Arşiv Anasayfa Erkek Erkeğe
Sayfalar: 1
Prostat Iltihabı By: Asortik Hatun Date: January 19, 2013, 07:10:56 PM
PROSTAT İLTİHABI (PROSTATİT)
Prostat sadece erkelere özgü bir organ olup bayanlara bulunmamaktadır. Prostat bezinde meydana gelen, prostat büyümesinden sonra en sık karşılaşılan rahatsızlık, prostatta meydan gelen iltihaplanmalardır. Bulaşıcı olmayan hastalık ergenlik çağından sonra her yaşta ortaya çıkabilir. Tedavisi yapılmadığında çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir.
Prostat içerisinde yer alan çok uzun sperm kanallarında enfeksiyon meydana gelmesine prostatit yada prostat iltihabı adı verilir. Prostattaki bu tip enfeksiyonlara genelde Escherichia coli adı verilen bakterinin, sperm kanallarına yerleşmesi neden olur. Bu yerleşim sonucu vücut, iltihap üretir.

Diğer Nedenler:
İdrar yolu operasyonları
Kalın bağırsak iltihapları
Makat bölgesi yaraları
Bademcik iltihabı
Prostat iltihabının, çoğu hastalıkta olduğu gibi akut ve kronik çeşitleri bulunmaktadır. Bu hastalıklara kısaca değinecek olursak;


AKUT PROSTAT
Adından da anlaşılacağı üzere ani ve şiddetli gelişmektedir. Az sıklıkta görülür. İdrar yaparken yanma ve idrarı tam boşaltmakta zorluk, bulanık idrar, idrar yaparken başta veya sonda kan gelmesi, titreme, yüksek ateş başlıca belirtilerdir. Dış idrar kanalı ile mikropların gelmesi sebep olmaktadır.


KRONİK PROSTAT
Tedavi edilmeyen akut prostat iltihabı apseye dönüşür. Bu şekilde kronikleşir. Akut prostatite göre daha az şiddetli olup, gizli bir şekilde süregelir. Sıklıkla görülür. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, zorlanma, çabuk yorulma, uykusuzluk, bel altı ağrısı, cinsel isteksizlik, testislerde ve boşalma anında ağrı başlıca belirtilerdir. En önemli belirtisi ise idrar dış deliğinden gelen bir akıntıdır. Ateş, akut pankreatite göre fazla yükselmez. Tedavi geciktirilirse erkekte kısırlığa dahi neden olabilir.


PROSTAT İLTİHABINDA TEDAVİ
Pankreatit türüne göre tedavi değişebilmektedir. İlk tercih her iki türde de antibiyotik kullanımıdır.
Kronik prostatitte, bakteriyi yok edebilmek için genelde önerilen 5 hafta süre ile antibiyotik kullanılmasıdır. Duruma göre bu süre uzayabilir. Buna ilaveten şişliği yok etmek için ve rahat idrar yapılması için ilaçlar verilebilmektedir. Hastalara kabızlığın önlenmesi, bol sıvı alımı ve istirahat vazgeçilmez unsurlardandır.
Akut prostat iltihabında ise yoğun antibiyotik tedavisi uygulanır. Hasta bu süreçte kontrol altında tutulmalıdır. Ölümcül olabilen hastalıkta doktorun önerisine göre, en az 2 hafta süre antibiyotik kullandırılır. Ölümcül olabilen bir durum olabildiğinden yoğun bir bakım gerektirir. Hastanın durumuna göre idrar yapılabilmesi için sonda da takılabilir. Yatak istirahatı, sıcak banyo veya sıcak torba uygulaması yararlı olacaktır. Her iki hastalıkta da hasta partneri ile ilişkiye devam edebilir.

SiteMap - İmode - Wap2