Arşiv Anasayfa İlaç Yan Etkileri
Sayfalar: 1
Kaptoril Yan Etkileri By: Honey_Face Date: January 30, 2013, 06:40:34 PM
Kaptoril Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Kaptopril
İlaç Marka İsmi:
Kaptoril Tablet
Kaptoril (Kaptopril) Nedir?

Kaptopril yüksek kan basıncı varlığında kullanılır. Kaptopril kan damarlarını daraltarak (büzerek) kan basıncının (tansiyonun) yükselmesine sebep olan ‘’anjiyotensin II’’ isimli maddenin vücutta üretimini engeller. Ayrıca Kaptopril, anjiyotensin II’nin sebep olduğu vücutta sodyum ve su tutulumunu önleyerek de tansiyonun yükselmesine engel olur. Kaptopril ACE inhibitörü grubu ilaçlardan biridir. ACE ‘’anjiyotensin dönüştürücü enzim’’ anlamına gelmektedir.

Kaptopril aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

yüksek tansiyon (hipertansiyon);

kalp yetmezliği;

kalpte görülen belirli işlev bozuklukları.

Kaptopril burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Kaptoril (Kaptopril) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız öncelikle doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız. Kaptopril hamilelik sırasında kullanıldığında doğum kusurlarına yol açabilir. Etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız hemen doktorunuza durumu bildiriniz ve ilacı kullanmayı olabildiğince çabuk bırakınız.

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol tansiyonunuzu daha fazla düşürebilir ayrıca Kaptopril’in bazı yan etkilerini arttırabilir.

Doktorunuz tarafından söylenmedikçe Kaptopril kullanımı sırasında potasyum takviyeleri veya tuz türevleri kullanmayınız.

Kusma, ishal veya aşırı terleme vücudun aşırı su kaybetmesine (dehidrasyona) sebep olabilir. Bu durum Kaptopril kullanımı sırasında aşırı düşük tansiyona, elektrolit bozukluklara veya böbrek yetmezliklerine sebep olabilir. Bu ilacın kullanımı süresince her gün bol bol su içiniz.
Kaptoril (Kaptopril) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Kaptopril'e ve / veya ilacın bileşiminde bulunan diğer maddelerden birine ya da ACE inhibitörleri¹ grubuna ait başka bir ilaca alerjiniz varsa ya da gebelik dönemindeyseniz bu ilacı kullanmayınız.

(¹ACE inhibitörleri [benazepril (Cibacen); kaptopril (Apo – Capto, Kapril, Kaptoril); kinapril (Acuitel); Kaptopril (Monopril); enalapril maleat (Enalap, Renitec, Enapril, Vasolapril, Konveril); lisinopril (Zestril, Sinopryl, Rilace, Acerilin); moeksipril hidroklorür (Univasc); perindopril (Coversyl); ramipril (Delix, Delix Protect, Blokace, Blokace Plus); silazapril (İnhibace, İnhibace Plus); trandolapril (Gopten), vb.])

Eğer aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Kaptopril’i güvenli şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamalarına veya özel testlere ihtiyacınız olabilir:

böbrek hastalığı (veya diyaliz tedavisi görüyor olmak);

karaciğer hastalığı;

diyabet (şeker hastalığı);

kalp hastalığı veya konjestif kalp yetmezliği;

iltihaplı eklem romatizması, Sjörgen sendromu², lupus³, skleroderma, Marfan sendromu gibi bağ dokusu hastalıkları.

(²Sjörgen sendromu: Göz yaşı, tükrük bezleri veya diğer salgı bezlerinde meydana gelen salgı üretiminin azalması ve bunun sonucunda oluşan kuruluk.)

(³lupus: Yüzeyel doku kaybına bağlı olarak gelişen iltihabi yaralara dönüşen ve yayılma özelliği gösteren, yumru şeklindeki kabarıklıklarla belirgin cilt ve mukoza hastalığı.)
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Kaptoril (Kaptopril) Kullanabilir miyim?

Eğer hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız öncelikle doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız. Kaptopril hamilelik sırasında kullanıldığında doğum kusurlarına yol açabilir. Etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız hemen doktorunuza durumu bildiriniz ve ilacı kullanmayı olabildiğince çabuk bırakınız. Kaptopril anne sütüne geçebilir ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.
Araç ve Makine Kullanırken Kaptoril (Kaptopril) Kullanabilir miyim?

Kaptopril düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz. İlacın kendi üzerinizde nasıl bir etki oluşturacağını görmeden araç ve makine kullanmaktan kaçınınız.
Kaptoril (Kaptopril) Nasıl Kullanılır?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Doktorunuz bu ilaçtan en etkin şekilde faydalandığınızdan emin olmak için belirli aralıklarla dozaj değişikliklerine gidebilir.

İlacınızı yemeklerden 1 saat önce (aç karnına) alınız.

İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.

Kusma, ishal veya aşırı terleme vücudun aşırı su kaybetmesine (dehidrasyona) sebep olabilir. Bu durum Kaptopril kullanımı sırasında aşırı düşük tansiyona, elektrolit bozukluklara veya böbrek yetmezliklerine sebep olabilir. Bu ilacın kullanımı süresince her gün bol bol su içiniz.

Bu ilacın durumunuzu düzelttiğinden emin olabilmek için tansiyonunuzun düzenli olarak kontrol edilmesi gerekecektir. Böbrek veya karaciğer fonksiyonlarınızın da test edilmesi gerekebilir. Doktorunuz ile planlamış olduğunuz randevularınızı ihmal etmeyiniz.

Eğer herhangi bir ameliyat geçirmeniz gerekirse cerrahınıza belirli bir süre önceden Kaptopril kullandığınız süreyi tam olarak bildiriniz. İlacı kullanmayı kısa bir süreliğine durdurmanız gerekebilir.

Eğer yüksek tansiyon tedavisi için Kaptopril kullanıyorsanız kendinizi iyi hissetseniz bile Kaptopril kullanmayı bırakmayınız ve ilacı kullanmaya devam ediniz. Yüksek tansiyon sıklıkla belirti göstermez.

Kaptopril belirli tıbbi tahlillerde ve testlerde beklenmedik sonuçlar almanıza sebep olabilir. Sizi tedavi eden doktorlara Kaptopril kullandığınızı bildiriniz.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz dozu telafi etmek için çift doz ilaç almayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Düşük tansiyon, aşırı derecede sersemlik veya baş dönmesi hissi ya da bayılma.
Kaptoril (Kaptopril) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Alkol kullanmaktan kaçınınız. Alkol tansiyonunuzu daha fazla düşürebilir ayrıca Kaptopril’in bazı yan etkilerini arttırabilir.

Doktorunuz tarafından söylenmedikçe Kaptopril kullanımı sırasında potasyum takviyeleri veya tuz türevleri kullanmayınız.
Kaptoril (Kaptopril’in) Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız : ürtiker (kurdeşen); ağır karın ağrısı; nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

çarpıntılı veya düzensiz kalp atışları, göğüs ağrısı, nefes darlığı;

baş dönmesi hissi, bayılma;

normalden az veya çok idrar yapma;

ağır kabartı, kaşıntı, kırmızı cilt döküntüsü (kızarıklık, kabarcık, vb.);

soluk cilt, kolay kanama ve çürük oluşumu, alışılmadık güçsüzlük, halsizlik;

depresyon, bilinç bulanıklığı;

sarılık (gözlerde veya ciltte sararma);

hepatit (karaciğer iltihabı);

pankreas iltihabı.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

öksürük;

kas ağrısı;

başağrısı, yorgunluk hissi, uyku hali;

burun akıntısı veya burun tıkanıklığı;

tat alma duyusunda değişiklik, iştah kaybı;

mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, kabızlık;

iktidarsızlık;

ışığa karşı duyarlılık;

hafif cilt kaşıntısı veya cilt döküntüsü.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Kaptoril (Kaptopril) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriniz kullanıyorsanız Kaptopril kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

antihipertansifler [benazepril (Cibacen); bosentan (Tracleer); fosinopril (Monopril); furosemid (Lasix, Furomid, Desal); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); kaptopril (Apo – Capto, Kapril, Kaptoril); kinapril (Acuitel); klortalidon (Hygroton, Regroton); lisinopril (Zestril, Sinopryl, Rilace, Acerilin); mannitol (%20 Mannitol, %20 Mannitol-Biosel Solüsyonu); metildopa (Alfamet); moeksipril hidroklorür (Univasc); moksonidin (Cynt, Physiotens); perindopril (Coversyl); ramipril (Delix, Delix Protect, Blokace, Blokace Plus); rilmenidin (Hyperium); silazapril (İnhibace, İnhibace Plus); spironolakton (Aldacton); sodyum nitroprusid (Nipruss); trandolapril (Gopten); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic, Triamteril, Aldactazide); vb.];

beta adrenerjik blokörler [atenolol (Apo – Atenol, Tensidif, Tensinor, Atexal, Nortan); karvedilol (Carvexal, Coronis, Kinetra, Dilatrend); metoprolol tartrat (Beloc, Problok, Lopresor); propranolol hidroklorür (Dideral); sotalol hidroklorür (Darob, Talozin); asebutolol (Prent); bisoprolol fumarat (Concor, Lodoz); esmolol hidroklorür (Brevibloc); oksprenolol hidroklorür (Trasicor); pindolol (Apo-Pindol, Visken); vb.];

potasyum içeren diyet tuzları;

potasyum takviyeleri;

non-steroidal antiinflamatuar grubu ilaçlar [diklofenak (Cataflam, Diclomec ,Dicloflam, Dolorex, Voltaren); etodolak (Etol, Edolar); ibuprofen (Brufen, Ibufen, Suprafen, Nurofen); indometasin (Endol); ketoprofen (Profenid); meloksikam (Melox, Exen, Zeloxim); metamizol sodyum (Adepiron, Andolor, Devaljin, Novalgin); naproksen (Aleve, Apranax, Aprol, Naprosyn, Synax); piroksikam (Felden, Oksikam); vb.];

lityum karbonat (Lithuril).

Bu liste Kaptopril ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Kaptopril ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Kaptoril (Kaptopril’i) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

İlacınızı oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Kaptoril Tablet ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Kaptoril Tablet ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Kaptoril Tablet 'i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Kaptoril Tablet 'i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.


SiteMap - İmode - Wap2