Arşiv Anasayfa Ruh Sağlığı
Sayfalar: 1
Panik Atağın Kontrolü By: Asortik Hatun Date: January 23, 2013, 10:15:04 PM
Fazla endişe ve korku taşıyan kişilerde panik atak görülme olasılığı çok yüksektir. Panik atak geçiren kişinin fazla endişe duyması vücudunda bazı fiziksel belirtilere yol açabilir ve nöbet geçirebilir. Peki, panik atak sonucu gelişebilen problemler nelerdir, tedavisi için neler yapmak gerekir? İşte tüm bu merak edilenleri, Uzman Psikolog Füsun Budak anlatıyor.

Panik atak nöbeti geçirirseniz, her an öleceğinizi ve kendi kontrolünüzü kaybedeceğinizi düşünürsünüz. Olumsuz düşünce ve duygularınız artar. Ölmekten korktuğunuz gibi panik atak nöbeti sırasında da bir an önce ölüp böyle bir durum yaşamaktan kurtulmak isteyebilirsiniz.

Nöbetin beklemediğiniz bir anda ortaya çıkacağı kaygısı ile de arkadaşlarınızla görüşmek istemeyebilirsiniz. Evden tek başınıza çıkmakta zorlandığınız için işe gidemez hale gelebilirsiniz. İş başarınız azalır ve iş kaybı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Aile bireyleri ile ilişkileriniz bozulabilir. Kimsenin size inanmadığını düşünerek, olumsuz düşünce ve duygular ile içe kapanabilirsiniz. Kimse ile paylaşamadığınız için de bu tür düşünceler kafasında dönüp durur ve artık bunlarla baş edemez hale gelebilirsiniz.

Panik Atağın Kontrolü Sağlanabiliyor

Panik atak nöbetinin herhangi bir fiziksel sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını görmek için kişinin check-up’tan geçirilmesi uygun olur. Panik atak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Hastaya öncelikle hastalığı nasıl kontrol edebileceği öğretilmelidir. Bunu başarabilen hasta ilerleyen zamanlarda panik atağı yaşamından çıkarabilir.

Panik atakta sadece ilaç yeterli olmaz. İlacı bıraktığında bu durumu tekrar yaşayabilme olasılığı fazladır. İlaçla birlikte konuşma terapisi de yer almalıdır. Tedavi aşamasında da kişinin doktoruna güvenmesi çok önemlidir. Tedavide gevşeme ve nefes egzersizleri önemli bir yer tutar. Korkuların üzerine gidilmesi ve nasıl baş edebileceğinin gösterilmesi gerekir.

Öneriler

• Bu durumu ortaya çıkaran, tetikleyen olayların ve düşüncelerinizin neler olduğunu bulmaya çalışın.

• Korku ve kaygılarınızın üzerine gidin.

• Yaşamınızda neler istediğinizi ve beklentilerinizi belirleyin.

• Bu hastalığı yenme ile ilgili umudunuzu ve kendinize güveninizi kaybetmeyin.

• Her gün kendinize zaman ayırıp, yürüyüş ve spor yapın.

• Kahve, koyu çay ve kolalı içeceklerden uzak durun.

• Midenizi tıka basa doldurmayın.

• Stres artıran, can sıkıcı ortamlarda bulunmamaya gayret edin.

• Her gün gevşeme ve nefes alıp verme egzersizleri yapın.

Unutmayın! Panik atak nöbeti tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Geç kalmadan sorununuzu çözmeye çalışın.

SiteMap - İmode - Wap2