Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Boğaz Daralması By: Asortik Hatun Date: January 26, 2013, 09:46:40 PM
Şiddetli bir gerilim altında bulunduğumda ya da çok hızlı yemek yediğimde, birbenbire boğazım daralıyor ve soluk alırken zorlanıyorum. Bu nöbetler önlenebilir mi ve boğulup ölmek olasılığı var mı?

Ağız ve yutaktan aşağıya inen iki boru vardır. Biri, yemekleri ağızdan doğruca mideye götüren yemekborusudur. Öbürü, daha sağlam yapılı olup, içinden hava geçerek gırtlağa, oradan da akciğere gider.
Normal olarak, besinin «yanlış yola girmesini» önleyen refleksler vardır.

Bir üzüntü halinde ya da çok hızlı yerken, bazı kimselerde besin ya da su, nefes borusuna kaçar, bunlar ses tellerine çarpıp birdenbire bir korunma spazmı doğururlar. Hava, içeriye ya da dışarıya geçemez, bir boğulma duygusu ortaya çıkar, o kişiye de, onu izleyenlere de korku verir.

Bu spazmlar, yaşlılarda, takma dişleri olanlarda, yemeklerin sıcaklığına daha az duyarlı olanlarda daha sık görülür. İçkili ya da içkisiz hızlı yemek, yerken konuşmak ve genellikle bu sırada dalgın olmak, ses tellerindeki bu kasılmayı doğurabilir.

Böyle bir spazm olduğunda, ağzınızı kapatıp burnunuzdan yavaş yavaş soluk alıp verin. Bu spazm geçtikten az sonra tükürüğünü, suyu, besini yutmaya çalışmak, sadece spazmı arttırır ya da geri getirir.

Bu duruma sıkılırsanız, bu, sadece, spazmı arttırır. Çevrenizdekiler bundan rahatsız olmayıp, olsa olsa, anlayış gösterirler. Sırtınıza vurmaktan, size su vermekten, spazmın gevşemesi için size birşeyler yapmaktan kendilerini alıkoysalar, daha da anlayış göstermiş olurlar. Böyle bir spazm yeniden başınıza gelmeden buna karşı hazırlıklı olmak için, yutkunmadan burnunuzdan hızlı hızlı soluk alıp vermeğe çalışın.


SiteMap - İmode - Wap2