Arşiv Anasayfa İlaç Yan Etkileri
Sayfalar: 1
Ketek Yan Etkileri By: Honey_Face Date: January 30, 2013, 06:08:10 PM
Ketek Yan Etkileri
KETEK Film Tablet
İlaç Etken Maddesi:
Telitromisin
İlaç Marka İsmi:
KETEK Film Tablet
Bilgi:
Her film tablet 400 mg Telitromisin içerir.

Telitromisin Nedir?

Telitromisin ketolid grubu bir antibiyotiktir.

Telitromisin vücut içerisindeki bakterilerle savaşarak etki gösterir.

Telitromisin aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

18 yaş ve üzeri hastalarda:

Kronik bronşitin akut (kısa süre içinde gelişen) alevlenmeleri, zatürre;
Diğer antibiyotiklerle iyileştirilemeyen akut sinüzit.

12 yaş ve üzeri hastalarda:

Bademcik iltihabı, farenjit.

Telitromisin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Telitromisin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Daha önce herhangi bir alerji ve özellikle de ilaç alerjisi geçirdiyseniz Telitromisin’i dikkatli kullanınız.

Eğer koroner kalp hastalığı, ventriküler kalp ritm bozukluğu öyküsü, düzeltilememiş hipokalemi* ve/veya hipomagnezemi**, kalp atımlarının dakikada 60’ın altına düşmesi durumlarından herhangi birine sahipseniz Telitromisin’i kullanırken dikkatli olunuz.

(*hipokalemi: Kanda potasyum düzeyinin normalin altında olması.)

(**hipomagnezemi: Kanda magnezyum düzeyinin düşük olması.)

Eğer böbreklerinizde,karaciğerinizde bir rahatsızlık,bir işlev bozukluğu varsa Telitromisin’i hekiminize danışmadan kullanmaktan kaçınınız.

Telitromisin ile uzun süreli tedavi sırasında kan değerlerinizi ve karaciğer fonksiyon testlerinizi dönemsel olarak kontrol ettirmeniz yerinde olur.

İştah azalması ya da kaybolması, sarılık, koyu renkli idrar, kaşıntı ya da karında hassasiyet gibi karaciğer hastalığı belirti ve şikayetlerinin gelişmesi durumunda tedaviyi kesiniz ve hekiminize başvurunuz.

Hemen hemen bütün antibiyotiklerle beraber psödomembranöz kolit* gelişebilme olasılığı mevcuttur.Bu nedenle antibiyotik kullanımı sırasında ishal gelişen kişilerde bu ihtimal göz önüne alınmalıdır. Hafif şiddetteki psödomembranöz kolit genellikle ilacın kesilmesi ile ortadan kalkar.Orta ya da daha ağır psödomembranöz kolit varlığında ise sıvı ve elektrolit tedavisi, protein ilavesi ve psödomembranöz kolitin sebebi olduğu bilinen C.difficile karşı uygun bir antibiyotik tedavisi uygulanır. Böyle bir durumda ne yapmanız gerektiği konusunda hekim ya da eczacınıza danışınız.

*psödomembranöz kolit: Antibiyotik tedavisinin bir sonucu olarak gelişen,C.difficile’den ileri gelen,kalın barsaktaki hücrelerin yıkımına yol açan bir hastalıktır.

Telitromisin görme bozukluklarına (bulanık görme, odaklanma zorluğu, cisimleri çift görme), özellikle de gözün uyum gösterme yeteneğinde yavaşlama ve bozulmaya neden olabilir. Bu etkiler genelde hafif ila orta dereceli olmakla birlikte; şiddetli olgular da bildirilmiştir. Bu konuda dikkatli olunuz.

İlacınızı hekim ya da eczacınız tarafından size söylenen veya prospektüsünde belirtilen sürenin tamamı boyunca kullanınız. Enfeksiyon tamamıyla tedavi edilmeden şikayetlerinizde iyileşmeler görülebilir ancak bu durum sizi yanıltmasın.Önerilen süre doluncaya kadar ilacınızı almaya devam ediniz.

İlacınızı hekim ya da eczacınız tarafından söylenenden veya prospektüsünde belirtilenden daha uzun süre kullanmayınız. Bu durum bazen ilaçtan etkilenmeyen organizmaların aşırı çoğalmasıyla sonuçlanabilir.

Telitromisin’in 12 yaş altındaki çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.

Telitromisin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçına sahipseniz Telitromisin’i kullanmayınız :

Telitromisin’e alerji;
İlacın bileşiminde bulunan diğer maddelere alerji;
Makrolid grubu ilaçlara [azitromisin (Azacid, Azatek, Azax, Azitro, Azro, Azeltin, Azitrotek, Azomax, Tremac, Zitromax, Zitrocid, Zitrotek); Telitromisin (Clabel, Claricide, Cleanomisin, Deklarit, Helipak tedavi paketi, Klacid, Klomaxin, Klarolid, Klaromin, Klasol, Klax, Laricid, Macrol, Maxiclar, Trio tedavi paketi, Uniklar); eritromisin (Erimicin, Eritro, Eritrosif, Erythrocin); roksitromisin(Remora, Ritosin, Roksimin, Roksolit, Rulid); spiramisin(Rovagyl, Rovamycine); dritromisin(Dynabac); troleandomisin(Tao, Tekmisin)] aşırı duyarlılık;
Myasthenia gravis hastası olma;
Geçmişte Telitromisin kullanımına bağlı hepatit veya sarılık geçirmiş olma;
Doğuştan ya da ailesel ya da edinilmiş QT Sendromu bulunması.

Eğer aşağıda sıralanan:

sisaprid (Desaprid, Dispeprid, Prepulsid, Sisarid);
pimozid (Nörofren);
ergotamin tartarat (Ergafein, Avmigran, Cafergot);
lizurit maleat (Dopergin);
terfenadin karboksilat hidroklorür (Feksine, Fexofen, Fexadyne, Fexavil, Telfast, Vivafeks);
simvastatin (Lipovas, Simvakol, Zocor, Zovatin);
lovastatin (Lovacor, Mevacor);
atorvastatin (Alvastin, Ateroz, Ator, Cardyn, Cholvast, Colastin-L, Divator, Kolestor, Lipidra, Lipitaksin, Lipitor, Saphire, Tarden, Torvaxal)

bu ilaçlar ile tedavi görüyorsanız Telitromisin’i kullanmayınız. Telitromisin ile tedaviniz süresince hekiminize de danışarak yukarıda sıralanan bu ilaçlarla tedaviyi kesiniz.

Telitromisin’i kullanmaya başlamadan önce alerjik reaksiyon gösterdiğiniz ilaçlar var ise bunları hekiminize eksiksiz olarak bildiriniz.

Eğer aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçına sahipseniz Telitromisin’i kullanmaya başlamadan önce hekiminize bildiriniz :

böbrek rahatsızlığı;
karaciğer fonksiyon bozukluğu.

Eğer bu rahatsızlıklardan herhangi birine sahipseniz Telitromisin’i kullanamayabilirsiniz ya da ilacınızı güvenle kullanabilmeniz için doz ayarlaması ya da spesifik bir test yapılmasına gereksinim duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Telitromisin’i Kullanabilir Miyim?

Gebelik kategorisi C. Gebe kadınlarda Telitromisin kullanımına ilişkin yeterli veri yoktur. Bu nedenle gebeliğiniz süresince, hekiminiz tarafından açıkça gerekli görülmedikçe bu ilacı kullanmayınız.

Telitromisin emziren hayvanların sütüne annenin plazmasındakinin yaklaşık 5 katı konsantrasyonlarda geçmektedir. İnsanlar için bununla ilgili veri bulunmamakla beraber Telitromisin’i emzirme döneminiz süresince kullanmayınız.

Araç ve Makine Kullanırken Telitromisin’i Kullanabilir Miyim?

İlacın ilk dozunun alınmasından kısa süre sonra geçici görme bozuklukları(bulanık görme,odaklanma zorluğu gibi), geçici bilinç kaybı gerçekleşebilir. Bu nedenle Telitromisin ile tedaviniz süresince motorlu taşıt, ağır makine kullanma ya da diğer tehlikeli aktivitelere katılma gibi dikkat gerektiren aktivitelerinizi en az düzeyde tutmaya çalışınız. Eğer ilacı kullanmanız sırasında görme bozuklukları ya da bilinç kaybı yaşarsanız motorlu taşıt, ağır makine kullanmayınız ya da diğer tehlikeli aktivitelere katılmayınız.

Telitromisin’i Nasıl Almalıyım?

İlacınızı tam manasıyla hekiminiz tarafından size öngörüldüğü şekilde alınız.Hekiminiz tarafından size uygun görülenden daha yüksek dozda ya da daha uzun süre ilacınızı kullanmayınız. Reçetenizde size tarif edilen yönergelere uyunuz.

Telitromisin’in emilimi yiyeceklerden etkilenmediği için ilacınızı aç ya da tok karnına alabilirsiniz. Tablet formdaki ilacınızı bir bardak dolusu suyla bütün halde yutunuz.

Telitromisin’i olası görme bozuklukları ve bilinç kaybı etkilerini azaltmak için gece yatmadan önce alabilirsiniz.

Telitromisin’i hekim ya da eczacınız tarafından size söylendiği ya da prospektüsünde belirtildiği şekilde, eşit olarak bölünmüş zaman aralıklarıyla alınız. İlacın tam saatlerinde, düzenli bir şekilde alınması çok önemlidir; en çok fayda ilaç düzenli kullanıldığında elde edilir. İlacınızı belirtilenden daha sık ya da daha seyrek aralıklarla veya düzensiz bir şekilde almanız tedavinin etkinliğini düşürmekle birlikte;aksi sonuçlara da yol açabilir.

İlacınızı hekim ya da eczacınız tarafından size söylenen veya prospektüsünde belirtilen sürenin tamamı boyunca kullanınız. Enfeksiyon tamamıyla tedavi edilmeden şikayetlerinizde iyileşmeler görülebilir ancak bu durum sizi yanıltmasın.Önerilen süre doluncaya kadar ilacınızı almaya devam ediniz.

İlacınızı hekim ya da eczacınız tarafından söylenenden veya prospektüsünde belirtilenden daha uzun süre kullanmayınız.Bu durum bazen ilaçtan etkilenmeyen organizmaların aşırı çoğalmasıyla sonuçlanabilir.

Telitromisin’in 12 yaşın altındaki çocuklarda kullanımı önerilmemektedir.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alabilirsiniz.Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti gelmişse almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız bir acil servisi arayarak destek alınız. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal doz aşımı belirtilerindendir.

Telitromisin’i Alırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Antibiyotikler ishale sebep olabilirler ve bu durum yeni bir enfeksiyonun işareti olabilir.Eğer aşırı sulu veya kanlı ishaliniz varsa hekiminizi arayınız. Hekiminiz size söylemedikçe ishali durdurmak için herhangi bir ilaç kullanmaktan kaçınınız.

Telitromisin’in Yan Etkileri

Allerjik reaksiyon belirtileri olan bu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz ilacı kullanmayı bırakınız ve acil yardım desteği alınız: ürtiker(kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki ciddi yan etkilerden bir ya da birkaçını gördüğünüzde Telitromisin kullanımını derhal kesiniz ve bir sağlık kurumuna başvurunuz ya da hemen doktorunuzu arayınız:

ağır ve 3 günden fazla süren ishal;
psödomembranöz kolit* (*psödomembranöz kolit: Antibiyotik tedavisinin bir sonucu olarak gelişen, C.difficile’den ileri gelen, kalın barsaktaki hücrelerin yıkımına yol açan bir hastalıktır.);
vajinal kandidiyaz* (*kandidiyaz: Derinin kıvrımlı yerlerini,tırnakları ve seyrek olarak da iç organları tutan mantar enfeksiyonu);
hepatit, karaciğer yetersizliği.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir ancak bunların varlığında hekiminizle konuşup ilacınızı kullanmaya devam edebilirsiniz:

bulantı, kusma, şişkinlik;
tat alma bozukluğu;
baş ağrısı, baş dönmesi;
görme bozuklukları;
ciltte döküntü ve kaşıntı,kırmızı kabartılar.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir.Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.

Telitromisin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Aşağıda sıralanan ilaçlarla Telitromisin’in bir arada kullanılması olası ilaç etkileşimleri açısından sakıncalı olabilir ya da yeterli etkinlik sağlanamayabilir. Bu nedenle Telitromisin’i hekiminize danışmadan bu ilaçlarla birlikte almaktan kaçınınız. Eğer aşağıdaki ilaçların bir ya da birkaçını kullanıyorsanız Telitromisin’i kullanmaya başlamadan önce hekiminize söyleyiniz;

pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar [varfarin sodyum (Coumadin, Orfarin)];
lizurit maleat (Dopergin);
sisaprid (Desaprid, Dispeprid, Prepulsid, Sisarid);
pimozid (Nörofren);
terfenadin karboksilat hidroklorür (Feksine, Fexofen, Fexadyne, Fexavil, Telfast, Vivafeks);
ergotamin tartarat (Bellergal, Ergafein, Avmigran, Cafergot);
siklosporin(Sandimmun, Gengraf);
teofilin (Aminocardol, Asmafilin, Butofilin, Bronkolin, Carena ,Fenasthma, Filinsel, Kofilin, Pirasmin, Theo-dur, Teosel, Teobag, Talotren, Teokap, Xanthium)
karbamazepin(Karazepin, Karbalex, Karbasif, Karberol, Kazepin, Tegretol, Temporol, Teril);
fenobarbital (Paranox, Pirofen, Luminal, Luminaletten);
fenitoin sodyum (Epanutin, Epitoin, Phenhydan, Phenytoin, Epdantoin, Hydantin)
simvastatin (Lipovas, Simvakol, Zocor, Zovatin);
atorvastatin (Alvastin, Ateroz, Ator, Cardyn, Cholvast, Colastin-L, Divator, Kolestor, Lipidra, Lipitaksin, Lipitor, Saphire, Tarden, Torvaxal)
lovastatin (Lovacor, Mevacor);
serivastatin (Lipobay);
midazolam (Demizolam, Dormicum);
alprazolam (Apo-alpraz, Xanax);
immünosüpresif ilaçlar [antilenfosit immunoglobülin at (Lymphomoglobuline anti-insan timosit immünoglobülini); antilenfosit immünoglobülin tavşan (ATG-Fresenius, Thymoglobuline anti-insan timosit immünoglobulini); basiliksimab (Simulect); daklizumab (Zenapax); everolimus (Certican); glatiramer asetat (Copaxone); lenflunomid(Arava); mikofenolat mofetil (Cellcept); mikofenolat sodyum (Myfortic); muromonab(Orthoclone); siklosporin (Gengraf, Sandimmun); sirolimus (Rapamune); takrolimus (Prograf); azatiyoprin (Azathioprine, İmuran)].
metoprolol (Beloc Zok, Saneloc);
digoksin (Digoxin-sandoz, Digoxine nativelle, Lanoxin);
rifampisin (Rifadin, Rifcap, Rifex);
ritonavir (Norvir);
başka bir antibiyotik (aynı ya da farklı bir enfeksiyon için).

Telitromisin ile etkileşen diğer başka ilaçlar da mevcut olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz; bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Telitromisin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Tablet formdaki Telitromisin’i 30 derecenin altındaki oda sıcaklığında,nem ve ışıktan uzak bir yerde saklayınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Bu ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız;ilacınızı asla başkalarıyla paylaşmayınız ve bu ilacı sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.


SiteMap - İmode - Wap2