Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Sinüzitin Etkileri By: Asortik Hatun Date: January 24, 2013, 10:25:45 PM
Sinüzitin meydana getirdiği bazı yan etkiler vardır. Hastanın genel sağlık durumu bozulabilir. Çift görme, göz ve alın bölgesinde ağrı yapan şişlikler oluşabilir. Mutlaka tedavi edilmelidir.

SİNÜZİT TANISI NASIL KONUR?
Bunun için öncelikle, bir Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanız gereklidir. Öncelikle sizin şikayetleriniz dinlenecektir. Yapılan muayene ve doktorunuzun size sorduğu sorular hastalığın tanısını koymaya yardımcı olacaktır. Başınızın ne zaman ve ne kadar sıklıkla ağrıdığını, burun akıntınızın rengini öğrenmek isteyecektir.

Burun tıkanıklığı ya da görme bozukluğu gibi bulguların varlığını öğrenmek için burnunuzu, ağzınızı, boğazınızı ve kulağınızı muayene edecektir. Gerekirse sizden sinüslerinizi incelemek için röntgen filmi çekimi isteyebilir. Bunlar akut sinüzitin tanısında kullanılır. Kronik sinüzitte ise sinüsler için bilgisayarlı tomografi gerekebilir. Ayrıca endoskopi yardımıyla burnunuzu incelemesi gerekir.

SİNÜZİT TEDAVİSİ
Tedavinin amacı; sinüslerin iltihaplardan temizlenmesi ve iltihaba neden olan bakterilerin yok edilmesidir. Akut sinüzit için genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Yaklaşık 10 gün süren bir ilaç kullanımı gereklidir. Doktorunuz, gerekli görürse bu süreyi uzatabilir. Ayrıca burun açıcı bazı ilaçlar ve burun damlaları kullanılır. Akut sinüzitte, ilaç tedavisinden genelde olumlu sonuçlar alınır.

Kronik sinüzitte ise, öncelikle sinüzitin tam olarak nedeni bulunmalıdır. Genelde burun içindeki eğrilikleri ya da kırıkları düzeltmek için cerrahi müdahale gerekir. Kronik sinüzitte çözüm ameliyattır. Riskli bir ameliyat değildir ve yan etkisi çok azdır.

Bu tedavilerin dışında, hastanın evde yapabileceği bazı şeyler vardır. Burnu, tuzlu su ya da buharla temizlemek, burun damlalarıyla burnun açık kalmasını sağlamak hastayı rahatlatacaktır ve tedaviye yardımcı olacaktır. Ayrıca bol su içmek, mukus yapımını arttırır ve akışkan hale gelmesini sağlar.

Sinüzit ameliyatları, genel anestezi altında, burun içerisinden girilerek sinüs kanallarını açmak için yapılır. Bu ameliyatta kullanılan yöntem endoskopidir. Ameliyat olacak hastaların bir çoğunda burna tampon koyma korkusu vardır. Bu ameliyatların hepsinde, burna tampon konmaz. Hastaların bir kısmının burnuna tampon konmadan da ameliyat başarılı bir şekilde sonuçlandırılabilir.

Ameliyat sonrasında doktorunuz önerdiği şekilde bir müddet ilaç kullanmak gerekebilir. Bu şekilde sinüzitin tekrarlama olasılığı azaltılır. Basit sinüzit ameliyatlarından sonra hastalığın tekrarlama ihtimali çok düşüktür. Alerjiya bağlı sinüzitte hastalığın nüksetmesi mümkündür. Ameliyat sırasında doktorun deneyimi, becerisi ve tecrübesi hastanın ameliyat sonrasındaki durumunu etkilemektedir.

Ynt: Sinüzitin Etkileri By: robert_16 Date: January 24, 2013, 10:26:04 PM
teşekkürler...

SiteMap - İmode - Wap2