Arşiv Anasayfa Kadınca
Sayfalar: 1
Alışveriş Tekniği Niteliği Ve Çeşitleri By: Buse44 Date: January 26, 2013, 12:41:01 PM
ALışveriş Tekniği Niteliği ve Çeşitleri

Alışverişin Tanımı: Herhangi bir malı, değerini ödeyerek satın alma işidir.

Alışverişin Tekniği :Herşeyin olduğu gibi, alışverişin de bir yolu, bir usulü vardır. Bunlara dikkat edilirse alışveriş yorucu, sinir bozucu olmaktan çıkar.


 1 – Alışveriş etmeye çıkılmadan önce neler alınacağına karar verilmeli, hatta gerekiyorsa bir liste yapılmalıdır. Böylece çarşıdan eve dönüldüğünde eksik olan şeyler için hayıflanılmaz.

2-”Birşey beğenirsem alırım” düşüncesi de doğru değildir. Alıcı bu yüzden mağazada satıcıyı boşuna uğraştırır. Bir eşya çıkarttırır, bunu beğenmez, bir başkasını ister. Veya birdenbire birşeyden hoşlanarak bunu satın alır. Eve gittiği zaman bu eşyanın pek işine yaramadığını anlar. Mesela kahverengi çanta alır, evde siyah iki ayakkabısı vardır.

3- Alışverişe çıkılmadan önce ne kadar para harcanacağı kararlaştırılmalıdır. Bu sayede sonradan fazla masraf ettiğini düşünerek üzülmekten kurtulur. Mağazada bütçesine uymayan eşyaları çıkartırarak boşuna zaman kaybetmez.

4- Satıcılara nazik davranmalıdır. Alışveriş sırasında satıcının sabahlan akşama kadar ayakta durduğu ve çalıştığı unutulmamalıdır. Nezaket kurallarına uymanın her zamn yararı vardır. Alınması düşünülmeyen eşyaları indirtmenin sadece satıcıyı üzmek olduğu da hatırdan çıkartılmamalıdır. Buna karşılık satıcı daima nezaketle davranmalı, müşteriye gü-leryüzlü olmalıdır. Bütün insan ilişkilerinde olduğu gibi, alışverişte de iki tarafın uysalca ve terbiyelice davranması işi kolaylaştırır.

5- Heıyerde pazarlığa kalkışmamalıdır. Büyük mağazalarda fiatlar kesindir. Böyle mağazalarda pazarlığa kalkışmak boş yere nefes tüketmek olur. Hem alıcı adayı hem dc satıcı boşuna yorulur. Buna karşılık pazarlık yapılan yerler vardır. Bazı kiiçük dükkanlar, pazarlar vb. Böyle yerlerde rahatlıkla pazarlık yapılabilir. Zaten satıcılar da alıcılardan bunu bekler, fi atları ona göre söylerler.

6- Alışveriş sırasında kesin karar vermelidir. Çünkü sonradan pişmanlık türlü zorluklara neden olur. Bazı mağazalarda satılan mal geri alınmaz. Bazıları bu konuda güçlük çıkarır. Sonradan pişman olmaktansa alışveriş sırasında kısa bir süre düşünmek daha doğrudur.

7- Marazalardaki eşyalara fazla dokıınulmamalıdır. Alınacak maî incelenir. Bunda aşırılığa kaçmamalı, mala zarar verecek kadar dokunmamalıdır.

8- Başkalarının satın aldığı eşyalarla ilgilenilmelidir. Bu hiç de hoş olmayan bir harekettir. Mesela bir alıcı, önünde tezgahta kestirdiği kumaşla beklerken, onun omuzunun üzerinden uzanarak bunu yoklamaya kalkışmak hiçbir terbiye kuralına sığmaz.

9- Alışverişte sıraya dikkat edilmelidir. Otobüs beklerken nasıl kuyruğa giriliyorsa, alıcı da bir mağazada aynı şekilde, sırasının gelmesini beklemelidir.

10- Alışveriş zamanı iyi seçilmeli, indirimli satışlardan faydalanılmalıdır. Ev kadınları için 10.000-12.00, 14.00-16.00 arası alışveriş için uygun saatlerdir.

Alışverişin çeşitleri

1- Peşin Alışveriş

2- Veresiye (taksitle alışveriş)

Alışveriş toptan veya perakende olabilir. Gıda maddelerinden uzun süre dayanacak olan (kuru fasulye, nohut, şeker) vb. yiyecekler toptan alınmalıdır. Böylece daha ucuza alınabilirler. Bozulacak gıda maddelerini ise günlük ve haftalık alabiliriz. Ucuz diye fazla miktarda almak, onların kısa zamanda tüketilmemesi ve korumaması paranın boşa gitmesine neden olur.

Alışveriş yerleri:

1- Tek cins mal satan mağzalar

2- Birçok cins mal satan mağzalar

3- Kooperatifler

4- Süpermarketler

5- Pazarlar

Koopclariflerden daha ucuz mal alınabilir. Kooperatil 1er taksitle dc satış yaparlar, yıl sonunda da ortaklarına kâr dağıtabilirler. Kooperatif alışverişinin bir yaran da alım sırasında aldanılmanıası ve nitelikli mal alınmasıdır.

 


SiteMap - İmode - Wap2