Arşiv Anasayfa Ruh Sağlığı
Sayfalar: 1
Bunamanın Kaynağı Alzheimer By: Asortik Hatun Date: January 22, 2013, 01:50:29 PM
Ölümcül olan alzheimerla bunama arasındaki fark nedir?...
40'ından sonra depresyon geçirenlerde demansa (bunama) sık rastlanıyor. Her depresyon bunama yapmıyor ama, tanının doğru konulması gerekiyor. Alzheimer tipi demans en çok kadınları seviyor. Yaşamı tehdit eden bunama ve Alzheimer arasındaki farkı Doç. Dr. Gökhan Erkol aktardı.Yaşam kalitesinin düşüklüğü ve yol açtığı sorunlar, bazı hastalıkların yan etkileri, aşırı stres ve depresyon, genetik faktörler... Bunların çoğunun ortak adresi ya Alzheimer ya da bunama. Acıbadem Bağdat Caddesi Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Erkol, Alzheimer hastalığının bunamanın nedenlerinden sadece biri olduğunu belirtiyor ve Alzheimer'ın belirtilerini sıralıyor:

BELİRTİLERİ

Bellek bozuklukları görülüyor. Görsel-uzaysal yetilerde bozukluk oluyor. Hasta yolunu kaybedebiliyor. Bir objeyi kopya edemiyor örneğin saat çizemiyor. Dikkat bozukluğu oluyor. Dil ve anlama işlevi bozulabiliyor, konuşurken kelime bulamıyor ya da bulduğu kelimeleri yanlış çıkarabiliyor. İleri evrede Parkinson hastalığına benzeyen bulgular ortaya çıkabiliyor. Günlük yaşam aktiviteleri etkileniyor. Çamaşır makinesinin nasıl çalışacağını bilememe, uzaktan kumandayı nasıl kullanacağını bilememe, banyo yapma, giyinme, soyunma, yemek yerken çatal kaşık kullanma gibi işlevlerini de yerine getiremiyor.

EVDE YANGINA DİKKAT

Doç. Dr. Gökhan Erkol, Alzheimer tanısında yaşamı olumsuz etkileyen bozukluklar ortaya çıkıyorsa mutlaka nöroloji uzmanının değerlendirmesi gerektiğinin altını çiziyor. Erkol, "Çünkü hasta sık sık aynı unutkanlıkları yapıyor. Ocağın altını açık bırakıyor, evde yangın çıkıyor. Bazı hastalarda demansın türünü belirlemek amacıyla nöropsikolojik testler yapılması gerekiyor. Belli yerlerde yerleşen beyin tümörleri, damar tıkanıklıkları da demansa neden oluyor. Tiroid fonksiyon bozuklukları, B12 vitamin eksikliğinin giderilmesiyle bazı demans türleri tedavi edilebiliyor” uyarısını yapıyor

DEPRESYON DA UNUTKANLIK YAPIYOR

Bütün unutkanlıkların demansa bağlı olmadığını söyleyen Dr. Erkol depresyonun ve belli başka beyin hastalıklarının unutkanlığa neden olabildiğini belirtiyor. "Şofben zehirlenmesi geçiren kişilerde unutkanlık olabiliyor ancak bu unutkanlık demans olarak görülmüyor. Demans (bunama) var denilebilmesi için birçok zihinsel işlevin tutulması gerekiyor. Erken yaşta 'Ben unutkan olduğum bunuyor muyum?' diye gelen hastaların çoğunda depresyon ya da aşırı duyarlılık sonucu hekime başvuruyor. Alzheimer hastaları hastalığın başlangıç evrelerinde yakın olayları unutuyor. Bugün ne yediğini unutuyor ama askerliğini anlatabiliyor. Depresyon hastası ise herşeyi unuttuğunu söylüyor. Alzheimer'da başlangıç seviyesinde hatırlama dalgalı oluyor. Büyük sevinçleri kolay hatırlarken, sıradan olayları daha az hatırlıyor" açıklamasını yapıyor.

EĞİTİM DÜZEYİ KAYGIYI TETİKLİYOR

Depresyon uzun sürüyorsa unutkanlık da daha fazla görülüyor. Eğer kişi 40-50 yaşlarından sonra depresyon geçiriyorsa altından demans çıkabiliyor. "Bu arada her depresyonda unutkanlık olması şart değil. Önemli olan tanının doğru konulması" diyor Dr. Erkol ve psikiyatri uzmanının görüp değerlendirmesinin büyük önem taşıdığını kaydediyor. Kadınlar ve erkekler açısından bakıldığında Alzheimer tipi demansın kadınlarda daha çok görüldüğünün altını çizen Erkol, şunları söylüyor :

"Bunayacağından kaygı duyan kişiler daha çok unutuyor, belli bir eğitim düzeyinin üzerindeki kişilerde bu kaygı daha fazla. Depresyon bitince unutkanlık hemen bitmiyor. Hayattan keyif almama, huzursuzluk hali ilaçların etkisiyle daha kısa sürede ortadan kalkıyor, ancak unutkanlığın ya da ona bağlı bunama tablosu gibi gözüken durumun ortadan kalkması için 1,5 yıla yakın ilaç kullanmak gerekebiliyor.

SiteMap - İmode - Wap2