Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Yaz Aylarında Boğaz Enfeksiyonu By: Asortik Hatun Date: January 26, 2013, 02:59:10 PM
Yazın klima ile soğuk yiyecek ve içeceklere bağlı olarak artan boğaz enfeksiyonlarına karşı önerilere kulak verilmeli.

Prof. Dr. Tarık Şapçı yaz aylarında dondurma, soğuk yiyecek ve içecek, klimalara bağlı olarak görülebilen boğaz enfeksiyonları hakkında merak edilenleri yanıtladı.

- Boğaz enfeksiyonuna neden olan etmenler nelerdir?

Virüsler ve bakteriler. Özellikle A grubu beta hemolitik streptokok denilen bakteri çocuklarda kış dönemi boğaz enfeksiyonlarının en önemli nedeni.

- Boğaz enfeksiyonlarının yetişkinlerde görülen semptomları nelerdir?

Boğaz ağrısı, yüksek ateş, ağız kokusu, yutma güçlüğü, vücutta halsizlik ve yorgunluk. Her enfeksiyonda bu bulguların tamamı olmayabilir.

- Yetişkinlerde boğaz ağrısı hangi şikayetlerle bir arada bulunur?

Kulak ağrısı, vücutta kırgınlık, zaman zaman ateş ve yutma üçlüğü, ağız kokusu.

- Yetişkinlerde boğaz enfeksiyonlarının yaz aylarında görülme sıklığı nedir?

Kış aylarına göre daha az. Özellikle bilinçsiz ya da yanlış klima kullanımı ve soğuk yiyecek, içecek tüketimi yaz aylarındaki boğaz enfeksiyonlarını arttırabilir.

- Dondurma buzlu içecek tüketimi yetişkinlerde boğaz enfeksiyonuna neden olur mu?

Herkeste değil ama şunu da unutmamak gerekir ki, vücut ısısındaki ani düşüşler üst solunum yollarına giden damarların daralmasına neden olur. Buna bağlı olarak bu bölgeye kan yoluyla gelen besin desteği ve bağışıklık sistemi hücreleri azalır. Bu durum virüslerin çoğalma hızını arttırarak enfeksiyonlara neden olabilir.

- Klimanın yetişkinler üzerindeki olumsuz etkileri neler?

Dikkatsiz kullanım sonucunda aşırı soğuğa maruz kalmanın vücut ısısında oluşturduğu ani düşüşler, üst solunum yollarının besin desteği ile bağışıklık sistemi hücrelerini azalır. Bu durum virüslerin çoğalma hızını arttırarak enfeksiyonlara neden olur. Ayrıca klima filtrelerinin temizlenmemesine bağlı olarak bu bölgede üreyen mikroorganizmaların solunum yolu ile alınması ciddi üst ve alt solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.

- Boğaz enfeksiyonlarına yakalanan yetişkinler hangi önlemleri almalı?

Antiseptik ve antibakteriyel özelliği olan pastiller kullanılabilir. Tüm bunlara rağmen şikayet düzelmiyor ya da artış gösteriyorsa kulak burun boğaz doktoruna müracaat etmek gereklidir.

- Çocuklarımızı boğaz enfeksiyonlarına karşı korunmak için ne gibi önlemler almalıyız?

Soğuktan korumalıyız, bunu yaparken iklim şartlarına uygun giyim ve beslenme önemlidir. Ayrıca hijyen çok önemli, bu nedenle ağız ve diş bakımı, el temizliği, ortak eşya kullanılmamasına özen göstermeliyiz.

- Enfeksiyona bağlı boğaz ağrısı olan yetişkinlerde pastillerin ne gibi etkileri var?

Bu etki pastil seçimine bağlıdır, içinde sadece mentol ya da lokal anestetik madde içeren pastiller geçici rahatlama sağlar, ancak antibakteriyel ve antiseptik çift etken madde içeren pastiller yeni başlamış olan enfeksiyonun önlenmesinde etkilidir. Buna ilave ağrı kesici/antienflamatuar madde içeren pastillerin kullanımı hastanın boğaz ağrısını da azaltır ve rahat yemek yiyip içmesini sağlar.


SiteMap - İmode - Wap2