Arşiv Anasayfa İlaç Yan Etkileri
Sayfalar: 1
Pantpas I.v. Yan Etkileri By: Honey_Face Date: January 28, 2013, 02:25:35 PM
Pantpas İ.V. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon
İlaç Etken Maddesi:
Pantoprazol sodyum
İlaç Marka İsmi:
Pantpas İ.V. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon
Bilgi:
Bir flakon Pantpas İ.V. , 40 mg Pantoprazol eşdeğeri 42.3 mg Pantoprazol sodyum içerir.
Pantpas Flakon (Pantoprazol) Nedir?

Pantoprazol bir proton pompası inhibitörüdür. Midede üretilen asit miktarını azaltmak suretiyle çalışır.

Pantoprazol aşağıdaki durumlar ile ilgili bir ilaçtır:

yemek borusunda tahriş geçmişi olan ve gastroözofajeal reflü* hastalığı olan hastalarda 7 ila 10 günlük kısa süreli tedavi (*gastroözofajeal reflü: Mide içeriğinin yemek borusundan ağıza gelmesi.);

eroziv yemek borusu iltihaplanması (mide asidinin yemek borusuna zarar vermesi);

Zollinger-Ellison sendromu gibi aşırı mide asidini içeren diğer durumlar.

Pantoprazol burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Pantpas Flakon (Pantoprazol) Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Rahatsızlığınız tamamen tedavi edilmeden belirtilerinizde iyileşmeler görülebilir. Bu nedenle kendinizi iyi hissetmeye başlamış olsanız dahi Pantoprazol’ü almayı bırakmayınız. Enterik kaplı tableti ezmeyiniz, çiğnemeyiniz, kırmayınız. Hapı bir bütün olarak yutunuz. Enterik kaplı tablet midenizi korumak için özel bir kaplamaya sahiptir. Hapı kırmak bu kaplamaya zarar verebilir.

Bazı rahatsızlıklar Pantoprazol ile uzun süreli olarak tedavi edilmelidirler. Pantoprazol’ün kronik kullanımı hayvan çalışmalarında mide kanserine yol açmıştır ancak Pantoprazol’ün insanlarda aynı etkiye yol açıp açmayacağı bilinmemektedir. Mide kanseri gelişimi riskini doktorunuzla görüşünüz.

Uzun süreli Pantoprazol tedavisi vücudunuz tarafından B-12 vitamininin emilimini zorlaştırabilir ve bu durum B-12 vitamini eksikliği ile sonuçlanabilir. Eğer uzun süreli Pantoprazol kullanmanız gerekirse ve B-12 vitamini eksikliği ile ilgili endişeleriniz var ise, doktorunuzla konuşunuz.
Pantpas Flakon (Pantoprazol) Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Pantoprazol’e alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız. Pantoprazol kullanmaya başlamadan önce, eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa doktorunuza bildiriniz.

Bazı rahatsızlıklar Pantoprazol ile uzun süreli olarak tedavi edilmelidirler. Pantoprazol’ün kronik kullanımı hayvan çalışmalarında mide kanserine yol açmıştır ancak Pantoprazol’ün insanlarda aynı etkiye yol açıp açmayacağı bilinmemektedir. Mide kanseri gelişimi riskini doktorunuzla görüşünüz.

Uzun süreli Pantoprazol tedavisi vücudunuz tarafından B-12 vitamininin emilimini zorlaştırabilir ve bu durum B-12 vitamini eksikliği ile sonuçlanabilir. B-12 vitamini eksikliğinin belirtileri yavaş yavaş gelişebilir ve soluk beniz, güçsüzlük, halsizlik, yorgunluk hissi, nefes darlığı ve hızlı kalp atımları bu belirtilerdendir. Eğer uzun süreli Pantoprazol kullanmanız gerekirse ve B-12 vitamini eksikliği ile ilgili endişeleriniz var ise, doktorunuzla konuşunuz.
Gebelik ya da Emzirme Döneminde Pantpas Flakon (Pantoprazol’ü) Kullanabilir miyim?

FDA gebelik kategorisi B. Pantoprazol’ün doğmamış bebeğe zararlı olması beklenmez ancak hamileyseniz veya tedavi sırasında hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuza mutlaka bildiriniz. Pantoprazol’ün anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.
Pantpas Flakon (Pantoprazol’ü) Nasıl Kullanmalıyım?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Enjeksiyonluk formda hazırlanan Pantoprazol toplardamar içine uygulanır.

Tablet formdaki Pantoprazol’ü ise bir miktar su ile birlikte alınız.

Enterik kaplı tableti ezmeyiniz, çiğnemeyiniz, kırmayınız. Hapı bir bütün olarak yutunuz. Enterik kaplı tablet midenizi korumak için özel bir kaplamaya sahiptir. Hapı kırmak bu kaplamaya zarar verebilir.

Rahatsızlığınız tamamen tedavi edilmeden belirtilerinizde iyileşmeler görülebilir. Bu nedenle kendinizi iyi hissetmeye başlamış olsanız dahi Pantoprazol’ü almayı bırakmayınız. Eğer 8 hafta tedavi gördükten sonra durumunuzda iyileşme olmazsa doktorunuzla görüşünüz.
Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.
Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.
Pantpas Flakon (Pantoprazol) Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Pantoprazol kullanımınız süresince içecek, yiyecek ya da aktivitelerle ilgili bir kısıtlama konusunda doktorunuzun direktiflerine uyunuz.
Pantpas Flakon (Pantoprazol’ün) Yan Etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı isteyiniz: ürtiker (kurdeşen); aşırı mide ağrısı; nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

mide ağrısı, şişkinlik;

mide bulantısı, kusma;

ishal; veya

baş ağrısı.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza danışınız.
Pantpas Flakon (Pantoprazol) ile Etkileşen Diğer İlaçlar Nelerdir?

Pantoprazol kullanmadan önce, eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, doktorunuza bildiriniz:

ampisilin içeren ilaçlar (Alfasid, Alfasilin, Ampisid, Ampisina, Azosilin, Combicid, Duobak, Duobaktam, Duocid, Makrosilin, Penbisin, Sulcid, Silina);

ketokonazol (Fungoral, Ketoral, Nizoral);

varfarin sodyum (Coumadin, Orfarin);

klopidogrel hidrojen sülfat (Diloxol, Karum, Pingel, Planor, Plavix);

demir preparatları [demir sülfat (Oroferon, Tardyferon, Gynoferon); demir fumarat (Vi-Fer); demir III amonyum sitrat (Ferro Aroma, Nüklofer Tonik, Samson); demir glukonat (Lösferron, Ferro-Vital); demir glisin sülfat (Ferro-Sanol, Ferro-Sanol B); demir-folik asit (Duofer, Ferrum Fort Hausmann, Gyno-Tardyferon); demir sorbitol (Jectofer) vb.]

Bu liste Pantoprazol ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Pantoprazol ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz satılan ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.
Pantpas Flakon (Pantoprazol’ü) Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Pantoprazol’ü oda sıcaklığında, nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz.
Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Pantpas İ.V. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Pantpas İ.V. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon'u ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Pantpas İ.V. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon'u asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Pantpas İ.V. Enjeksiyonluk Toz İçeren Flakon'u sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.


SiteMap - İmode - Wap2