Arşiv Anasayfa Ruh Sağlığı
Sayfalar: 1
Şizotipal Kişilik Bozukluğu Hakkında Bilgiler By: Asortik Hatun Date: January 23, 2013, 10:10:32 PM
Şizotipal kişilik bozukluğu olan kişiler genellikle garip davranışlar sergilerler ve yakın arkadaşlık ilişkileri kormakta zorluk çekerler. Bu kişiler ilişkilerin nasıl yürüdüğünü anlayamazlar ve sosyal ilişkilerinde anksiyete atakları geçirebilirler. Rahatsızlık ergenlik döneminde başlar ve zamanla belirtilerde artış gösterir.

Rahatsızlığı bulunan kişiler sosyal ortamlardan kendilerini soyutlarlar ve sosyal başarısızlıklarının nedenini başkalarına bağlarlar. Ayrıca bu kişilerin dünya görüşleri de değişik olur. Genellikle altıncı his gibi anormal düşüncelere fazlası ile inanırlar. Bazı zamanlarda ise başka insanların düşüncelerini sihirli yollardan etkileyebileceklerini düşünürler.
Şizotipal kişilik bozukluğunun belirtileri arasında telepati gibi özel güçlere inanma, diğer insanlardan farklı düşünme, davranma, olaylara ilişkin yanlış yorumlar, algıda değişiklikler, paranoyak düşünceler, dengesiz duygusal karşılıklar, sosyal çevrede iletişim bozuklukları ve sosyal anksiyete bulunmaktadır.
Şizotipal kişilik bozukluğu çoğu zaman şizofreni ile karıştırılabilir. Bununla beraber şizotipal ataklar şizofreni atakları kadar ciddi boyutlarda değildir. Ayrıca şizotipal kişilik bozukluğu olan kişiler gerçek ile delüzyonu birbirinden ayırabilirler. Bununla birlikte şizofreni rahatsızlığı olan kişiler sürekli olarak delüzyon içerisinde yaşadıkları için gerçeğin farkında değillerdir.
Kişilik düşünce, duygu ve davranışların bütünüdür. İnsanlar kişilikleri sayesinde dış dünyayı algılayabilirler. İnsanın kişiliği çocukluk döneminde oluşmaya başlar. Bu oluşumda çevresel faktörler de oldukça büyük rol oynar. Eğer bir kişi öngörülenden farklı bir şekilde davranıyorsa bu kişide kişilik bozukluğu olabilir.
Şizotipal kişilik bozukluğunun tedavisinde farklı birkaç tür terapi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde doktorlar rahatsızlığın belirtilerini azaltmak için bazı antidepresanlar önerebilir. Psikoterapide terapistler kişinin rahatsızlığının kökenine inerek kişilik bozukluğuna neden olan faktörleri ortadan kaldırmaya çalışırlar. Bu tedavilerin yanı sıra kişilik bozukluğu olan kişiler için davranış ve aile terapileri de uygulanabilmektedir.

SiteMap - İmode - Wap2