Arşiv Anasayfa Göz Sağlığı
Sayfalar: 1
Göz Kapaklarının Kalp Krizi Ile Ilişkisi By: Buse44 Date: January 30, 2013, 03:48:29 AM
Yapılan son bir araştırma, göz kapağındaki sarı lekelerin ve yağ birikintilerinin kalp krizinin habercisi olduğunu ortaya koydu. Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Türkaslan bu araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi...


İngiliz tıp dergisi British Medical Journal'ın internet sitesinde yayınlanan 35 yıllık bir araştırmanın sonuçları; göz kapaklarındaki sarı leke deformasyonlarının ve yüzdeki diğer bazı yaşlılık belirtilerinin, kalp krizinin habercisi olduğunu ortaya koydu. Danimarkalı araştırmacıların elde ettiği bu sonuçları; Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan değerlendirdi.

12 BİN KİŞİ İNCELENDİ
Kalp ve damar hastalıklarının yeni belirtilerini ortaya koyan bu araştırmanın estetik cerrahi açısından önemi nedir?
Bu araştırma, Amerikan Kalp Derneği'nin konferansında gündeme geldi. Danimarkalı bilim adamlarının, 35 yıl boyunca 12 bin 745 hasta üzerinde yaptıkları araştırmanın sonuçları; kalpdamar rahatsızlıklarının ve felç riskinin yeni belirtilerinin ortaya çıktığını gözler önüne seriyor. Göz kapağında sarı kabarık leke şeklindeki yağ birikintileri ve kulak memesine yakın kırışıklıkları olanların, alnı açılan ve kel kalanların kalp krizi geçirme riskinin yüzde 48 daha fazla olduğu tespit edildi. Yüzün belirli bölgelerinde görülen bu belirtiler; aynı zamanda estetiği bozan deformasyonlar olarak estetik cerrahiyi de direkt ilgilendiriyor.

GÖZ KAPAĞI FİLTRE GİBİ
Kalp hastalıklarının belirtileri neden göz kapaklarında ortaya çıkıyor?
Göz kapaklarındaki kalp hastalığının habercisi olan ve 'ksantelazma' adı verilen kabarık yağ birikintileri; vücuttaki kolesterol düzeyinin yükseldiğini gösteriyor. Yüksek kolesterol yani kandaki kötü kan yağ düzeyi kalp-damar hastalıklarının önemli nedenlerindendir. Türkiye'de 6 milyon insanın kolesterol seviyesi sınırda, 2 milyon kişininki ise yüksek seviyededir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranı ise yüzde 48'dir. Dolayısıyla bu çok vahim bir tablodur. Bu araştırmayla, vücuttaki yağlanmanın göz kapaklarına yansımasının ne kadar önemli olduğu netleşmiş oldu. Çünkü göz kapakları, deri altı yağ dokusunun olmadığı tek vücut bölgesidir. Yüz bölgesinde kanlanma çok fazla olduğu için, kandaki zararlı yağlar göz kapaklarında filtreye takılmış gibi oluyor. Bu durum, kalp ve damar hastalıklarına karşı önlem alınması konusunda hastalarımıza önemli bir uyarı olacaktır.

Göz kapaklarındaki bu işaretler hangi yaşlarda oluşmaya başlıyor peki?
Sağlıksız beslenme alışkanlığı olanların, düzenli spor yapmayanların ve obezite sınırındaki hastaların kolesterol seviyeleri, orta yaşlardan itibaren yükselmektedir. Ancak 'ailesel kolesterol' grubu altında bulunanlarda yani kalıtsal olarak yüksek kolesterole yatkınlığı olanlarda, çok daha genç yaşlarda kolesterol seviyesi normalin üzerine çıkabilmektedir.

GÖZ DOKTORLARI DAHA DİKKATLİ OLACAK
Gözaltı torbalarıyla geleni kalp doktoruna gönderir misiniz?
Hastanın gözündeki yağ torbacıkları belirgin şekilde artmışsa ve kan testinde bir sorun varsa, operasyon sonrası kendisini aile hekimine yönlendiririz. O da gerekli görürse, kardiyoloğa yönlendirir. Göz doktorları da bu araştırmadan sonra konuya daha hassas yaklaşacaklardır.

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ DÖRDÜNCÜ SIRADA
Göz kapağında oluşan bu belirtilerle ülkemizde de sıklıkla karşılaşılıyor mu?
Özellikle son yıllarda göz kapağı estetiği ameliyatlarında hızlı bir artış oldu. Bu operasyonlar; burun estetiği, meme büyütme ve liposuction ile yağ aldırmadan sonra dördüncü sıraya yerleşti. Göz kapağı estetiği için gelenlerde, sarı kabarık yağ birikintileriyle karşılaşıyoruz. Bunlar, 1-2 milimetre büyüklüğünde oluyor. Üst ve alt göz kapağında sarı başlı sivilce oluşumlarına da rastlıyoruz.

ANTİDEPRESAN DA OLUMSUZ ETKİLİYOR
Kolesterol dışında üst ve alt göz kapaklarının bozulmasına yol açan başka faktörler var mıdır?
Üst göz kapağı ve alt göz kapağında yağ birikimi, cilt sarkması ve kırışıklıklar şeklinde kendini gösteren ve estetiği bozan başka faktörler de vardır. Bunları genetik yatkınlık, sigara ve alkol kullanımı, düzensiz uyku, antidepresan kullanımı, aşırı duygusallık, sık ağlama ve yaşlanma şeklinde sıralayabiliriz.

BİRİKİNTİ BÜYÜMEDEN MÜDAHALE EDİLMELİ
Sarı yağ kabarcıkları nasıl tedavi ediliyor?
Önce kolesterolü düzenleyecek bir ilaç tedavisi ve diyet şarttır. Yağ kabarcıkları ortaya çıktığında kaybolmazlar. Dolayısıyla bu estetik cerrahinin alanıdır. Yağ birikintileri büyümeden, erken dönemde müdahale edilmesi gerekir. İlerlemiş vakalarda tedavi cerrahidir.

30'LARDAKİ GÖZALTI TORBALARI GENETİK!
Gözaltı torbalarının 40 yaşından sonra oluşması, genetik yatkınlığın olmadığını mı gösterir?
Uykusuzluk, beslenme bozukluğu, düzensiz yaşam, madde bağımlılığı, sigara ve alkol; 40 yaşından itibaren gözaltı torbalarının oluşmasında en önemli faktörlerdir. Genetik yatkınlık daha erken yaşlarda torbaların oluşmasına neden olabilir. Ancak ileri yaşlarda, diğer nedenlerle birlikte de ortaya çıkabilir.



SiteMap - İmode - Wap2