Arşiv Anasayfa Kulak Burun Boğaz
Sayfalar: 1
Kış Hastalıklarından Korunmanın Yolları By: Asortik Hatun Date: January 24, 2013, 09:55:19 PM
Soğuk havaların yüzünü göstermeye başladığı şu günlerde nezle, grip, soğuk algınlığı, faranjit, zatürre ve diğer birçok mikrobik hastalıklar daha sık görülmektedir. Havaların soğumasıyla birlikte, hava kirliliğinin artması, toplu taşıma araçlarında uzun geçen zaman ve okulların açılmasıyla kış hastalıklarında da artış kendini gösterir.

Medical Park Hastaneler Grubu Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yavuz Furuncuğlu, kışın güneşinden daha az yararlanmaya başladığımız bugünlerde fiziksel stresin sıcak havalara göre daha fazla olduğunu, burun ve ağız içini döşeyen mukoza dokusunun soğukla kuruması ve mikropların vücuda daha kolay girmesi sonucu kış hastalıklarıyla uzunca bir süre uğraşabileceğimizin altını çiziyor. Ayrıca, soğuk havaların vermiş olduğu rehavet içinde daha ağır ve sağlıksız besinlere yönelmenin, hareketsizliğin arttığı durumlarda da metobolizmanın kötü yönde etkilenebileceğini söyleyen Yavuz Furuncuoğlu, kışın birçok nedenden dolayı en sık görülen kış hastalıklarını başlıklar halinde şöyle anlattı:

Soğuk Algınlığı-Nezle

Virüs nedeniyle oluşan bir hastalıktır(En sık Rinovirüsler). Dünya da en sık görülen hastalık tablosudur. Tedavisinde antibiyotik kullanılmamalıdır. Çocuklarda sıklıkla görülür. Bebekler, immün sistemi bozuk olanlar ve yaşlılarda ölümcül seyredebilir. Kış mevsiminde 4 kat daha sık görülür. Kuluçka süresi 1-3 gündür. İlk belirtisi kuru ve kaşıntılı boğaz ağrısıdır. Sonra burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürük ilave olur. Bu dönemde çok bulaştırıcıdır. Yüksek ateş görülebilir.

Soğuk Algınlığı ile Saman Nezlesi Nasıl Ayırt Edilir?

Soğuk algınlığında boğaz ağrısı, baş ağrısı ve burunda irritasyon varken, saman nezlesinde gözde, burunda kaşıntı vardır. Korunmada en önemlisi kapalı yerlerden mümkün olduğunca uzaklaşmak ve sık el yıkamaktır.

Farenjit-Tonsilit

Virüslere veya Beta mikrobuna bağlı gelişebilir. Şikayet olarak boğaz ağrısı ve gıcık vardır. Burun tıkanıklığı, ve akıntı, öksürük ve ateş de eşlik edebilir. Üç-dört gün sonra rahatlama olur. 1 hafta içinde geçer. Sadece bademciklerin iltihabına tonsilit denir. Grip virüsüne bağlı olarak gelişen farenjitte kas ağrıları, öksürük, baş ağrısı ve ateş de vardır. Bazı hastalarda etkene göre değişmekle beraber bademcikler üzerinde membran oluşabilir. Uçuk çıkabilir.

Beta Mikrobunu Düşündüren Bulgular Nelerdir?

Hasta genellikle 5-15 yaş arasındadır ama yetişkinlerde de görülebilir. Kış ve ilkbaharda sıktır. Boğaz ağrısı ve ateş ani başlar. Boğazda bademcikler üzerinde kızarıklık ve eksudasyon vardır. Küçük dil kızarık ve şiştir. Damakta peteşi denilen ufak kanamalar vardır. Bazen kızıl şeklinde döküntü ve ağrılı lenf bezi şişmesi de eşlik edebilir. Bu belirtilerin hiçbirinin spesifik olmadığını da bilmek gerekir. Beta mikrobunun tedavisi antibiyotik iledir.

Larenjit, Trakeobronşit = Krup

En sık çocuklarda görülür ve neden çoğunlukla virüslerdir. Nefes darlığı ve solunum güçlüğü eşlik edebilir. Ses kalınlaşması veya kısılması, köpek havlaması tarzında öksürük olur. Bakteriyel enfeksiyon sonradan üzerine binebilir. Ateş eşlik edebilir. Sonbaharda en sık görülür. Çocuklarda nefes darlığı ciddi boyutlara ulaşabilir. Kan oksijeni düşebilir. Hastaneye yatırmak gerekebilir.

Sinüsit- Otitis Media

Orta kulak iltihabına otitis media denir. Yüzdeki kemiklerde bulunan hava boşluklarının (sinüsler) iltihabına ise sinüsit denir. Burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve basınç hissi, koyu burun akıntısı, diş ağrısı, ateş öksürük şikayetleri ile gelebilir. Antibiyotik ve yardımcı ilaçlarla tedavi edilirler. Tedavi edilmezse beyin absesine ve ölüme kadar varan komplikasyonlara neden olabilirler.

Bronşit ve Zatürre:

Akciğere giden hava borularına bronş adı verilir. İltihabına ise bronşit denir. Akciğer parankiminin iltihabına ise zatürre denir. Akut bronşit ve kronik bronşit olarak ikiye ayrılır. Akut bronşit kısa süre önce gelişmiştir. Öksürük ile ortaya çıkar. Viral veya bakteriyel sebeple olabilir. Balgam, ateş olaya eşlik edebilir. Antibiyotik kullanmak gerekebilir. Kronik bronşit veya KOAH denilen hastalık ise genellikle kış aylarında azar. Öksürük, sarı-yeşil renkli balgam, balgam miktarında artma ile seyreder ateş yapabilir, nefes darlığı artabilir. Hastaneye yatış gerekebilir

Kış Hastalıklarından Korunmak İçin:

Kronik hastalığı olanlar kış aylarına girerken mutlaka genel kontrollerini yaptırmalıdır.
Doktor kontrolleri sıklaştırılabilir.
Doktor önerirse Grip veya Pnomokok aşıları yapılabilir.
Yaşanan ortam ısısı iyi ayarlanmalı ve havanın aşırı kuru olması engellenmelidir.
Egzersiz programlarının kış aylarına uygun saatlere çekilmesi ve hava kirliliğinin en az olduğu dönemde yapılması gerekmektedir.
Beslenme programı gözden geçirilmeli, doğal yoldan veya ilaç şeklinde vitamin takviyeleri yapılmalıdır.
Kirli, kapalı ve soğuk ortamlarda uzun süre kalınmamalıdır.
Enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
Hava sıcaklığına uygun kıyafetler giyilmelidir.
Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en iyi yolu ellerin sık yıkanması ve yakın solunum temasından kaçınmaktır.
Hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun bölgesini tek kullanımlık kağıt mendille kapatmalı, hatta tek kullanımlık maske kullanmalıdır.

SiteMap - İmode - Wap2