Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Guatr Kadınlarda Sık Görülüyor By: Asortik Hatun Date: January 24, 2013, 11:45:34 PM
Besinlerle alınan guatrojen maddelerin (karalahana, soya fasulyesi, şalgam) ve iyot yetersizliğinin, iyot metabolizmasını bozması sonucu ortaya çıkan Guatr, kadınlarda erkeklere oranla dört kat daha fazla görülüyor ve guatr tanısı konan hastalar gün geçtikçe artıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Akif Tan, bu konu hakkında merak edilenleri açıklıyor.

Tiroit bezi, boynun ön yüzünde, nefes borusunun iki yanında yer alan yutkunmakla hareketli bir iç salgı bezi. Tüm hücrelerin enerjisini sağlamada önemli görevleri bulunan bu bezinin iltihabi ve tümoral olmayan büyümelerine ‘guatr’ deniyor.

Guatr Belirtileri

Nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı gibi belirtilerle birlikte hormon salınımının fazla olduğu durumlarda çarpıntı, ellerde titreme, sinirlilik, fazla terleme, adet düzensizlikleri, iştahın artmasına rağmen kilo kaybı ve göz belirtileriyle de ortaya çıkabiliyor.

Teşhis Yöntemleri

Tiroit hormonları tayini (T3, T4, TSH), tiroit ultrasonografisi ve tiroit sintigrafisi yapılarak hasta değerlendirilmel ve guatr tanısı konulmalıdır. Daha sonra mutlaka, iğne veya tru-cut biyopsi ile hasta değerlendirilmeli, tiroitteki büyümenin iyi ya da kötü huylu bir büyüme olup olmadığı yüzde yüze yakın bir kesinlikle ameliyat öncesi saptanmalıdır.

İdeal Tedavi Yöntemi

Guatr hastalarında en uygun tedavi şekli genel cerrah, endokronolog, radyolog ve patologdan oluşan bir ekip tarafından belirlenmelidir. Guatrda tedavi yöntemleri; ilaç tedavisi, radyoaktif ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi şeklinde sıralanır.

Tiroit Kanseri Oranı Yüzde 2 ile 4 Arasında

Türkiye'deki genel istatiklere bakarsak, tiroit hastalıkları içinde tiroit kanseri oranı yüzde 2 ile 4 arasındadır. Nodüler guatrı olan hastalarda kanser riskinin olması bu hastaların titizlikle takibini gerekli kılar.


SiteMap - İmode - Wap2