Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Kulak Zarı Onarımı Ameliyatlarının Komplikasyonalrı Nelerdir By: Asortik Hatun Date: January 25, 2013, 05:10:31 PM
Kulak Zarı Onarımı Ameliyatlarının Komplikasyonalrı Nelerdir?
Kulak zarındaki delik tekrarlayabilir. Özellikle kulak zarı çökmesi veya kolesteatoma isimli kulak iltihabına bağlı kulak problemlerinin yıllar sonra bile tekrar etmesi söz konusu olabilir. Bu gibi hastalar ameliyat sonrası düzenli aralıklar ile kontrol muayenelerini yaptırmalıdır. Yüz hareketlerini sağlayan yüz siniri kulak kemiği içerisinden geçer. Son derece nadiren kulak ameliyatları sonrası yüz felci görülebilir. Ancak bu komplikasyon, doğuştan yüz sinirinin farklı bir rota izlediği hastalarda veya yaygın kolesteatomalı hastalarda normal kulak içi anatomisinin bozulduğu kulaklarda görülür. Bu durumlarda yüz siniri cerrahın karşısına olmaması gereken bir yerde çıkar ve zarar görebilir. Tat siniri de kulak içerisinden geçer, kesilmeye veya gerilmeye bağlı olarak kulak ameliyatları sonrası nadiren ağızda tat değişikliği oluşur. Ancak hemen hemen tüm hastalarda geçicidir. Ameliyat sonrası ender olarak işitme azlığı oluşabilir. Bazı durumlarda cerrah kolestatoma gibi tehlikeli iltihap cinslerini tam olarak temizleyebilmek için işitme kemikçiklerini feda etmek zorunda kalır. Bu durum gerekli olur ise çoğu durumda aynı ameliyatta veya ikinci bir seansta protez işitme kemikçikleri ile işitme onarılabilir. İşitmenin sinirsel olarak tümüyle kaybedilmesi nadir olarak gerçekleşebilir. Yukarıda sayılan tüm komplikasyonlar yalnızca basit bir kulak zarı deliğinin olduğu hastalardan çok, kulak kemiğini yaygın tutan tehlikeli iltihap cinslerinde görülür. Ancak bu hastalarda da ameliyatın mutlaka gerekli olduğu ve ameliyat olunmaz ise bu komplikasyonlar ile eninde sonunda karşılaşma ihtimali olduğu unutulmamalıdır.

Kulak Zarı Ameliyatında Yama Zarın Tutma Şansı Nedir? Başarısızlığa Neler Sebep Olabilir?
Yama zarın tutmaması ameliyat sonrası erken dönemde geçirilen bir kulak enfeksiyonuna veya yamanın yerinden kaymasına bağlı olabilir. Sigara kullanımı, kontrolsüz diabet hastalığı, börek yetmezliği gibi rahatsızlıklar, yama zarın tutma şansını azaltabilir. Kulaktaki problemin ve ameliyatın şekline bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, kulak ameliyatı olan bir hasta genel olarak ameliyatın % 90 başarılı olmasını bekleyebilir.

Kulak Zarı Onarımı Ameliyatı Geçiren Kişi Nelere Dikkat Etmelidir, Hangi Aktiviteler Kısıtlanır?
Ameliyat sonrası cerrahın tercihine göre değişen bir süre sonrasında kulak tamponları çıkarılır ve kulağa damla şeklinde ilaçlar başlanır. Burun temizleme ağır kaldırma gibi hareketlerden haftalarca kaçınmak gerekir. 2-5 gün arası istirahat genelde yeterli gelmektedir. Bir ay ağır işlerden ve sportif aktivitelerden kaçınmak gerekir. Kulak zarı onarımı ameliyatı sonrası uçak yolculuğu 1-2 ay yapılmamalıdır. Ameliyat sonrası 3-6 ay kulağa su kaçırılmamalıdır. Ameliyat sonrası erken dönem haricinde kulaktan iltihaplı veya kanlı akıntı gelmesi zarda bir problem olduğunu gösterebilir.


SiteMap - İmode - Wap2