size yardımcı olabilir. Bu haftadan sonra artık erken doğum sancılarınız başlasa bile doktorunuz durdurmaya çalışmayacaktır. Bebeğiniz doğum sonrası genelde sorunsuz ya da az bir bakım ile yaşamını kolaylıkla devam ettirebilir.Bebeğin kilosu kestirilebilse de doktor bebeğin sizin için fazla büyük olup olmadığını ya da sezaryene ihtiyacınız olup olmadığını söyleyemez. Genellikle sizin için önemli olan bebeğin pelvisinize sığıp sğımayacağını ve doğum kanalından geçip geçemeyeceğini bilmektir.
Bazı kadınlarda pelvisten geçebilecek ortalama bebek ölçüsü 2.7-2.9 kg.’dır. Minyon kadınlarda bile bazen 3.4 kg.’lık ya da daha ağır bebeklerin fazla zorluk çıkarmadan geçebildikleri de görülmüştür. Bu haftadan itibaren artık doktorunuza her hafta gitmeniz gerekir. Rahminiz en yüksek konuma gelmiştir. Nefes almanız çok zorlaşır ve göğüs kafesinizde anlamsız bir acı hissedebilirsiniz. Artık doğum yapacağınız yerin ayarlanması, ulaşımın nasıl olacağı gibi konularda doğum planı oluşturmaya başlamalısınız.Doğum yapacağınız yeri ve odayı önceden görmek sizi rahatlatabilir. Artık tüm gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde hem normal doğumda hem de sezeryanda ‘epiduralli’ doğum yaygın. Bu yöntem %90 ağrısız ve konforlu bir doğum sağlıyor.

SiteMap - İmode - Wap2