Arşiv Anasayfa Erkek Erkeğe
Sayfalar: 1
Andropoz Döneminde Beslenme By: Asortik Hatun Date: January 19, 2013, 07:18:29 PM
Erkeklerin orta yaş dönemi andropozda yaşadıkları sıkıntıları azaltacak beslenme önerileri...

rkeklerin hormonal ve psikolojik açıdan birçok değişim gösterdiği periyotlarından biri orta yaş dönemidir. Belirgin olarak 45-50 yaşları arasına tekabül eden orta yaş döneminde yaşanan hayal kırıklığı, öfke, umutsuzluk gibi duygusal çalkantılara, gençlik yıllarının geride kaldığının fakına varılması eklendiğinde erkeklerde davranış değişiklikleri meydana gelir.
Kadınlarda menopoz olarak adlandırılan bu döneme, erkeklerde andropoz denir. Ancak kadın ve erkeklerde yaşanan bu dönemler arasında farklar vardır. Menopoz, kadınlar için üreme özelliklerinin tamamen bitmesi anlamına gelirken, andropoz dönemindeki erkekte üreme özelliği devam eder ama androjen eksikliği meydana gelir.
Andropoz döneminin en önemli belirtileri arasında halsizlik-aşırı uyku ya da uykusuzluk, ani ateş basması, kas ve eklem ağrıları, güç kaybı, konsantrasyon bozukluğu, cinsel istekte azalma, cinsel fonksiyon bozuklukları, sinirlilik, gerginlik, depresif ruh hali, hafızada zayıflama ve kilo artışıyla birlikte bel çevresi, karın ve göğüslerde yağlanma görülebilir.

YANLIŞ BESLENME HASTA EDER
Andropoz döneminde, özellikle hayvansal besinlerin alımına bağlı olarak prostat ve kalp-damar hastalıkları daha çok görülür. Bu nedenle andropoz döneminde, kırmızı etten ve hayvansal yağdan uzak bir beslenme programını tercih etmekte yarar var. Buna karşın protein büyük önem taşıdığından, kırmızı etten alınan proteini farklı kaynaklardan telafi etmek gerekir. Ağırlık verilmesi gereken besinler arasında kurubaklagiller, işlenmemiş tahıllar, esmer ekmek, sebze, zeytinyağı vardır.

VİTAMİN GEREKİR Mİ?
Erkeklerde, andropoz döneminde dengeli beslenme sadece bu belirli evrenin sağlıklı aşılması için gerekli değildir. Sıkça görülen prostat hastalıklarına karşı önlem almak için de dengeli beslenmek gereklidir. Prostat hastalıklarından korunmak için antioksidan vitaminleri (A,C, E, selenyum) içeren besinleri tüketmek yararlıdır. Ayrıca kalsiyum da bu dönemde önemlidir. Sağlıklı ve dengeli beslenerek vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler alınsa da andropoz döneminde bazı vitaminlerin dışarıdan alınması gerekebilir. Bunların başında sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olan B vitamini kompleksi ve çinko yer alır. Vitamin takviyesinin gerekli olup olmadığını öğrenmek için mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.

Bunları yapın!
- Süt ve süt ürünü tüketmeye çalışın. Süt içemiyorsanız, bu eksikliği yoğurt veya peynir tüketerek telafi edebilirsiniz. Dilerseniz bu ürünlerin az yağlı olanlarını tercih edebilirsiniz.
- İdeal kilonuzu koruyun.
- Prostat hastalıkları üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinen soya yağı tüketmenizde yarar var. Bunun dışında yemeklerinizde kanola, fındık gibi bitkisel sıvı yağları tercih edebilirsiniz.
- Mönülerinizde tüm besin gruplarına yer verin.
- Mönünüzde artması gereken besin maddeleri arasında posalı yani lifli besinler yer alıyor. Kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi, sebze, meyve, kepekli tahıllar, esmer ekmek, bulgur ve kepekli olmak kaydıyla pirinç, makarna, erişte, un... Meyve ve sebzeleri iyice yıkadıktan sonra kabuklarıyla tüketmenizde yarar var.
- Andropoz döneminde sıkça rastlanan osteoporoz ve kalp-damar hastalıklarından korunmak için diyetinizde omega-3 adı verilen yağ asitlerinden zengin besinlere yer verebilirsiniz. Haftada 2 - 3 kere balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, günde bir avuç fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz yiyerek ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
- Mümkün olduğunca şeker ve şekerli besinlerden uzak durmaya çalışın.
- Kronik hastalıklardan korunmak için beslenmenizde çiğ sebzelere, fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlara yer vermenizde yarar var.
- Andropoz döneminde vitamin alımı önem kazandığından alkolden uzak durmakta yarar var. Alkol pek çok vitaminin emilimini engeller ve kemiklerin oluşum hücrelerine zarar verir.
- Vücudunuzun D ve C vitamini alımını olumsuz etkilediğinden sigaradan uzak durmanızda yarar var. Ayrıca sigara kalp damar hastalıklarını da tetikler.
- Testosteron seviyenizi kontrol ettirin.
- Bol miktarda su tüketmeye çalışın. Kafein içeren kola, kahve, çay gibi içecekleri aşırı tüketmekten kaçının.
- Gereksiz yere tuz tüketmemeye çalışın.
- Her gün düzenli olarak egzersiz yapmaya çalışın.
- Her gün en az 20 dakika direkt güneş ışığından yararlanın.

SiteMap - İmode - Wap2