Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Krup - Akut Obstruktif Larenjit By: Asortik Hatun Date: January 26, 2013, 04:14:58 PM
Krup gırtlak ve çevresindeki yapıları etkileyen, daha çok küçük çocuklarda ( özellikle 6 ay-3 yaş arası) sonbahar sonu, kış ve bahar aylarında görülen, virüslerin yol açtığı bir alt solunum yolu enfeksiyonudur. Ses tellerinde şişme ve bu nedenle solunum sıkıntısına neden olabilir. Etken daha çok soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. Nadir olmakla birlikte yetişkinlerde de rastlanabilir. Erkeklerde kadınlardan daha sıktır.

En sık etken parainfluenza virüsüdür. Virüs genellikle hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya çıkan damlacıklar yoluyla ya da direkt temasla bulaşır. Kreş gibi çocukların bir arada olduğu ortamlarda bulaşma riski artar.

BELİRTİLERİ

Krup belirtileri çok ani başlar. Gece yarısı ani başlayan solunum sıkıntısı, havlama tarzda kaba bir öksürük ile çocuğu uykudan uyandırır. Öncesinde burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve huzursuzluk olabilir. Daha sonra gırtlak, nefes borusu ve daha aşağılara ilerleyerek bu bölgelerde şişme(ödem) meydana gelir ve ses kısıklığı görülür. Bu bölgelerdeki salgılarda artış olur. Ağır vakalarda solunum sıkıntısı nedeniyle nefes alırken kaba hırlama tarzında stridor denilen bir ses duyulur. Genelde yatar pozisyondayken belirtiler şiddetlenir. Genellikle 5-6 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Krup %5-10 hastada hastanede tedavi görmeyi gerektirecek kadar ağır seyredebilir..

TANISI

Krup tanısı klinik tabloya ve muayeneye göre konulur, tanı için özel bir test yoktur.

TEDAVİSİ

Viral bir enfeksiyon olduğu için etkene yönelik bir tedavi yoktur, ancak şikayetleri azaltıcı ve destekleyici tedavi uygulanır. Bunlar arasında öncelikli olan nemli hava ve soğuk buhar verilmesidir. Banyoda sıcak suyu açıp kapıyı kapatarak oluşan buharlı ortamda çocuğun 5-10 dakika kalmasını sağlayabilirsiniz. Serin gecelerde pencereyi açıp dışarının havasından nefes almasını sağlamak da rahatlatıcı olabilir. Ilık nemli hava, ses tellerindeki şişliği azaltmaya yardımcı olur ve ses kısıklığını giderir. Ayrıca nemlendirici makineleri de kullanabilirsiniz.

İlaçlar buhar tedavisi ve sıvılardan daha az yararlıdır. Ateş olduğunda (38. C'den fazla) doktorunuzun önereceği bir ateş düşürücü ilacı kullanabilirsiniz. Çocuk oturur pozisyonda tutulursa daha rahat nefes alacaktır. Ağlayınca solunum sıkıntısı artacağı için, öncelikle sakin olmalısınız ve çocuğun sakinleşmesine yardımcı olmalısınız. Ayrıca çocuğun bol sıvı almasını sağlamalısınız. Eğer çocuğunuzun nefes darlığı devam ederse ve nefes alıp verirken dudaklarında ve yüzünde morarma görürseniz hemen acil servis e başvurun veya ambulans çağırın.

KOMPLİKASYONLARI

Zatürre ( akciğer iltihabı)
Solunum durması


KORUNMA

Krup bulaşıcı bir hastalık olduğu için çocuk mümkün olduğunca soğuk algınlığı ve öksürük belirtileri olan kişilerden uzak tutulmalıdır. Grip virüsü dışında krup etkenlerine karşı aşı yoktur. Çocuk, hastalık belirtisi gösteren kişilerden uzak tutmalı ve elleri sık sık yıkanmalıdır. Belirtileri ağırlaştıracağı için sigara dumanı maruziyetinden kaçınılmalıdır.

Krup Tekrarlar mı?

Bu tabloya yol açan çok sayıda virüs olduğundan krup tekrarlayabilir. Ancak bir çocuk sık sık krup geçiriyorsa, alerji veya gastroözefagial reflüden gibi altta yatan diğer hastalıklar açısından araştırılması gerekebilir.


SiteMap - İmode - Wap2