Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Kulak Zarı Ameliyattta Nasıl Onarılır By: Asortik Hatun Date: January 25, 2013, 05:11:13 PM
Küçük delikler veya travma sonucu yeni oluşmuş taze delikler, deliğin kenarları tazelenip iyileşmesi için uyarılarak veya yeni oluşmuş deliğin yara kenarları uç uca yaklaştırılarak kendini iyileştirmesi sağlanabilir. Bu iyileşme sırasinda kulak zarına bir kalıp görevi görecek ince özel bir malzeme yapıştırılır. Delik haftalar içierisinde kendiliğinden kapandıktan sonra bu kalıp alınır.

Daha büyük veya iltihaplı kulaklarda bu işlem yetersiz kalacaktır. Kulak ameliyatları yapılacak ameliyatın büyüklüğüne, hastanın ve cerrahın tercihine bağlı olarak genel anestezi altında veya sedasyon ve lokal anestezi altında yapılabilir. Kulak çevresinden bir bölgeden alınan adele kılıfı, inceltilmiş kıkırdak veya kıkırdak zarı dokusu uygun şekil verildikten sonra, kulak zarındaki delik bölge hazırlanarak buraya temas edecek şekilde yerleştirilir. Bu yerleştirilen dokuya yama (greft) adı verilir. Yerleştirme işlemi doğru yapılmışsa iki hafta içerisinde bu yama dokusu kulak zarı içeri içerisine entegre olarak onun bir parçası haline gelir ve delik kapanmış olur. Bu ameliyat sırasında kulak içerisinde temizlenmesi gereken iltihaplı dokular var ise onlar da temizlenir, işitme kemikçiklerindeki eksiklik ve kopukluklar giderilir. İşitme azlığına neden olan kemikçik eksiklikleri, var olan kemilçiklerin şekillendirilmesi veya yer değiştirilmesi ile, bu mümkün olamıyor ise prefabrike kemikçik protezlerinin (titanyum veya hidroksiapetit-kemik yapısına benzeyen kimyasal bir bileşim) yerleştirilmesi ile giderilebilir.

Tüm bu kulak ameliyatları ameliyat mikroskobu altında ve mikro cerrahi aletlerli kullanılarak yapılır. Kulak ameliyatları sırasında bazı durumlarda endoskop gibi yüksek teknolojilere ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat kulak deliğinin içerisinden kesi yapmadan, veya kulak yolu, kulak önü veya kulak arkası kesileri ile yapılabilir. Bu karar cerrahın tercihlerine, kulak ameliyatının şekline gore verilir. Yalnızca kulak zarı deliği onarılmış ise cerrahi işleme miringoplasti, kulak zarı onarımı yanında orta kulak kemikçikleri de onarılmış veya orta kulaktan iltihaplı doku temizlenmiş ise timpanoplasti, tüm bu işlemlere kulak kemiği açılarak içeride bulunan iltihaplı dokular temizlenmesi eklenmiş ise timpanomastoidektomi ameliyatı adı verilir. Yama zarı yerinde düşmeden sabitleyebilmek için orta kulak jelfom adı verilen emilebilen tampon materyeli ile desteklenebilir veya yamanın kıyıları etraf dokular arasına kıstırılır. Yama dikiş ile tutturulmaz. Onarım sonucu oluşan yeni kulak zarı normal kulak zarı ile aynı veya çok yakın özelliklerde oluşur, işitme normal veya normale çok yakın hale gelir. Ancak işitme kemikçiklerinde ciddi hasar var ise işitmede belli bir kayıbı kabullenmek gerekebilir.


SiteMap - İmode - Wap2