Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Burun Tıkanıklığı Deyip Geçmeyin By: Asortik Hatun Date: January 24, 2013, 09:58:15 PM
Kişinin yaşam kalitesini bozan ancak pek çoğumuz tarafından ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı gece uyku kalitesini kötüleştirerek uyku apnesi başta olmak üzere pek çok hastalığına neden oluyor. Uykuda solunum durması olarak da adlandırılan uyku apnesi sonucunda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, hafıza bozuklukları ve dikkat eksikliği gibi pek çok hastalığın görülme riski oluşuyor.

"Burun açıcı damlaları 5 günden fazla kullanmayın"

Medical Park Hastaneler Grubu Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden KBB Hastalıkları Uzmanı Dr.Tolga Celal Şahiner, "Kişinin yaşam kalitesini bozduğu ve değişik komplikasyonlara neden olduğu için burun tıkanıklıkları çok önemlidir. Özellikle kış aylarında geçirilen virüs veya bakterilere bağlı üst solunum yolları enfeksiyonlarında pek çok şikayetin yanı sıra burun tıkanıklığı da sıkça görülür. Bu şikayeti gidermek maksadıyla çeşitli burun açıcı damla ve spreyler, ayrıca oral dekonjestanlar kullanılmaktadır.Burada dikkat edilecek husus;özellikle burun açıcı sprey ve damlaların beş günden fazla kullanılması durumunda hastaların damlaya bağımlı hale gelecek olmasıdır. Tedavisi zor durumlara neden olabilir. Bu nedenle hekime danışmadan burun açıcıları kullanmak tehlikelidir" dedi.

"Burun tıkanıklığı uyku kalitesini bozar"

"Burun tıkanıklıkları gece uyku kalitesini bozarak ve Sleep-Apne sendromuna neden olarak kısa ve uzun vade de genel sağlık problemlerine neden olabilir" diyen Dr.Tolga Celal Şahiner, "Bu sağlık problemleri her yaş grubunu tehdit etmektedir.OSA'(obstrüktif sleep-Apne sendromu) lı hastaların büyük kısmında özellikle burunda tıkanıklığa neden olan bir patolojiye de rastlanmaktadır. OSA'nın neticesinde kişilerde;Hipertansiyon,kalp ve damar hastalıkları,bazı akciğer hastalıkları,hafıza bozuklukları,çocuklarda; hiperaktivite,dikkat bozuklukları,başarısızlık gibi problemler oluşabilir" diye konuştu.

Doğru tedavi için doğru tanı.

Burun tıkanıklığı çok uzun süre devam ettiğinde mutlaka bir uzmandan yardımı alınması gerektiğinin altını çizen Dr.Tolga Celal Şahiner, "Böyle durumlarda öncelikle burun tıkanıklığının neden kaynaklandığını tespit ederek tanıyı koymak gerekiyor. Tanı noktasında hastayı iyice dinlemek şart. Rutin muayene dışında günümüzde kullanılan birçok yeni alet var. Bunların başında ise endoskop geliyor. Bu aletlerin eğilebilen, yumuşak olanları ile burun daha iyi tetkik edilebiliyor. Endoskopla muayeneyi tamamladıktan sonra kompüterize tomografi ya da burun içi basıncını ölçen özel cihazlarla tıkanıklığını nedenini ve yerini saptama yoluna gitmek en doğru yöntemdir. Burun tıkanıklığının tanısı konulduktan sonra tedavisi de günümüz şartlarında daha etkin olarak yapılmaktadır" dedi.

Tedavisi kesinlikle yapılmalıdır.

Burun tıkanıklarının tedavisi iltihap ve polip gibi durumlarda ilaçla yapılabileceği gibi, deviasyon ve geniz eti gibi durumlarda cerrahi olarak yapılır.

Burun tıkanıklıklarına neden olan durumlar;

Özellikle çocuklarda geniz eti ve bademcik büyümeleri
Septum Deviasyonları
Nasal Polipler: Burun içinde Etmoid bölge dediğimiz alanda daha fazla olmak üzere burnun tüm mukozal alanlarından çıkan selim karakterli,tekrarlayıcı kitlelerine verilen isimdir.

Burun İltihapları:
Tümöral Kitleler:Burun tıkanıklıklarının bir diğer nedeni tümörlerdir. Bunlar selim ve Habis olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Doğumsal Problemler:Burun tıkanıklığı yapan doğumsal anomaliler mevcuttur.
Travmalara Bağlı Burun Şekil Bozuklukları:Burun kırıkları veya cerrahi travmalar sonrasında burun şekil bozuklukları ve burun tıkanıklıkları olabilir.

SiteMap - İmode - Wap2