Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Boğazda Yanma Ve Balgam - Bronşit By: Asortik Hatun Date: January 25, 2013, 09:11:56 PM
Ağız ve burun aracılığıyla aldığımız nefes gırtlak ve yutaktan geçtikten sonra iki ana kola ayrılan soluk borusundan geçerek akciğere ulaşır. Kendi arasında küçük kollara ayrılan soluk borusunun büyük kollarına “bronş”, küçük kollarına da “bronşiyol” denir. Akciğerde bulunan bronş yollarının sonunda kesecikler bulunur. Bronşların herhangi bir nedenle iltihaplanmasıyla “bronşit” adı verilen hastalık ortaya çıkar.

Bronşit belirtileri ve türleri

Bronşit akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Genellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkan akut bronşit, bulaşıcı hastalıklarla görülür. İltihaplanmaya tifo, kızamık, boğmaca virüslerinin bronşlara yayılması neden olur. Boğazda yanma, ağrı ve ses kısılması; ateş, öksürük ve vücutta kırgınlık olarak etkisini gösterir. İlk olarak kuru şekilde görülen öksürük hastalığın ilerlemesiyle balgamlı öksürüğe dönüşür.

Bronşit tedavisi nasıl yapılır? Bronşite ne iyi gelir?

Tedavi sürecinde ilaç kullanımı ateş düşürmek ve öksürüğü gidermek için kullanılır. Bronşitle birlikte başka bir akciğer hastalığı teşhisi var ise yatak dinlenmesi ve iyi bir balgam sökücü olan ıhlamur tüketilmelidir. Ayrıca yatak istirahatinde oda sıcak ve nemli olmalıdır.


Kronik bronşit nedir? Kronik bronşit belirtileri ve tedavisi

Kronik bronşit ise kış aylarında görülür ve üç aydan fazla sürer veya iki kış üst üste görülen bronşitlere denir. Kirli şehir havasına maruz kalan veya sigara kullanan kişilerde görünen kronik bronşit hastalık sürecinde balgamın etkisindedir. En çok görülen belirtisi nefes alıp vermede güçlük ve sesli soluk alıp verme olarak görülür. Özellikle geceleri artan öksürüklerden balgam sökülmediği sürece rahatsızlık verir.

Balgam söktürücü (sulandırıcı) tedbir alınarak ve bronşlardaki iltihaptan kurtulmak için antibiyotik tedavisi uygulanır. Kişinin günlük bulunduğu yerler soğuk, rutubet ve tozdan uzak olmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki sigara bırakılmadığı sürece hastalık tedavilere cevap vermez.


SiteMap - İmode - Wap2