Arşiv Anasayfa Şifalı Bitkiler
Sayfalar: 1
Ağaç Kavununun Faydaları By: Buse44 Date: January 26, 2013, 08:03:21 PM
Ağaç Kavununun Faydaları

Sıcak ülkelerde yetişen bir bitkidir. Bizde ancak Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Rize dolaylarında, Hatay’da yetişir. Makbul bir süs bitkisi olduğu gibi yemişinden de reçel vupılır. kabuğundan koku çıkarılır…



Ağaçkavunu ağacı değişik boylarda olur. 5-10 metre yüksekliğinin olanları bulunduğu gibi çalı boyunda olanları da vardır. Çiçekleri kırmızıdır, güzel kokar. Yemişleri yumurta biçimi, sarıdır, uçları püsküllüdür .

Ağaçkavunu daldırma ile, çelikle üretilir. Zengin bir toprak ister. Bu toprağın beşte ikisi buğday toprağı, beşte ikisi bahçe toprağı, beşte biri de kum olmalıdır. Kışın içeride bulundurulur, bahara doğru, don tehlikesi kalmayınca, saksınm toprağı değiştirilir, saksı ile birlikte toprağa gömülür. Yeri bol güneşli, kuru olmalıdır. Rutubetli topraklarda zamk hastalığına tutulur.

Ağaçkavunu, limondan daha iri meyvalar veren makbul bir süs bitkisidir. Ayrıcı meyvalarından reçel de yapılır.

Tatlı ve ekşi meyveli çeşitleri vardır. Ağaç kavunu Hesperidin isimli bir glikozit içerirve bu madde P vitamini etkisi göstererek kılcal damarları güçlendirir.

Ağaç kavunu safrayı giderir, safradan kaynaklanan kusmayı önler. Kabızlığı giderir, mide ve ciğerlerin hararetini keser, mide ve kalbi güçlendirir, kalp çarpıntısını giderir, sıtmaya iyi gelir. Ağaç kavununu ya da yaprağını koklamak baş ağrısını geçirir, ferahlatır.

Çiçeği açılmadan toplanır, 5 gün su içerisine bırakılır ve acılığı gidene kadar her gün suyu değiştirilir, sonra balla karıştırılarak marmelat yapılır, kış mevsiminde soğuk algınlığında, bronşit hastalığında, nefes darlığında bu karışımdan bir miktar yenirse şifalı gelir.

Yaprakları hazmı kolaylaştırır, nefesi rahatlatır. Yaprağı ezilerek suyu balla karıştırılıp günde üç kez birer çorba kaşığı yenirse mesane iltihabına iyi gelir.

Çekirdekleri ezilip aç karnına su ile içilirse bağırsak kurtlarını düşürür. Çekirdeğinin kabuğu dövülüp akrep sokan yere konursa şifalı gelir. Çekirdeklerinin külü diş diplerine ve ödemlere sürülürse faydalı gelir.

Kabuğu çiğnenirse ağız kokusunu giderir. Kabuğunun suyu ile yaralar pansuman yapılırsa şifalı gelir. Yılan sokmada suyunu içmek iyi gelir. Kabuğu hazmı kolaylaştırır.

Kurutulmuş meyveler güveleri kaçırmak için elbise arasına konulmaktadır. Yine, meyve kabuğu sirke içinde bir müddet bırakılıp sonra çamaşırlar içine bırakılırsa, güvenin zarar vermesini önler.

Kabuklarının küllerinden merhem yapılıp sürüldüğünde varisi geçirir, külü cüzzam yaralarına sürülürse iyi gelir. 5 gram kuru meyve kabuğu dövülüp bir bardak su ile içildiğinde mide sancısını geçirir. Yelleri giderir.

Soğuktan ağrıyan dişlerin üzerine konduğunda ağrıyı dindirir. Çiçeğini koklamak dimağı kuvvetlendirir. Şehveti ve erkekliği artırır. Dahilen kullanılan günlük yaprak miktarı 40 gramı geçmemelidir” dedi.

Ynt: Ağaç Kavununun Faydaları By: alimert Date: January 27, 2013, 03:52:50 PM
saol
Ynt: Ağaç Kavununun Faydaları By: aristotheles Date: January 30, 2013, 03:24:13 PM
Teşekkürler

Ynt: Ağaç Kavununun Faydaları By: hicazcan Date: January 30, 2013, 04:23:01 PM
tşkkrlr
Ynt: Ağaç Kavununun Faydaları By: tutsakugur87 Date: February 03, 2013, 12:04:46 AM
teşekkür
Ynt: Ağaç Kavununun Faydaları By: cagataysen Date: February 03, 2013, 10:26:17 AM
kullandığımız miktar 40 gramdan az veya fazla olursa herhangi bir soruna yol açar mı?
Ynt: Ağaç Kavununun Faydaları By: memsar Date: February 09, 2013, 01:48:43 AM
teşekkürler...
Ynt: Ağaç Kavununun Faydaları By: jpmtr Date: February 09, 2013, 02:59:16 AM
Çok yararlı oldu sağol.
Ynt: Ağaç Kavununun Faydaları By: levicorp Date: February 09, 2013, 04:20:43 AM
ilk defa duydum böyle biseyi teşekkürler

SiteMap - İmode - Wap2