Arşiv Anasayfa Ruh Sağlığı
Sayfalar: 1
Öfke Ve Irritasyon Kontrolü By: Asortik Hatun Date: January 23, 2013, 10:09:26 PM
Günümüzde psikologlar öfke ve iritasyonu anormal davranışlar olarak görmemektedir. Öfke ve iritasyon insanın gelişim ve adaptasyon sürecinin bir parçası olarak değerlendirilir. Öfke ve iritasyon kendi içlerinde kötü duygular olmasalar da bazen bu duygular bazı problemlerin oluşmasına neden olabilir.

Öfke hem duygusal hem de fiziksel değişikliklerin oluşmasına neden olur. Öfke ile beraber vücutta güçlü bir enerji akışı olur ve adrenalin gibi kimyasallar salgılanır. Öfkenin nedeni çözümlendiğinde dahi hale fiziksel değişikliklerle baş ediyor olabilirsiniz.
İritasyon ve öfke kişiye adil davranılmaması gibi durumlarda doğal olarak ortaya çıkan temel duygulardır. İnsanlar incindiklerinde, kendilerine adil davranılmadığında ve irite oldukları durumlarda öfkelerini kontrol edemeyebilirler. Öfke ve iritasyon birbirleri ile yakın ilişkili duygulardır. İritasyon öfkeye neden olabilir.
İnsanlar bu duyguların oldukça mantıklı sebeplere bağlı olduğunu düşünürler. Bununla beraber mantıklı düşüncüler kişinin neden öfkeli veya irite olduğunu açıklayamaz. Öfke ve iritasyon duygularının mantıklı bir sebebi olabileceği farz edilir. İritasyon nedeni ile ortaya çıkan tepkisel agresif reaksiyonlar insanların davranışlarını kontrol eden psişik alandaki vahşi ve saldırgan bilinçaltına bağlı olarak ortaya çıkar.
Öfke ve iritasyon absürd duygulardır; çünkü insanlar öfkeli ve irite hissetmeden acı çekmelerine neden olan faktörleri değerlendirebilmelidirler. İlk olarak kişi öfkeden elde ettiği negatif duygular kadar pozitif duygular üzerine de yoğunlaşmalıdır.
Duygular her insana göre değişiklik gösterir ve bu nedenle çözümler de farklı olacaktır. Bununla beraber öfkenizi kontrol altına almanıza yardımcı birkaç strateji bulunmaktadır.
1-İnsan olduğunuzu unutmayın. Birçok durumda insanlar tepkisel reaksiyon verirlen sonuçları üzerinde düşünmezler. Öfkenizin nelere yol açabileceği üzerinde düşünün.
2-Duygularınız ve davranışlarınızdan utanmayın. Öfkenizin nedenini bulmaya çalışın.
3-Bu duygu ile baş etmede arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım alın.
4-Meditasyon ve rahatlama tekniklerini öğrenin.
5-Koşun.
6-Yastıkları yumruklayın.
7-Sakin bir yerde çığlık atın.

SiteMap - İmode - Wap2