Arşiv Anasayfa İlaçlar
Sayfalar: 1
Lokalen 50 Mg By: Asortik Hatun Date: February 06, 2013, 02:05:05 AM
Formülü:
Lidocaine,50 mg/g
Farmakolojik özellikleri:
Endikasyonları:
- Ağız ve dil arkası farenks parçası (yumuşak damak ve apiglot üst kenarı arasındaki farenks bölümü), orta yutak mukozasının anestezisinde,
- Boğazdan tüp salma ameliyesinde anestezik lubrikant olarak,
- Ciltte ufak yanık ve tahrişlerden meydana gelen sızılarda geçici olarak rahatlık sağlamada endikedir. Yanık,kesik,basur memesi,deri hastalıkları, güneş yanığı, acıyan meme uçları, böcek sokmalarında
Kontrendikasyonları:
Etken maddeye ve prokain,tetrasiklin, benzokain gibi PABA türevi ilaçlara duyarlı kişilerde, yaralılarda ve sepsis durumlarında
Uyarılar/Önlemler:
Gebelikte kullanımı: Deney hayvanları ile yapılan reprodüktiv çalışmalarda fetus üzerinde herhangi bir zararlı etkisi görülmemişitir. Bununla beraber Lidokain'in insanlarda fetal gelişme üzerindeki aksi tesiri ile ilgili eminiyetliliği kesin olarak saptanmamıştır. Çzellikle gebeliğin erken dönemlerinde olmak üzere hamile olma ihtimali bulunan kişilere müstahzarı uygulamadan önce bu konuda fayda/zarar dikkatle değerlendirilmelidir.
Lidokain'in emniyetliliği ve etkenliği uygun dozaj, doğru teknik, kaidelere riayet sonucu ortaya çıkar. Yaşlı, akut hastalıklı ve çocuklarda lidokain, hastalığın yaşlarına ve fiziksel durumlarına göre dozaj azaltılarak uygulanmalıdır.
Özel uygulamalar için, spesifik teknikler için yeterli bilgiler teknik edilerek uygulanmalıdır.
Lidokain % 5 pomad, mukoza ağır harabiyeti veya sepsisli hastalarda dikkatle uygulanmalıdır.
Lidokain % 5 pomad ilaca karşı aiırı duyarlılığı bulunanlarda dikkatle uygulanmalıdır. Ayrıca para-amino benzoik asid türevlerine karşı (prokain, tetraksin, benzokaine karşı krossensitivite göstermemişlerdir.
Yan etkiler/Advers etkiler:
Lidokain % 5 pomad'ın sistemik yan etki gözterme ihtimali çok düşüktür. Bununla beraber diğer lokal anesteziklerle de olduğı gibi uygulanan yere, miktarına, uygulama sıklığına veya aşırı duyarlılığa bağlı olarak plazma seviyesinin yükselmesi nedeni ile yan etkiler görülebilir. Bu tür vakada bu etkiler görülmeyebilirse de ilk belirtiler baş dönmesi, eksitasyon ve/veya depresyon, sinirlilik, bulanık görme, tremor, konvülziyondur. Şuur kaybına meyil, solunum durması, bu müstahzarın toksisitesi sırasında gelişen belirtilerdir. Kardiyovasküler reaksiyonlar depresandır. Hipotansiyon, miyokardial depresyon, bradikardi ve kardiyak arrest olabilir. Toksik belirtilerin kontrolünde solunum yollarının açık tutulması gerektiğinde oksijen verilmesi ve suni teneffüs gibi önlemler vakaların büyük bir bölümünde yeterli olmaktaysa da konvülsiyonların varlığı halinde nadiren antikonvülzan uygulanması gerekebilir. Benzodiazepin (diazepam gibi), çok kısa etki süreli barbitüratlar (pentobarbital veya sekobarbital) verilebilir. Ayrıca kardiyovasküler sistem için I.V. sıvılar ve/veya vasopressörler (efedrin) verilebilir. Lokal anesteziklere karşı allerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bunlar anaflaktoid reaksiyonlar, ürtiker, ödem şeklinde olabilir.
İlaç etkileşimleri:
Bildirilen herhangi bir etkileşim yoktur.
Kullanım şekli ve dozu:
Topikal olarak semptomları kontrol altına almak üzere uygulanır. Doku harabiyeti gösteren yüzeylere steril pet üzerinde uygulanmalıdır. Endotrakeal entübasyon için önce katetere uygulanır. Diş hekimliğinde: Daha önce kurulanmış ağız mukozası üzerine sürülür. takriben ağızdaki aşırı tükrük salgısı pomadın maksimal penetrasyonunu ve minumum bir dilüsyon sağlamak üzere pamukla veya enjektörleboşaltılır. Müstahzarın bir hastadan diğer hastaya uygulanması sırasında pomadın tüpü aracılığı ile hastalar arası kontaminasyon ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Uygulandığı tedavi periyodu boyunca tğm hastaların diş hekimi tarafından 38 saati geçmeyen fasılalarla konsülte edilmeleri çok önem taşır. NOT: Günde 35 gr'dan fazla uygulanmamalıdır.

SiteMap - İmode - Wap2