Arşiv Anasayfa İlaç Yan Etkileri
Sayfalar: 1
Glucotrol Xl Yan Etkileri By: Honey_Face Date: January 31, 2013, 02:59:47 AM
Glucotrol XL Kontrollü Salım Tabletleri
İlaç Etken Maddesi:
Glipizid
İlaç Marka İsmi:
Glucotrol XL Kontrollü Salım Tabletleri
Glucotrol (Glipizid) Nedir?

Glipizid sülfonilüre grubu ilaçlardan biridir. Kandaki şeker seviyesinin kontrolüne yardımcı olur. Glipizid pankreas adacıklarındaki beta hücreleri tarafından üretilen insülin salgılanmasını arttırır.

Glipizid aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

tek başına diyetin yeterli olmadığı tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet) olguları.

Glipizid burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Glucotrol XL Kontrollü Salım Tabletleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayınız.
Glucotrol (Glipizid) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Düşük kan şekeri seviyesinin (hipoglisemi) belirtilerini ve bu belirtilerin nasıl farkına varabileceğinizi bilmelisiniz, bunlar; açlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı hassaslık, uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, titremeler, terleme, mide bulantısıdır. Yanınızda kan şekerindeki düşüşe karşı bir parça sert şeker veya glikoz tabletler bulundurunuz. Ağır hipoglisemi bilinç kaybına, nöbetlere veya ölüme yol açabilir. Besin alamaz duruma gelmenin de eşlik ettiği ağır hipoglisemi durumunda hastanede acil tedavi gereklidir.

Diyetinize, ilaç tedavinize ve rutin egzersizlerinize sıkı şekilde uyunuz. Bunlardan herhangi birindeki aksaklık kan şekeri seviyenizi değiştirebilir.

Doktorunuz ile görüşmeden kullandığınız Glipizid***8217;in dozunu değiştirmeyiniz. Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol kan şekerinizi düşürebilir ve diyabet tedavisini engelleyebilir.

XL kontrollü salım tableti olarak hazırlanan Glipizid***8217;i bütün olarak yutunuz. Tabletleri çiğnemeyiniz, kırmayınız, parçalamayınız.
Glucotrol (Glipizid) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Glipizid kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

böbrek hastalığı;

karaciğer hastalığı;

tiroid hastalığı;

tip 1 diyabet;

ciddi bir enfeksiyon, hastalık veya yaralanma;

ameliyat ihtiyacı.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, Glipizid kullanamayabilirsiniz ya da Glipizid***8217;i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için bazı doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

65 yaş ve üstü hastalar Glipizid***8217;e daha güçlü reaksiyon gösterebilir ve daha düşük bir doz kullanmaları gerekebilir.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Glucotrol (Glipizid***8217;i) Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi C. Gebelik döneminde diyabet kontrolü için genelikle tercih edilen ilaç insülindir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız. Glipizid'in anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan Glipizid***8217;i kullanmayınız.
Araç ve Makine Kullanırken Glucotrol (Glipizid***8217;i) Kullanabilir miyim?

Glipizid***8217;in araç ve makine kullanımı üzerine etkili olduğuna dair kanıt yoktur. Ancak olası bir duruma karşı hipoglisemi belirtilerini biliniz ve araç veya makine kullanırken dikkatli olunuz.
Glucotrol (Glipizid***8217;i) Nasıl Kullanmalıyım?

Glipizid***8217;i tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Kullanım direktiflerini anlamadıysanız doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Tablet formdaki ilacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.

Glipizid günde bir kez alınıyorsa genellikle kahvaltı ile birlikte alınır. Eğer günde birden fazla kez kullanılıyorsa genellikle yemeklerle birlikte alınır. Doktorunuzun direktiflerine uyunuz.

XL kontrollü salım tableti olarak hazırlanan Glipizid***8217;i bütün olarak yutunuz. Tabletleri çiğnemeyiniz, kırmayınız, parçalamayınız.

Eğer XL kontrollü salım tableti olarak hazırlanan Glipizid***8217;i alıyorsanız dışkınızda bazen tablet şeklinde cisimler görünebilir. Böyle bir durumda endişe etmeyiniz. İlaç vücudun rahatça emebilmesi için yavaşça salınacak şekilde özel olarak dizayn edilmiştir ve vücut tarafından emilemeyen bir kabuk içine yerleştirilmiştir. Emilim süreci tamamlandığında boş tablet vücut tarafından dışarı atılır.

Maksimum faydanın sağlanabilmesi için Glipizid***8217;in düzenli şekilde kullanılması önemlidir. Bu nedenle ilacınız tamamen bitmeden reçetenize tekrar yazdırınız.

Doktorunuz ile görüşmeden kullandığınız Glipizid dozunu değiştirmeyiniz.

Hekiminiz kan şekeri seviyenizin düzenli kan veya idrar tahlilleri ile takip edilmesini isteyebilir.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Glipizid***8217;in doz aşımı belirtilerinden bazıları; açlık, mide bulantısı, anksiyete, soğuk terleme, güçsüzlük, halsizlik, uyuşukluk hali, bilinçsizlik ve koma.
Glucotrol (Glipizid) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Diyetinize, tedavinize ve rutin egzersizlerinize sıkı şekilde uyunuz. Bunlardan herhangi birindeki aksaklık kan şekeri seviyenizi değiştirebilir.

Alkol kullanmaktan kaşınınız. Alkol kan şekerinizi düşürebilir ve diyabet tedavisini engelleyebilir.

Eğer bir opreasyon veya ameliyat geçirecekseniz Glipizid kullandığınızı doktorunuza ya da dişçinize bildiriniz.

Doktorunuzla görüşmeden diğer reçeteli, reçetesiz ilaçlar ya da vitaminler, zayıflama ilaçları, alerji ilaçları, ağrı veya soğuk algınlığı ilaçları, mineraller, bitkisel ürünler kullanmayınız.
Glucotrol (Glipizid***8217;in) Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz ilacı kullanmayı durdurunuz ve acil yardım desteği alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Glipizid***8217;in daha hafif yan etkileri genellikle kan şekeri seviyesindeki aşırı yükselme veya düşüşlerden kaynaklanır. Yüksek ve düşük şeker seviyesinin belirtilerine aşikar olmalı ve bu gibi durumların tedavi yöntemlerini bilmelisiniz. Ailenizin ve yakınlarınızın da acil durumlarda size nasıl müdahale edeceklerini bildiklerinden emin olunuz.

Düşük kan şekeri durumu çok fazla Glipizid alındığında, öğün atlandığında veya ertelendiğinde, çok fazla egzersiz yapıldığında, kusma ve ishalli hastalık dönemlerinde, diğer farklı ilaçların kullanımıyla, alkol kullanımından sonra ve diğer birtakım durumlarda meydana gelebilir.

Hipoglisemi veya düşük kan şekerinin belirtileri aşağıdaki gibidir:

sallanma;

baş ağrısı;

soğuk terleme;

soluk, soğuk cilt;

iç sıkıntısı, iç daralması;

konsantrasyon zorluğu.

Düşük kan şekeri olaylarının tedavisi için yanınızda şeker; çikolata; meyve suyu; glikoz tabletleri bulundurunuz.

Yüksek kan şekeri durumu yeterli Glipizid alınmadığında; aşırı yemek yediğinizde; diğer ilaçları kullandığınızda; ateş veya diğer hastalıklarda ve diğer birtakım durumlarda meydana gelebilir.

Hiperglisemi veya yüksek kan şekeri belirtileri aşağıdaki gibidir:

artan susuzluk,

artan açlık,

idrar yapımında artış.

Glipizid ile tedavi, diyabetin tek başına diyetle tedavisi veya diyet artı insülin ile tedavisi ile karşılaştırıldığında kardiyovasküler (kalp-damar) hastalıklardan ölüm riskini artırabilir. Doktorunuz ile uzun dönemli Glipizid tedavisinin risklerini ve faydalarını detaylı şekilde görüşünüz.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.
Glucotrol (Glipizid) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Birçok farklı ilaç Glipizid***8217;in etkilerini arttırabilir veya azaltabilir ya da durumunuzu etkileyebilir. Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Glipizid kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

non-steroidal antiinflamatuar grubu ilaçlar [diklofenak (Cataflam, Diclomec, Dicloflam, Dolorex, Voltaren); etodolak (Etol, Edolar); ibuprofen (Brufen, Ibufen, Suprafen, Nurofen); indometasin (Endol, Endomet); ketoprofen (Profenid); meloksikam (Melox, Exen, Zeloxim); naproksen (Aleve, Apranax, Aprol, Naprosyn, Synax); piroksikam (Felden, Oksikam) vb.];

salisilatlar [asetilsalisilik asit (Aspirin, Asinpirine, Babyprin, Coraspin, Dispril, Ecopirin vb.); sülfasalazin (Salazopyrin EN ***8211; tab) vb.];

sülfonamid grubu ilaçlar (Bactrim, Metoprim, Septrin);

MAO inhibitörleri [moklobemid (Aurorix); rasajilin mezilat (Azilect Tablet); selejilin hidroklorür (Moverdin)];

beta adrenerjik blokörler [atenolol (Apo ***8211; Atenol, Tensidif, Tensinor, Atexal, Nortan); karvedilol (Carvexal, Coronis, Kinetra, Dilatrend); metoprolol tartrat (Beloc, Problok, Lopresor); propranolol hidroklorür (Dideral); sotalol hidroklorür (Darob, Talozin); asebutolol (Prent); bisoprolol fumarat (Concor, Lodoz); esmolol hidroklorür (Brevibloc); oksprenolol hidroklorür (Trasicor); pindolol (Apo-Pindol, Visken) vb.].

idrar söktürücüler [klortalidon (Hygroton, Regroton); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); furosemid (Lasix, Furomid, Desal); spironolakton (Aldacton); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic, Triamteril, Aldactazide); mannitol (%20 Mannitol, %20 Mannitol-Biosel Solüsyonu) vb.];

fenotiazinler [klorpromazin hidroklorür (Largactil); tioridazin (Mellerettes, Melleril); trifluoperazin (Stilizan) vb.];

fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin);

izoniazit (I.N.H Tablet).

Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Glipizid***8217;i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için bazı doz ayarlamalarına veya özel gözetim ve takibe ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bu listedeki ilaçlardan farklı olarak Glipizid ile etkileşen ya da durumunuzu etkileyecek daha farklı ilaçlar ya da olabilir Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Glucotrol (Glipizid***8217;i) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Glipizid***8217;i oda sıcaklığında nemden, ışıktan ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.
Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Glucotrol XL Kontrollü Salım Tabletleri ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Glucotrol XL Kontrollü Salım Tabletleri ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Glucotrol XL Kontrollü Salım Tabletleri'ni asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Glucotrol XL Kontrollü Salım Tabletleri'ni sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.


SiteMap - İmode - Wap2