Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Boğazda Gıcık Ve Nezle By: Asortik Hatun Date: January 26, 2013, 04:43:18 PM
Havası oynak, soğuk ve rutubetli mevsimlerde daha çok görülen bulaşıcı bir hastalıktır. Mikrobu bir virüstür. Soğuk alma, üşüme, burunda teneffüsü güçleştiren Ve tıkanıklık yapan, arızalar, müzmin bademcik iltihaplan nezleyi kolaylaştıran sebepler arasındadır.

Burun Nezlesi Belirtileri

Nezle, burun ve boğazda kuruluk, gıcıklanma ve aksırıklarla başlar. Önceden burunda çok miktarda ve sulu bir akıntı olur. Sonradan bu akıntı gittikçe koyulaşır. Nefes almak güçleşir. Hafif bir ateş yükselmesi, baş ağrısı, başta sersemlik, vücutta kırıklık, hastada iştahsızlık olur. Hastalık, genel olarak, orta kulakta, bademciklerde, gırtlakta iltihaplara sebep olabilir. Bronşit, sinüzit yapabilir. Bu ihtilâtları yapmaması için tedbirli ve dikkatli olmak lâzımdır.

Burun Nezlesi Tedavisi

Nezle başlayınca hiç bir ilâç onun ilerlemesine engel olamaz Fakat nezle başlar başlamaz derhal sıcak bir banyo yaparak vücudu güzelce kuruladıktan sonra yatağa girmek, vücudu sıcak tutmak hastalığın müddetini kısaltabilir. Gıdalar hafif ve besleyici olmalıdır.
İstirahat en önemli tedbirlerden birisidir. Vücudun mukavemetini artırır. İhtilatlara engel olur. Nezle iyice geçip vücut tamamen kendine gelmeden yataktan kalkmamalıdır.
Nezlenin özel bir ilâcı yoktur. Vücudun kırıklığını ve baş ağrısını gidermek için (salicölat) sınıfından ağrı kesici ilâçlar kullanılır. (C) vitamini çok faydalıdır.

Burundaki âdi mikropların arkalara kadar sürüklenip kemik boşluklarında iltihap ve ihtilâtlara sebep olmaması için burun yıkamaları yapmaktan sakınmalıdır, içinde (Ephedrin) ihtiva eden sulu damlaları kullanmak iyidir. Yağlı damlalar zararlıdır. Böylece burun içinin kanlanmasını önlemek, ifrazların kolay akmasını sağlamak mümkün olur.

Burun Alerjisi Nezlesinden Korunma

Burunda teneffüsün normal cereyanına engel olan eğrilik, fazla etler, ahtapot gibi arızalar varsa bunları ameliyatla izale ettirmek lâzımdır. Nezleli kimselerin yanına yanaşmamalıdır.

Kışın meskenlerin sıcaklığı (18-20) santigrat derecesinde olmalı, havanın çok kuru olmaması için odaların içinde su dolu bir kap bulundurmalıdır. Düzgün bir şekilde gıda alarak iyi beslenmek, vücudun mukavemetini sağlam tutmaya çalışmak icap eder.
Soğuğa maruz kalan kimse nezle olmamak için sıcak bir banyo yapmalı, ayaklarını sıcak suya sokmalıdır.

Nezlenin koruyucu bir aşısı varsa da hazırlanmasının güç olması ve sağladığı bağışıklık müddetinin kısa bulunması dolayısıyla bu aşı henüz pratikte geniş bir tatbik sahası bulamamıştır.


SiteMap - İmode - Wap2