Arşiv Anasayfa İlaç Yan Etkileri
Sayfalar: 1
Cafergot Yan Etkileri By: Honey_Face Date: January 31, 2013, 07:47:43 PM
Cafergot Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Kafein, Ergotamin tartarat
İlaç Marka İsmi:
Cafergot Tablet

Kafein ve Ergotamin Nedir?

Ergotamin ergot alkaloidleri grubundan bir ilaçtır. Beynin çevresindeki kan damarlarını daraltarak çalışır. Ergotamin ayrıca belirli türdeki başağrılarının sebebi olan kan akışı şablonlarını da etkileyerek etki gösterir.

Kafein ise kafatasında bulunan kan damarlarının daralmasına sebep olan bir uyarıcıdır. Bununla birlikte Ergotamin’in bağırsaklardan emilimini hızlandırır ve artırır.

Kafein ve Ergotamin kombinasyonu aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

aura* ile birlikte veya aura olmadan görülen migren atakları. ( *aura: Hasta tarafından bir nöbetin hemen öncesinde görülen, genellikle birkaç saniye süren ve aynı hastada her zaman benzer özellikler taşıyan uyarılar. Değişik görsel, işitsel, koku duyumları; dokunma duyusunda değişiklik ve karıncalanma; kendini kötü hissetme, iç sıkıntısı ya da tam aksine neşe ve kendini çok iyi hissetme; vücudun değişik bölümlerinde ortaya çıkabilen seyirme ya da kas hareketleri en sık görülen belirtilerdir. )

Kafein ve Ergotamin yalnızca başlamış olan başağrılarını tedavi edecektir. Migren başağrılarını engellemeyecek veya atakların sayısını azaltmayacaktır.

Kafein ve Ergotamin yaygın gerilim başağrıları veya normal migren baş ağrılarından farklı görünen başağrılarının tedavisinde kullanılmamalıdır. Bu ilaç yalnızca doktor tarafından migren başağrısı olarak tespit edilip onaylanmış durumlarda kullanılır.

Kafein ve Ergotamin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Kafein ve Ergotamin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Bu ilaç doğmamış bebeğe veya emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer hamileyseniz veya bebek emziriyorsanız Kafein ve Ergotamin kullanmayınız. Kafein ve Ergotamin kullanımı sırasında etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız.

Eğer Kafein’e ve / veya Ergotamin’e alerjiniz varsa ya da kan dolaşımı problemleri, kalp krizi öyküsü, felç öyküsü, koroner arter* hastalığı, şiddetli yüksek tansiyon, ağır karaciğer hastalığı, ağır böbrek hastalığı veya ağır bir enfeksiyon gibi rahatsızlıklardan herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmayınız. ( *koroner arter: Kalbe kan sağlayan atardamar)

Eğer Kafein ve Ergotamin kullanımı sırasında el ve ayak parmaklarınızda uyuşma, karıncalanma gibi belirtiler ortaya çıkarsa ilaç alımını kesiniz ve derhal doktorunuza başvurunuz.

Kafein ve Ergotamin ile birlikte belirli bazı ilaçları kullanmak kan akışında Kafein ve Ergotamin kombinasyonunun tek başına sebep olduğundan daha fazla bir düşüşe sebep olur. Beyne veya vücudun diğer kısımlarına olan kan akışının ciddi derecede azalması tehlikeli yan etkilerin oluşmasına yol açabilir. Doktorunuza kullandığınız diğer tüm ilaçlar hakkında bilgi veriniz, özellikle de kullandığınız antibiyotikler, antidepresanlar, kalp veya tansiyon ilaçları ya da AIDS tedavisi için ilaç kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza bildiriniz.

Doktorunuza tüm sağlık durumunuz hakkında bilgi veriniz. Özellikle solunum problemleriniz, yüksek tansiyonunuz, karaciğer veya böbrek hastalığınız varsa ya da koroner arter* hastalığına yönelik risk faktörlerine (diyabet, menapoz, sigara - nikotin kullanımı, kilo fazlalığı, yüksek tansiyon ya da yüksek kolesterol, aile geçmişinde koroner atardamar hastalıkları, 40 yaşından büyük ve erkek olmak, veya rahmi ameliyatla alınmış bir kadın olmak gibi) sahipseniz; durumunuzu doktorunuza mutlaka bildiriniz. ( *koroner arter: Kalbe kan sağlayan atardamar)

Kafein ve Ergotamin yalnızca başlamış olan başağrılarını tedavi edecektir. Migren başağrılarını engellemeyecek veya atakların sayısını azaltmayacaktır.

Kafein ve Ergotamin’i hiçbir zaman size reçete edilen dozdan daha fazla kullanmayınız. Eğer ilacın migren ataklarının tedavisinde yeterli etki göstermediği görülüyorsa doktorunuza bildiriniz.

Kafein ve Ergotamin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Kafein’e ve / veya Ergotamin'e alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Kafein ve Ergotamin kullanmayınız:

ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden herhangi birine alerji;

hamile olmak ve / veya bebek emzirmek;
kan dolaşımı problemleri veya kalp krizi ya da felç öyküsü;
damar tıkanıklığı ile ilgili hastalıklar;
koroner arter* rahatsızlığı ( *koroner arter: Kalbe kan sağlayan atardamar);
şiddetli yüksek tansiyon;
karaciğer yetmezliği;
böbrek yetmezliği;
sepsis (mikropların ve / veya zehirlerinin kana karışması ile meydana gelen klinik tablo) adlı ciddi bir enfeksiyon.

Kafein ve Ergotamin ile birlikte belirli bazı ilaçları kullanmak kan akışında Kafein ve Ergotamin kombinasyonunun tek başına sebep olduğundan daha fazla bir düşüşe sebep olur. Beyne veya vücudun diğer kısımlarına olan kan akışının ciddi derecede azalması tehlikeli yan etkilerin oluşmasına yol açabilir. Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Kafein ve Ergotamin kullanmaya başlamadan önce doktorunuza bildiriniz. Böyle bir durumda Kafein ve Ergotamin kullanamayabilirsiniz:

diklofenak [diklofenak potasyum (Cataflam, Dicloflam, Dolorex, Dikloteva, Kalidren); diklofenak sodyum (Miyadren, Deflamat, Diclomec, Diclomec SR, Dikloron, Voltaren, Difenak, Dikloron Retard, Miyadren Retard, Voltaren Retard, Voltaren SR); diklofenak hidroksietilpirolidin (Flector Tissugel, Voltaren Patch)];
imatinib mesilat (Glivec, İmatenil);
izoniazit (I.N.H Tablet);
makrolid grubu antibiyotikler [eritromisin (Erimicin, Eritrosif, Eritro, Erythrocin); roksitromisin (Ritosin, Roksolit, Rulid); azitromisin (Azatek, Azeltin, Azitro, Azitrotek, Azomax, Azro, Tremac, Zitromax, Zitrotek); klaritromisin (Claricide, Deklarit, Klacid, Klax, Klamaxin, Klarolid, Klaromin, Laricid, Macrol, Maxiclar, Megasid, Uniklar); diritromisin (Dynabac); spiramisin (Rovamycine); telitromisin (Ketek); troleandomisin (Tekmisin)];
mantara karşı kullanılan ilaçlar [itrakonazol (Funit, Itraspor, Itraxyl, Sporex); ketokonazol Ketoral, Nizoral); flukonazol (Lumen, Triflucan, Flucan, Fluzole, Fungan, Kandizol, Trizol, Zolax); vorikonazol (Vfend); vb. ];
klotrimazol (Gyno Canesten);
kalsiyum kanal blokerleri [diltiazem hidroklorür (Altizem – SR, Dilticard, Diltizem); nikardipin hidroklorür (Loxen); verapamil hidroklorür (İsopamil, İsoptin, Veroptin, Fibrocard L.P. )];
kinidin içeren ilaçlar (Longacor);
ritonavir (Norvir);
fosamprenavir kalsiyum (Telzir);
indinavir sülfat (Crixivan).

Kafein ve Ergotamin kalp üzerinde kalp krizi de dahil olmak üzere nadiren görülen ancak ciddi yan etkilere sebep olabilir. Eğer belirli bazı rahatsızlıklarınız varsa bu ilacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamaları veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Kafein ve Ergotamin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

solunum problemleri;
yüksek tansiyon;
karaciğer hastalığı;
böbrek hastalığı;
koroner arter* rahatsızlığı (veya diyabet, menapoz, sigara - nikotin kullanımı, aşırı kilo, yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol, aile geçmişinde kalp damar hastalıkları, 40 yaşından daha yaşlı erkek olmak veya rahmi ameliyatla alınmış bir kadın olmak gibi koroner arter hastalığına yönelik risk faktörlerine sahip olmak). ( *koroner arter: Kalbe kan sağlayan atardamar).

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Kafein ve Ergotamin Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi X. Bu ilaç doğumsal kusurlara yol açabilir. Hamileyseniz Kafein ve Ergotamin kullanmayınız. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız hemen doktorunuza bildiriniz. Kafein ve Ergotamin kullanımı sırasında etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız. Ergotamin anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Kafein ve Ergotamin Kullanabilir miyim?

İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.

Kafein ve Ergotamin’i Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak doktorunuz tarafından size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Kafein ve Ergotamin’i hiçbir zaman size reçete edilen dozdan daha fazla kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz. Eğer ilacın migren ataklarının tedavisinde yeterli etki göstermediği görülüyorsa doktorunuza bildiriniz.

Kafein ve Ergotamin günlük kullanım için değildir.

Kafein ve Ergotamin tabletlerin yetişkinlerde kullanımı: Doktorunuz tarafından aksi belirtilmediyse, başağrısı belirtilerini fark ettiğiniz an veya atak başlar başlamaz 2 adet Kafein ve Ergotamin tablet alınız.

Eğer başağrısı tamamiyle geçmiyorsa en az 30 dakika geçtikten sonra 1 tablet daha alabilirsiniz. Eğer ilave ilaç gerekli ise her 30 dakikada bir 1 tablet alabilirsiniz. Ancak bir migren atağında 6 tabletten fazla kullanmayınız. Başlangıçta kullanılan 2 tabletten sonra 30 dakika aralarla en fazla 4 tablet daha kullanabilirsiniz.

Eğer 6 tableti aldıktan sonra hala migren belirtileri devam ediyorsa doktorunuzu arayınız. 24 saatlik periyotta 6 tabletten fazla kullanmayınız. 7 günlük periyotta ise 10 tabletten fazla kullanmayınız.

Kafein ve Ergotamin tabletlerin 6 – 12 yaş arası çocuklarda kullanımı: Doktor tarafından aksi belirtilmedikçe, başağrısı belirtileri fark edildiği an veya atak başlar başlamaz çocuğa 1 adet Kafein ve Ergotamin tablet verilir. Eğer başağrısı tamamiyle geçmiyorsa en az 30 dakika geçtikten sonra 1 tablet daha verilebilir. Çocuklarda görülen bir migren atağında 3 tabletten fazlası kullanılmamalıdır. Başlangıçta kullanılan 1 tabletten sonra 30 dakika aralarla en fazla 2 tablet daha kullanılabilir.

Eğer 3 tableti kullandıktan sonra hala migren belirtileri devam ediyorsa doktorunuzu arayınız. Çocuklarda 24 saatlik periyotta 3 tabletten fazla kullanılmamalıdır. 7 günlük periyotta ise 5 tabletten fazla kullanılmamalıdır.

Bu ilacı sizinle aynı başağrısı belitirlerine sahip olsa bile başka bir kişiye vermeyiniz. Doktor tarafından migren başağrısı teşhisi konulmamış kişilerde başağrısı için Kafein ve Ergotamin kullanımı tehlikeli olabilir.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Kafein ve Ergotamin yalnızca ihtiyaç duyulduğunda kullanıldığından herhangi bir doz kullanım planlaması yoktur, dolayısıyla doz almayı atlamanız veya unutmanız gibi bir durum söz konusu olamaz.

Günde (24 saatlik periyotta) 6 tabletten fazla Kafein ve Ergotamin kullanmayınız. Haftada ise (7 günlük periyotta) 10 tabletten fazla Kafein ve Ergotamin kullanmayınız.

Çocuklar ise (24 saatlik periyotta) 3 tabletten fazla Kafein ve Ergotamin kullanmamalıdır. Haftada ise (7 günlük periyotta) 5 tabletten fazla Kafein ve Ergotamin kullanmamalıdır.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı şu gibi durumlara sebep olabilir: Kusma, bilinç bulanıklığı, uyku hali, kollarda ve bacaklarda zayıf nabız, hissizlik ve belirli bölgelerde yanma hissi ya da ellerde veya ayaklarda ağrı, el veya ayak parmaklarında mavileşmeler, hızlı kalp atımı, bayılma ve koma.

Kafein ve Ergotamin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Aşağıdaki diğer migren başağrısı ilaçlarından herhangi birinin kullanımından önceki veya sonraki 24 saat içerisinde Kafein ve Ergotamin kullanmayınız:

[eletriptan hidrobromür (Relpax), frovatriptan süksinat (Migrex), naratriptan hidroklorür (Naramig), rizatriptan benzoat (Maxalt), sumatriptan süksinat (İmigran), zolmitriptan (Gravis, Zomig) ];

ergotamin tartarat içeren ilaçlar ( Ergafein, Avmigran ).

Greyfurt ve greyfurt suyu Kafein ve Ergotamin ile etkileşebilir ve potansiyel tehlikeli etkilerin oluşmasına yol açabilir. Greyfurt ürünlerinin kullanımını doktorunuz ile konuşunuz. Öncelikle doktorunuz ile konuşmadan diyetinizdeki greyfurt ürünlerinin miktarını arttırmayınız ya da azaltmayınız.

Kafein ve Ergotamin’in Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki gibi ciddi yan etkilerden herhangi birine sahipseniz Kafein ve Ergotamin kullanımını durdurunuz ve hemen doktorunuza başvurunuz:

kollarda veya bacaklarda kas ağrısı;

bacaklarda güçsüzlük, halsizlik;

hissizlik veya belirli bölgelerde yanma hissi;

el ve ayak parmaklarında karıncalanma;

göğüs ağrısı, kalp krizi.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

mide bulantısı;
kusma.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Yan etkiler ile ilgili detaylı tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Kafein ve Ergotamin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Kafein ve Ergotamin ile etkileşebilecek birçok farklı ilaç olabilir. Aşağıdaki liste bu ilaçların yalnızca bir bölümüdür. Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Kafein ve Ergotamin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

nikotin (Nicotinell);
[eletriptan hidrobromür (Relpax), frovatriptan süksinat (Migrex), naratriptan hidroklorür (Naramig), rizatriptan benzoat (Maxalt), sumatriptan süksinat (İmigran), zolmitriptan (Gravis, Zomig) ];

ergotamin tartarat içeren ilaçlar ( Ergafein, Avmigran );

makrolid grubu antibiyotikler [eritromisin (Erimicin, Eritrosif, Eritro, Erythrocin); roksitromisin (Ritosin, Roksolit, Rulid); azitromisin (Azatek, Azeltin, Azitro, Azitrotek, Azomax, Azro, Tremac, Zitromax, Zitrotek); klaritromisin (Claricide, Deklarit, Klacid, Klax, Klamaxin, Klarolid, Klaromin, Laricid, Macrol, Maxiclar, Megasid, Uniklar); diritromisin (Dynabac); spiramisin (Rovamycine); telitromisin (Ketek); troleandomisin (Tekmisin)];
doğum kontrol hapları [klormadinon asetat & etinil estradiol (Belara); etinil estradiol & dezojestrel (Desolett, Myralon); etinil estradiol & jestoden (Ginera); etinil estradiol & levonorjestrel (Microgynon, Miranova, Preven); etinil estradiol & drospirenon (Yasmin); levonorjestrel (Norlevo) vb.].
beta adrenerjik blokörler [atenolol (Apo – Atenol, Tensidif, Tensinor, Atexal, Nortan); karvedilol (Carvexal, Coronis, Kinetra, Dilatrend); metoprolol tartrat (Beloc, Problok, Lopresor); propranolol hidroklorür (Dideral); sotalol hidroklorür (Darob, Talozin); asebutolol (Prent); bisoprolol fumarat (Concor, Lodoz); esmolol hidroklorür (Brevibloc); oksprenolol hidroklorür (Trasicor); pindolol (Apo-Pindol, Visken) vb.];

Bu liste Kafein ve Ergotamin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Kafein ve Ergotamin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Hekiminize reçeteli veya reçetesiz satılan, kullandığınız tüm ilaçları söyleyiniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size reçete edilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan yeni bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Kafein ve Ergotamin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Bu ilacı oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Son kullanma tarihi geçmiş olan Kafein ve Ergotamin’i kullanmayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Cafergot Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Cafergot Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Cafergot Tablet'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Cafergot Tablet'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.


SiteMap - İmode - Wap2